3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Minden szinten pozitívra hozta 2013. utolsó negyedévét az FHB Bank, ugyanakkor az év végi számok növekvő veszteségről adnak számot - bár a korrekciós tételek nélkül 2013-ban feleződött volna a korábbi veszteség.

Már a bankadóval és az egyszeri tételekkel megfejelve is pozitív, 343,6 millió forintos eredménnyel zárta 2013. negyedik negyedévét az FHB Bank Nyrt. Az adózás előtti eredmény 734,5 millió forint volt, a különadóval korrigált eredmény pedig 1,197 milliárd forint lenne. (A III. negyedéves adatsorban csak ez utóbbi soron volt 571,5 milliós eredmény felmutatható.) Az FHB Csoport IFRS szerint készített kimutatása szerint a konszolidált mérlegfőösszege 2 százalékos csökkenést mutat éves alapon. Az éves számok ugyanakkor továbbra is masszív veszteségről szólnak: a bankcsoport konszolidált adózás előtti eredménye 4,873 milliárd forintos veszteséget mutat a 2012-es 3,415 milliárdhoz képest, az adózás utáni veszteség 4,532 milliárd forint. Igaz viszont, hogy különadó és és egyszeri tételek nélkül nagyot javult volna a bank: 1,119 milliárdforintos veszteség kevesebb, mint fele lenne a 2012-es 2,396 milliárdos mínusznak. Az eredményt csökkentő tételek között a különadó 3,4 milliárd forintot tett ki, de fájt az FHB-nak az árfolyamgát vesztesége és a tranzakciós illeték is

A Bankcsoport IFRS alapon számított tőkemegfelelése a negyedév végén 13,84 százalék volt, amely annak dacára, hogy a bázis 22,56 százalék volt, még mindig erős, stabil tőkepozíciót mutat.

Kamatoldali növekedés

A csoport nettó kamatbevétele az előző negyedévhez hasonlítva 7,5 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest több mint 34 százalékkal emelkedve elérte az 5,2 milliárd forintot. Bár az FHB a támogatott hitelek esetében a 2012-es 6,4 százalékos piaci részesedését csaknem megduplázta, 12,7 százalékra és a teljes jelzáloghitel folyósításból is növekvő súlyt képvisel – 3,3 százalékról 5,0 százalékra nőtt a részarány – az új hitelek növekvő volumene sem tudta ellensúlyozni a korábbi állomány leépülését, így a lakossági hitelek 280,2 milliárdos tétele negyedéves szinten 3, éves szinten 7,5 százalékos visszaesést mutat. A vállalati oldalon sokkal szebb a világ: a hitelállomány – elsősorban az nhp-nak köszönhetően – 12,9 százalékkal növekedve 77,79 milliárd forintra nőtt, ám miután a III. negyedévben nagyot ugrott a bank épp az nhp okán, a szeptemberi adathoz képest 11,1 százalékos az állomány visszaesése. Ugyanakkor az nhp I és a támogatott konstrukciók adhatják a magyarázatát annak, hogy a bank nettó kamatmarzs 19 bázisponttal 2,72 százalékra emelkedett.

A betétállomány 222,5 milliárd forintra nőtt, a negyedéves bővülés 5,3, az éves 46 százalékos volt.

Díjbevétel-eső a negyedév végén

A nettó díj- és jutalékbevételek tranzakciós illetéktől megtisztított utolsó negyedévi összege a III. három hónap adatához képest 4,8, 2012. utolsó negyedévéhez képest több mint duplájára nőtt, az 1-12. havi nettó díjjal számított 20,076 milliárdos összeg ugyanakkor 13,6 százalékos visszaesést mutat. A bank működésoi költségei az év vége felé simulnak, ám éves szinten 7,6 százalékkal 18,17 milliárd forintra rúgtak. A jelentés megjegyzi, hogy az utolsó három hónapban a hitelintézeti járadék és pénzügyi tranzakciós illeték nélkül 11 százalékot meghaladó lett volna a költségcsökkenés.

A kockázati költség egy év alatt 67 százalékkal 945 millió forintra csökkent, a problémás hitelek állománya a szeptember végi adatokhoz képest további 3,3 százalékra 20,4 százalékra mérséklődött.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
PR | 2021. május 21. 14:34
Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
Pénzügyi szektor Új szolgáltatással csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát a CIB Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 15:19
Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.
Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
hírlevél
depositphotos