BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. február 28. 09:52

Az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a 2018-as történelmi eredményét is meghaladó mértékben teljesített 2019-ben.

Az előzetes, nem auditutált adatok szerint 2019-ben a társaság kezességvállalásával a kkv szektorba áramlott hitelek meghaladták az 1000 milliárd forintot. Ez 20 százalékos bővülés az előző évhez képest, ami meghaladta a kkv-szektor hitelállományának bővülését. A garanciavállalási portfolió 777 milliárd forintot tett ki az év végén, a társaság ezzel 41 ezer hazai vállalkozás hitelhez jutását segítette.

Fennállása legsikeresebb évét érte el 2018-ban a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., 2019-ben pedig még tovább javult a társaság eredménye. Az előzetes, nem auditált adatok szerint 2019 év végén a Garantiqa kezességvállalásával a kkv szektorba áramlott hitelek nagysága 1046 milliárd forint volt, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A garanciavállalási portfolió december végén 777 milliárd forint volt, ami 10 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

Dr. Búza Éva vezérigazgató az eredmények kapcsán kiemelte: 2019-ben minden ötödik kkv hitelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg, ami azt jelenti, hogy a társaság meghatározó szereplője a hazai kkv-k finanszírozásának, és az intézményi kezességvállalás népszerűsége egyre nő a hazai vállalkozások körében.

A Garantiqa legfontosabb célja továbbra is az életképes, de gyenge hitelképességű, vagy fedezettel nem rendelkező hazai mikro- kis és közepes vállalatok támogatása, a kezességvállalás egy fontos eszköz a hazai kkv szektor finanszírozásában, további erősítésében. Ennek a célnak a fontosságát jelzi az a kormányzati szándék is, hogy az állami garanciavállalás azokat a hazai vállalkozásokat segítse elsősorban, amelyek a gyenge fedezettség vagy a magas kockázati besorolás miatt a Garantiqa kezességvállalása nélkül egyáltalán nem, vagy nem a kíván mértékű hitelt kaphatták volna meg a kereskedelmi bankoktól.

A vezérigazgató ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az úgynevezett addicionális állomány jelenti azt a kkv kört, amely a Garantiqa segítsége nélkül nem jutott volna forráshoz. Ennek az állománynak az aránya 2019 végére kormányhatározatban rögzített 85 százalékot is meghaladó mértékben 91 százalékra sikerült emelni, ami komoly eredmény. Mint ahogyan az is, hogy az intézményi kezességvállalás nemzetgazdasági hatékonysága érdemben javult, hiszen 2019-ben egységnyi kezességvállalással nagyobb volumenű hitelnövekedés sikerült elérni mint bármikor korábban.

A tavaly év végén bemutatott kormányzati kkv stratégia is abba az irányba mutat, hogy a hazai kkv szektor további fejlődésének egyik fontos sarokpontja a finanszírozás: az állami garanciavállalás és általában a garanciavállalás intézménye hatékony eszköz ennek a célnak az elérésben. A finanszírozási igény a kis- közepes- és mikro vállalkozások részéről továbbra is magas, ugyanakkor tény az, hogy a hazai kkv szektor hitelpenetrációja lényegesen elmarad az Európai Unió átlagától, de még a V4-ekétől is. Az intézményi kezességvállalásnak így továbbra is kiemelt szerepe van a kkv-k növekvő hitelfelvételének elősegítésében, a vállalati hitelállomány kkv stratégiában kitűzött ambiciózus növekedésének támogatásában.

Fókuszban a hosszabb lejáratú ügyletek és a digitalizáció

Dr. Búza Éva elmondta: egyértelmű az a nemzetgazdasági cél, hogy a hazai kkv-k finanszírozását is inkább a hosszabb lejáratú ügyletek és a beruházási-, fejlesztési célú finanszírozás felé lenne érdemes mozdítani. A Garantiqa kezességvállalásával elsősorban ezeket a hosszú lejáratú, beruházásokat elősegítő ügyleteket helyezi a fókuszba: 2015 óta a társaság által biztosított fejlesztési célú hitelek állományát négyszeresére sikerült emelni. A garanciavállalási portfolióban az éven túli ügyletek aránya évek óta folyamatosan növekszik, 2018-tól pedig határozott eltolódás figyelhető meg az éven túli ügyletek irányába. Míg 2016 év végén a mikrovállalkozásoknál vállalt kezességeknek csupán 30 százaléka kapcsolódott éven túli finanszírozási forráshoz, addig ez az arány tavaly év végén már 56 százalék volt.

A Garantiqa utóbbi időszakban elért dinamikus bővülésének egyik fontos eleme a digitalizáció: négy-öt éve kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a társaság erre a területre, aminek köszönhetően mára a teljes kezességvállalási folyamat digitalizált. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos ügyletnél a kezességvállalási kérelmet benyújtó hitelintézet jellemzően egy napon belül választ kap a kezességvállalásról, de például a COSME viszontgarancia program keretében nyújtott úgynevezett portfoliógarancia esetében valós idejű a kezességvállalás, magyarul nincs átfutás, a banktól érkező kezességvállalási igény a feltételek teljesülése esetén azonnali. 2019-ben befejeződött a Garantiqa üzleti folyamataink teljes digitalizációja, az idei év kihívása pedig egy ügyfélportál kialakítása lesz, amelynek segítségével a regisztrált vállalkozások minősítésüket követően online igényelhetik a Garantiqa szándéknyilatkozatát, ezzel új, innovatív csatornát teremtve a fordított kezességvállalási eljárás számára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Új 100 forintos jön
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 3. 17:09
Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú érmék, a jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni.
Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél