1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem változtatott 1 százalékos irányadó kamatlábán az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. A tanácstagok ezúttal egyhangúlag döntöttek. Több elemző kamatcsökkentést várt ugyan, de a döntés általában nem lepte meg a piacokat, ahogy az sem, hogy a brit jegybank sem változtatott az eddigi politikáján. A Bank of England folytatja az eddigi eszközvásárlási programját is.

Európai Központi Bank

Elemzők az európai kamatszint tartására számítottak azt követően, hogy az EKB novemberben és decemberben is 25 bázisponttal csökkentett irányadó kamatlábán. Korábban az EKB kormányzótanácsa áprilisban, majd júliusban 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az erősödő inflációs nyomás miatt, azt követően, hogy közel két évig rekord alacsony, 1 százalékos szinten tartotta az alapkamatot.

A döntés utáni sajtótájékoztatón Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke elmondta, hogy a bank kormányzótanácsa egyhangúlag döntött az euróövezeti kamatszint tartása mellett. Decemberben a 25 bázispontos kamatcsökkentésről, illetve a hároméves likviditási tenderről nem született egységes döntés az EKB monetáris tanácsában. Draghi azt is elmondta, hogy jóllehet a gazdasági növekedési kilátásokat továbbra is nagy bizonytalanság és jelentős negatív kockázatok érik, vannak jelei az aktivitás stabilizálódásának, igaz, alacsony szinten.  Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan elmondta: a fogyasztói árakra ható kockázatok továbbra is kiegyensúlyozottak. Az euróövezeti infláció szerinte még több hónapig a 2 százalékos cél felett lehet, majd csökkenni fog.

Az új EKB-elnök Mario Draghi november eleji kinevezése óta jelentősen enyhített monetáris politikáján a frankfurti székhelyű szervezet. A két kamatcsökkentés mellett az EKB-elnök a decemberi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón hároméves likviditási tendert hirdetett meg, amelynek eredményeként csaknem 500 milliárd eurónyi többletlikviditáshoz jutott decemberben az euróövezeti bankrendszer. Ezen felül az EKB lazított a központi banki tendereken való részvétel fedezeti kritériumain

A monetáris politika enyhítésében azonban szünetet tartott januárban az EKB, elsősorban az euró gyengülése, a bőséges likviditási lépések, illetve a továbbra is magas infláció miatt. Piaci vélemények szerint a - korábban - rendkívül konzervatív monetáris politikai hagyományokat valló intézménynél egyfajta tabunak minősül, hogy nem csökkentik 1 százalék alá a kamatszintet. A piac mindazonáltal arra számít, hogy februárban tovább folytatja kamatcsökkentési ciklusát a szervezet és ismét 25 bázispontos kamatvágásról dönt.

Az euró dollár árfolyama a piaci turbulencia augusztusi kezdete óta esik. Az akkori 1,45 dollár körüli árfolyamról az újévre mintegy 12 százalékkal 1,28 dollár alá csökkent az euró dollár jegyzése. Az euróövezeti infláció - az Eurostat, Európai Unió statisztikai hivatalának múlt heti gyorsbecslése szerint - csökkent decemberben, a novemberi éves 3 százalék után 2,8 százalék volt. Az EKB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

Bank of England

Változatlan szinten, a közel három éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartotta alapkamatát a Bank of England monetáris tanácsa. A brit központi bank - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát, de már ezt megelőzően, a 2009. januári fél százalékpontos csökkentéssel kialakult 1,5 százalékos akkori kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá. A jegybank a monetáris tanácsi ülésen nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi összegét sem.

A BoE az akkori mély recesszióra válaszul 2009 márciusában egészítette ki ezzel a likviditásbővítő pénzügypolitikai eljárással a rendkívül enyhe kamatpolitikát. Az erre szánt, eredetileg 75 milliárd fontos keretet a bank már háromszor emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, az idei októberi monetáris tanácsi ülésen pedig 275 milliárd fontra (csaknem 100 ezer milliárd forintra). A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol államkötvényt.

A brit gazdaság rendkívül gyenge teljesítménye miatt londoni pénzügyi elemzők a Bank of England mennyiségi enyhítési programjának további kibővítését várják az elkövetkező hónapokban. Az ING Bank elemzője, James Knightley szerint "az eszközvásárlási eszközt hosszabb távon 500 milliárd fontra bővíthetik, ami egy 50-75 milliárd fontos februári kapacitásemeléssel kezdődhet". Sokan azért tartanak valószínűnek egy februári emelést, mivel ekkor jár le az októberben meghirdetett 75 milliárd fontos program.

Piaci vélemények szerint egy másik érv lehetett az eszközvásárlási program kibővítésének februárra halasztása mellett, hogy akkor pontosabban lehet majd meghatározni az érvényes inflációs trendet. Novemberben 4,8 százalékos éves infláció volt, ami némileg alacsonyabb az októberi 5,0 százalékos árdrágulási ütemnél. A Bank of England novemberi előrejelzéseiben arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben nem változnak jelentős mértékben a brit gazdaság kilátásai, úgy inkább valószínűsíthető, hogy a 2 százalékos cél alatt lesz két év múlva a brit infláció. A brit statisztikai hivatal január 17-én közöl decemberi inflációs adatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG