5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Érkezett néhány jó hír, mint az Apple remek jelentése, de az európai tőzsdék határozottan lefelé tartanak. Ijesztő véleményt mondott egy volt Fed-bennfentes, a jegybank idén elengedheti a részvénypiac kezét. Megemelték az OTP célárfolyamát. A kriptodeviza-bevételek elmaradása sújtotta a Robinhood eredményét.

Az Apple tegnap tőzsdezárás után érkezett, vártnál jobb gyorsjelentése úgy tűnt, megnyugtatja a piacokat. A francia és a spanyol GDP is jobb lett a vártnál, és az amerikai Nasdaq futures határidős index is 0,4 százalékos pluszban van ma. Rossz hír viszont, hogy Joe Biden amerikai elnök februárra valószínűsítette az Ukrajna elleni orosz támadás időpontját.

A jó hírek ellenére Európában egyre csak lefelé csorognak az indexek, a német 1,7, a francia 1,5, a brit 1,2 százalékkal esett eddig. Az olaj fél százalék körüli pluszban van, a réz viszont 1,9 százalékkal esik Londonban.

Itthon a BUX index 1,1 százalékkal van lejjebb, az OTP 1,7, a Mol 1,1, a Richter 0,2 százalékos esése mellett. A Telekom 0,7 százalékkal emelkedni tud, az Opus és a 4iG stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

A forint, amely tegnap még szépen erősödött az MNB egyhetes betéti kamatának emelése hatására, ma némileg gyengül. Az euró 357,80, ami 1,2 forinttal magasabb érték a tegnap estinél.

Megemelték az OTP célárfolyamát

Ma reggelt kiadott szektorelemzésünkben 20 700 forintra emeltük az OTP-részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat, s megtartottuk a felhalmozásra vonatkozó ajánlásunkat – írta az Erste Befektetési Zrt. Oka, hogy emeltek az eredményvárakozáson.

Az idei és a jövő évi kilátásokat öt százalékkal emeltük meg, annak ellenére, hogy a kormány befagyasztotta a jelzáloghitelek kamatait az első félévre. Az orosz inváziót kis valószínűségű eseménynek tartjuk, így ezt a forgatókönyvet nem tartalmazza a modell.

iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)
iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)

Az Apple legyőzte a chiphiányt

Erősödött a tőzsdezárás utáni kereskedésben az Apple, négy százalékkal 166 dollárra, miután a negyedéves bevétele alaposan meghaladta a Wall Street becsléseit. Ez a Bloomberg megfogalmazásában

győzelmet jelent a járvánnyal és a chiphiány okozta ellátásilánc-válsággal szemben, a kínálati problémáktól való félelmek túlzottak voltak.

Bár Tim Cook vezérigazgató a múlt év végén figyelmeztetett, hogy a chiphiány hatással lehet a cégre, végül mégis jól átvészelte a válságot, és számos új termékből profitált. Így az iPhone 13-ból, az Apple Watch Series 7-ből és a frissített Mac-ekből.

Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)
Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)

Tovább pörög a gyorsjelentési szezon

A vállalati jelentések szezonja ma is pörög, Európában az UniCredit, a Volvo és a H&M, az USA-ban a Chevron, a Caterpillar és a Colgate-Palmolive kimutatása esedékes ma. A svéd H&M ruházati áruházlánc eredményei jók lettek, a részvény a rossz tőzsdei környezet ellenére is öt százalékkal ugrik. Az LVMH francia luxuscikk-gyártó is három százalékkal emelkedik a kedvező számai miatt.

Tegnap jelentettek Amerikában olyan nagyágyúk, mint a Mastercard, a Visa, az U.S. Steel, a McDonald’s. A Visa a vártnál jobb eredményekről számolt be, a papír öt százalékkal emelkedett. A Mastercard szolidan hozta a papírformát. A McDonald’s viszont csalódást okozott az elemzőknek.

Vészjósló vélemény egy Fed-bennfentestől

A piacnak le kell szoknia a “Fed putról” – mondta Richard Fischer, volt Fed-kormányzó a CNBC műsorában. Azaz a szakember szerint itt az ideje, hogy véget érjen az a gyakorlat, hogy a nagyobb tőzsdei eséseket a jegybank kommunikációval, vagy konkrét beavatkozással fordítja meg, mivel a piaci szereplők túlságosan hozzászoktak, és ez jelentős torzulásokhoz vezet – idézte az Equilor Befektetési Zrt.

Érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi inflációs környezetben jóval nehezebb dolga is lenne a jegybanknak. Ugyanakkor amennyiben egy esetleges komolyabb részvénypiaci esés nagymértékben visszahatna a reálgazdaságra, nem zárható ki, hogy letérnek az előre tervezett pályáról kommentált a brókercég.

A kriptók miatt szenved a Robinhood

Csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével a Robinhood. Az online brókercég részvényenkénti vesztesége 49 centre rúgott a negyedévben, a 363 millió dolláros bevétel pedig elmaradt a várakozásoktól – írta a KBC Equitas.

Robin Hood (Pixabay)
Robin Hood (Pixabay)

Főleg a kriptodeviza-befektetésekből származó bevétel maradt el jócskán a konszenzustól, 48 millió dollár lett 55 millió helyett. A menedzsment prognózisa is csalódást keltő. A zárás után több mint tíz százalékot is esett az árfolyam.

Jó hír a Pfizernek, meg a Covid-betegeknek

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszerét a Covid kezelésére. A szert azok a felnőtt betegek kaphatják, akik nem kell oxigént kapjanak, de valamely veszélyeztetett csoportba tartoznak. Részletesebben lásd:

Egy jó és egy rossz hír a kriptókról

A kriptodevizáknál az enyhe csökkenés jellemző, ma a bitcoin például stagnál, míg az ether másfél százalékkal süllyed.

  • Jó hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, országának vannak bizonyos előnyei a bitcoin-bányászatnál, mint az olcsó energia és a jó szakemberek. Ezért nem a betiltást, hanem a szabályozásukat támogatja. Nemrég az orosz jegybank még a tiltást szorgalmazta.
  • Nem jó hír viszont, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC újabb “prompt” (azonnali, közvetlen vásárláson alapuló) bitcoin-ETF indításának engedélyezését tagadta meg a Fidelity-nek. (A tavaly indult ETF-ek csak a szabályozott határidős piacon keresztül fektethetnek bitcoinba.)
  • Semleges hír, hogy a Tesla bitcoin-állománya a gyorsjelentése alapján nem változott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG