BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 6. 20:20

Az EKB mai ülésén galamblelkűnek mutatkozott, amit az euró erősödése követett. De az is lehet, hogy inkább a dollár gyengült az amerikai kamatvárakozások hatására. A kötvényhozamok is a mélyben vannak, a tőkepiac is turbulens, sok minden összejött, hogy az arany emelkedhessen.

Csütörtökön az EKB tovább csúsztatta legközelebbi kamatemelésének várható időpontját, 2020 első felére. Folytatja a bankok ösztönzését is arra, hogy a gazdaság szereplőinek hitelt nyújtsanak.

A Reuters megfogalmazása szerint az EKB megnyilvánulásai “merészebbek annál, mint amit mostanában vártak” a piaci szereplők. Az EKB tehát továbbra is galamblelkű, gazdaságot élénkítene. Ez inkább a deviza gyengülésével szokott járni, ám ma mégis 0,6 százalékkal, 1,1290 környékére emelkedett az euró a dollárral szemben.

Ez alighanem azzal függ össze, hogy az amerikai Fed-től az utóbbi napokban még inkább, még több kamatcsökkentést várnak, mint eddig. Így lehet, hogy nem is annyira az euró kezdett erősödni, hanem valójában a dollár kezdett gyengülni. Igaz, még nem túl sokat, a dollárindex (DXY) egy százalékkal ment lejjebb az utóbbi napokban (98 közeléből 97-re).

Sok volt az erősödésből

A dollár egyébként egy majdnem másfél éves, 2018 eleje óta tartó erősödő trenden van túl, amit főleg a Fed kamatemelési ciklusa indíthatott be. De talán az is közrejátszott, hogy a “Trump-rali” 2016 végi kezdete óta az első lényegesebb részvényárfolyam-korrekció is 2018 elején kezdődött.

A DXY (USDX) dollárindex (grafikon: Stockcharts.com)

A 2017-es nagy nyugalom után feltűnően megnőtt a volatilitás, azaz a részvények és más eszközök áringadozása. A dollár, a dollárkötvény pedig menekülőeszköznek számít turbulens időszakokban. De nemcsak az: az eurókötvények hozama is történelmi mélységbe süllyedt az utóbbi napokra, és az arany is határozottan életjeleket mutat.

Dollár le, arany fel?

Az arany árfolyamára rengeteg tényező hathat: az ékszerkereslet, a dollárárfolyam, az inflációval és a kamatokkal (a reálkamatokkal) kapcsolatos várakozások, de rövid távon még olyan hírek is, mint a bányászok megmozdulásai vagy a jegybankok alkalmi vásárlásai. Az egyik további tényező pedig a részvénypiaci félelem, ingadozás, a volatilitás.

Az arany (kékkel) és a dollárindex (sárgával). Ha lemegy a dollár, felmegy az arany? (Grafikon: Stooq.com)

Nem véletlen ,hogy a részvénypiaci lejtmenettel egy időben, november közepétől február közepéig már volt egy szép aranyár-emelkedés, ezt átmeneti esés követte. Ma viszont az arany ára ismét a február 20-ai szintet ostromolta, 1344 dollár körül.

A kamat az arany ellensége – szokták mondani .(Mások szerint inkább a reálkamat.) Az említett nagy jegybankok nem egyhamar fognak kamatot emelni, a kötvényhozamok a padlón vannak, a “kereskedelmi konfliktus” megoldásában nincs érzékelhető haladás. Így könnyen lehet, hogy a részvénypiaci turbulenciák mellett az arany menetelését látjuk még.

Túlteljesítik az aranyat

Az aranyra aranybányák részvényeivel is lehet spekulálni, vagy azokat vásároló alapokkal, ETF-ekkel (például GDX). A cégek többségének (amelyek nem fedezik az aranyár-kockázatot) részvénye szorosan követi az arany árát, méghozzá fokozottan, egyfajta tőkeáttétellel: jobban emelkednek és jobban esnek, mint a sárga fém.

Az utolsó grafikonon az látszik, hogy az utóbbi pár évet nézve a bányák (zöld vonal) aluletljesítették az aranyat (sárgával). Sok osztalékot mindenesetre nem érdemes ezektől a részvényektől várni. A GDX aranyrészvény-ETF decemberben mindössze 0,105 dollár osztalékot fizetett ki, ez a 21 dolláros részvényárnak mindössze fél százaléka.

Az Arca Gold Bugs aranybányarészvény-index (HUI) és az arany árfolyama (Stockcharts.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél