5p

A pénteki csúnya eséseket kiheverte a részvénypiac és főleg pluszokat láthatunk, az olaj meglepő módon esik, a forint viszont tovább gyengül. A német-kínai tárgyalások legfőbb tétje az autógyártás jövője. Megemelték a Waberer’s célárát, vegyes eladási számokat tett közzé az AutoWallis.

Az európai tőzsdéken a pénteki nagy esések után optimista a hangulat hétfőn, a német index 0,9, a francia 0,7 százalékkal emelkedik, bár Londonban esés van. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli pluszban állnak.

A piacot az amerikai gyorsjelentési szezon, valamint a Tesla leépítési tervei foglalkoztatják. Valamint az, hogy már nem az Apple a világ vezető telefongyártója – a Samsung átvette tőle az első helyet. Ennek ellenére az almás részvény erősödik a nyitás előtti kereskedésben.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,4 százalékkal megy fel, a Mol 0,6, az OTP 0,3, a Richter 0,1 százalékkal drágul. A földgáz kontinensünkön valamivel olcsóbb lett.

Miért szaladt el majdnem 394-ig az euró?

Az euró már 393,80, a múlt héten kezdődött forintgyengeség tehát folytatódik. Sovány vigasz, hogy hétfő reggel volt 391,50 is az árfolyam.

A múlt héten is 393-ig felszökő euró/forintárfolyamot több brókercég is elsősorban a dollár erősödésével, illetve a nemzetközi feszültségek fokozódásával magyarázza. A napokban is a külpolitika és a külföldi kamatvárakozások lehetnek a középpontban az elemzők szerint. Jövő kedden kamatdöntő ülés lesz itthon, az ottani fejleményeket is nagy mértékben a külföldi hatások befolyásolhatják – írja például az Erste Befektetési Zrt.

Árfolyamok és grafikonok

Ha Irán, akkor olaj?

A hétvégi nagyszabású iráni légitámadások ellenére az olaj árfolyama hétfőn egy százalékkal esik, a Brent így már csak 89,70 dollár. Lehet, hogy a piac rosszabbra, súlyosabb konfliktusra számított, és a megvalósult forgatókönyv inkább egyfajta megkönnyebbülést jelent a kereskedőknek?

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság viszont szankciókat jelentett be az orosz nikkelre, alumíniumra és rézre. Ezek árfolyama így 1-2 százalékkal emelkedik, de a képhez hozzátartozik, hogy az utóbbi pár hétben már elég sokat mentek fel, az utóbbi kettő pedig éves csúcsán áll.

Az alumínium, a nikkel és a réz (HG) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az alumínium, a nikkel és a réz (HG) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az európai autógyártás a tét?

Az autógyártás jövőjéről alkudozik Németország és Kína az Erste Befektetési Zrt. megfogalmazása szerint. A német kancellár ugyanis a kereskedelmi kapcsolatokról tárgyal Kínában.

Különösképpen arról, hogy az EU büntetővámokat vethet ki a kínai gyártókkal szemben, ha Kína továbbra is nagy volumenű támogatásokat nyújt saját gyártóinak.

Ez különösen érintheti a kínai elektromosautó-gyártókat. Egyes tanulmányok szerint például a BYD legalább 3,4 milliárd dollárnyi állami támogatásban részesült, ami erősen versenytorzító hatású.

Nem remekeltek az amerikai bankok

Hétfőn a Goldman Sachs lesz a figyelem középpontjában, a befektetési bank az amerikai nyitás előtt jelenti be a legfrissebb eredményeit. Fontos, hogy milyen becslést ad a nettó kamatbevételre, vagyis a hitelek és a betétek közötti kamatrésre, tekintettel arra, hogy a magasabb kamatlábak időszaka elhúzódhat. Emellett a befektetők arra is kíváncsiak lesznek, hogy a Goldman reagál-e a javaslatokra a David Solomon által betöltött vezérigazgatói és elnöki szerepek szétválasztásáról – írja az Investing.com.

A JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo pénteken gyengén kezdte a szezont, csalódást okozott a befektetőknek, ami a Wall Street egészét is eléggé megviselte. A főbb indexek másfél-két százalékkal estek.

Fontos adatok jönnek Kínából

Elsősorban Kínából érkeznek fontos makroadatok a héten, kedd hajnalban teszik közzé az idei első negyedéves GDP-adatot. A várakozások szerint évi 4,8 százalékkal bővülhetett a kínai gazdaság az első negyedévben. Emellett kiskereskedelmi és ipari adatok is megjelennek aznap – írja a K&H Értékpapír.

Amerikából is jönnek lényeges makroadatok, hétfő délután a kiskereskedelmi forgalomról, kedden pedig az ipari termelésről. De az igazán fontos adatsor az amerikai bérekről a jövő héten esedékes.

Magasabb Waberer’s célár

Megemeltük célárunkat a Waberer’s-re – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Új célárunk 5022 forint részvényenként a korábbi 4211 forint után, ajánlásunk továbbra is vétel.

A társaság papírjai szerintük többet érhetnek, mivel a cég jól halad az akvizíciókkal, így “a stratégiában megfogalmazott növekedési célok” elérhetőek. A tőkeköltség is alacsonyabb a korábbi, tavaly nyári modellfrissítéshez képest, ami ugyancsak növeli a vállalat értékeltségét.

Nőttek is, csökkentek is az AutoWallis eladásai

Az AutoWallis-csoport kiskereskedelmi üzletága év/év alapon 16 százalékkal növelte az újgépjármű-eladásokat az első negyedévben, ezzel jelentősen meghaladva a magyar piac hét százalékos növekedését – közölte a társaság. A nagykereskedelmi üzletág által értékesített járművek száma viszont – elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt – alacsonyabb volt.

Az AutoWallis eladásai. Forrás: AutoWallis
Az AutoWallis eladásai. Forrás: AutoWallis

Kriptovaluták durva hétvégéje

Először pénteken, a rossz részvénypiaci hangulat közepette, majd szombat este, az Izrael elleni közvetlen iráni támadás hírére estek nagyot a kriptovaluták árfolyamai. A bitcoin 62 700, az ether 2940 dollár körül találta meg az alját, de vasárnap és hétfőn jelentős visszapattanás figyelhető meg.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Most 66 400, illetve 3250 dollár körül járnak, ami egy hét alatt még mindig nyolc, illetve tíz százalék körüli gyengülés. Sok “altcoin”, közepes és kisebb kapitalizációjú kriptovaluta azonban lényegesen nagyobbat esett, heti összevetésben jellemzően 15-25 százalékkal is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17670 17610 17900 -1,89% 0 0 6 665 488 900 HUF 2024-05-24 17:06:19
MOL 2800 2790 2846 -8,02% 0 0 2 904 207 030 HUF 2024-05-24 17:05:22
MTELEKOM 972 965 978 -0,61% 0 0 170 540 152 HUF 2024-05-24 17:05:25
RICHTER 9390 9260 9550 +1,46% 0 0 3 786 895 440 HUF 2024-05-24 17:05:26
OPUS 379 370 379 +0,53% 0 0 107 503 275 HUF 2024-05-24 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Használt a reggeli kávé a forintnak, nézze csak, mennyibe kerül egy euró!
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 19:16
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
Részvény / Deviza / Áru Kifizették az osztalékokat, ezért estek a részvényárfolyamok
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 18:06
Emelkedett a BUX, és pluszban nyitottak az amerikai részvények is.
Részvény / Deviza / Áru Esve emelkedik Budapest, öt év alatt ötszörözni lehetett félvezető-részvényekkel
Eidenpenz József | 2024. május 24. 12:21
Az európai indexek süllyednek, követve Amerikát és Ázsiát, de a BUX index vígan emelkedik, pedig az OTP és a Mol is mínuszban van. A forint ismét erősödő szakaszba váltott, olcsóbbak lettek az energiahordozók, de nagy változások várhatók az árupiacon is. Engedélyezték az Ethereum ETF-et, erre az árfolyam esett. Májusban kell eladni?
Részvény / Deviza / Áru Kért egy kávét a forint péntek reggel
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:31
Álmosan ébredt, nem tudja, merre induljon.   
Részvény / Deviza / Áru Az államkötvények, az ingatlanok vagy a részvények évei következnek?
Eidenpenz József | 2024. május 23. 19:12
Tartósan magas kamatok és infláció jellemezheti ezt az évtizedet, így sokkal több reáleszközt érdemes tartani a portfóliókban. Az energia- és bankrészvényekkel az elmúlt időben is sok pénzt lehetett keresni, de a bankszektor még mindig a legolcsóbb iparág Európában – mondták el a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk. Sok más mellett szó volt részvényekről, kötvényekről, ingatlanokról, sikeres stratégiákról és persze a forintról is.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol különcködött ma a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megtalálta a helyes utat a forint? Nézze meg az árfolyamot!
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:29
Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Égig ér az Nvidia, kriptóval tenné naggyá Amerikát Trump
Eidenpenz József | 2024. május 23. 12:34
Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.
Részvény / Deviza / Áru Tapogathatja a pulzusát, ha meglátja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:54
Így indult a kereskedés csütörtök reggel.
Részvény / Deviza / Áru Szomorúan zárta a napot a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 19:05
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG