6p

A tőzsdék egyelőre kivárnak, Európában szerény optimizmus látható a Fed ma esti kamatdöntése előtt. A forint alig mozdul, az olaj és a földgáz ára viszont lefelé indult el. Nagy mennyiségű lítiumot becsülnek az USA egyik lelőhelyén. Bitcoinban adakozik a legnagyobb kriptotőzsde, mégpedig közvetlenül a felhasználók zsebébe.

Az utóbbi napok esései után kellemesen pozitív hangulatban folyik a kereskedés az európai tőzsdéken. A német és a londoni tőzsde 0,6, a párizsi pedig 0,3 százalékkal emelkedik a vezető indexek alapján. Az amerikai határidős indexek szerény, egy ezrelék körüli pluszban vannak.

Az alaphangulat azonban továbbra is a kivárás, hiszen magyar idő szerint este nyolckor teszik közzé az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntését, amit aztán a szervezet elnökének sajtótájékoztatója követ. Bár kamatemelést nem várnak, nagyon fontos lesz bármilyen információ, ami a folytatásra, egy esetleges későbbi kamatemelésre vagy a kamatok magasan tartására vonatkozik.

Magyarországon a BUX index 0,3 százalékkal esik, elsősorban az OTP 1,7 százalékos süllyedésének hatására. Eközben a Richter és a Mol 0,3 százalék körüli pluszban van, a Magyar Telekom egy százalékkal esik, az Opus 0,3-del emelkedik.

Rezzenéstelen a forint

Az euró árfolyama már napok óta alig mozdul, ma 383 forint 80 fillér az ára. Gyakorlatilag ugyanannyi, mint tegnap este vagy tegnap délben. A dollár sem igazán megy semerre ebben az átmeneti hangulatban.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj viszont vett egy fordulatot, és 1,3 dollárral 93 dollár közelébe esett a Brent típus árfolyama. Ezt azonban több napos, sőt több hetes emelkedés előzte meg, így lehet, hogy csak egy apró korrekciócskát látunk. Az európai földgáz is egy százalék körüli mértékben süllyed. A kriptovaluták tegnapi emelkedését ma egy százalék körüli esés követi.

Vizsgálja az EU a kínai autókat

Az Európai Uniónak meg kell vizsgálnia az elektromos járművek kínai állami támogatását, mert az egyenlőtlenné teszi a versenyfeltételeket – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Bloombergnek adott interjújában. A bizottság a múlt héten erről szóló vizsgálatot jelentett be. Ez a Kínában gyártott elektromos járművek behozatalára kivetett vámokhoz, de Peking részéről megtorló intézkedésekhez is vezethet.

Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette, hogy visszavonna néhány, a zöld energiapolitikával kapcsolatos intézkedést, miközben fenntartja az ország hosszú távú szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célját. Ez tiltakozást váltott ki a tory képviselők körében, és bizonytalanságot okozott az iparban. Többek között mérlegeli, hogy öt évvel, 2035-re halasztja a dízel- és benzinüzemű autók értékesítésének tilalmát, és lassítja a gázkazánok fokozatos kivonását.

Roppant optimista az AutoWallis

Az “elmúlt négy rekordév pénzügyi teljesítménye után” várhatóan 2024 első felében ismét felfelé módosíthatja értékesítési és gazdálkodási tervszámait az AutoWallis Csoport – jelentették be. A 22 márkát képviselő cég árbevételének több mint fele tartósan külföldről származik, így növekedése még az “elmúlt évek gazdasági kihívásai ellenére sem” torpant meg.

Stratégiánk olyannyira válságálló, hogy több pontját időarányosan túlteljesítettük. Több pénzügyi mutatónál már tavaly meghaladtuk a 2025-re korábban kitűzött célokat is – mondta Ormosy Gábor vezérigazgató.

Óriási lítium-lelőhely a láthatáron

Egy becslés szerint a McDermitt Caldera, egy vulkáni kráter a nevadai-oregoni határon 20-40 millió tonna lítiumot rejthet. Ez a lelőhely így akár kétszer akkora tartalékot is tartalmazhat, mint Bolívia teljes lítiumkészlete – írja az Oilprice.com. A lítium kitermelése a lelőhelyről azonban technikai és üzleti szempontból is nagy kihívást jelenthet. Maga a felfedezés ugyan nem újdonság, de a Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány új becslése igen.

A Horizons Global Lithium Producers ETF (HLIT, termelők) és a Global X Lithium and Battery Tech. ETF (LIT, termelők és akkumulátor-cégek). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Horizons Global Lithium Producers ETF (HLIT, termelők) és a Global X Lithium and Battery Tech. ETF (LIT, termelők és akkumulátor-cégek). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Óriásit esett a fehér nyersanyag ára

Befektetési szempontból nézve az elmúlt néhány évben a “lítiumboom túlpörgött”, mivel az elektromos járművek gyártói, mint például a Tesla, a szűkös kínálat miatt igyekeztek előre biztosítani maguknak a készleteket. Ez a lítiumforrásnak használt vegyületek árát hatszorosára, illetve közel tízszeresére emelte alig két év alatt.

A lítiumbuborék azonban végül 2022 végén kipukkadt, a járműkereslet lassulásának, valamint a főként Kínából, Ausztráliából és Chiléből érkező friss kínálatnak köszönhetően az árak összeomlottak – íta az Oilprice.com.

A lítium-karbonát ára Kínában jelenleg 205 000 CNY/tonna, ami töredéke a 2022 novemberében elért közel 600 000 CNY/tonnás csúcsnak.

Újabb sikeres részvénykibocsátás

Lezajlott tegnap az Instacart IPO-ja, az eredeti 30 dolláros kibocsátási árhoz képest jelentős prémiummal kezdte a kereskedést a papír, 41 dollár környékén – írta a KBC Equitas. A nap későbbi szakaszában inkább lefelé irányuló mozgások voltak láthatóak az árfolyamban, így végül 33,7 dolláron zárt a részvény.

Ingyenbitcoin a földrengéskárosultaknak

A Marokkóban történt földrengés közelében élő Binance-felhasználók fejenként száz dollár értékben kaptak bitcoint a vezető kriptotőzsdétől, amihez csak a lakcímüket kellett igazolni. Az országban élő összes többi felhasználó is tíz dollárban részesült. A segítség eddig mintegy 70 ezer embert ért el az országban, teljes összege pedig hárommillió dollárt tett ki – közölte a globális társaság.

A líbiai, tragikus következményekkel járó áradások óta a Binance ott is elérhetővé tette a száz dolláros Bitcoin-adományt a felhasználói számára. A tíz dolláros támogatás is jár Líbiában minden aktív Binance-ügyfélnek. A líbiai segítségnyújtás mértéke eddig 500 ezer dollár, mintegy 13 ezer embert ért el.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Hogyan érdemes adományozni?

A Binance 1126 ember megkérdezésével készített egy nemzetközi felmérést az adományozásról. A válaszokból az derült ki, hogy a megkérdezettek 32 százaléka már a kriptovalutákat tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a bajbajutottaknak. Míg 43 százalék továbbra is készpénzben, csekken, hitelkártyával adományozna.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG