<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Érkezett néhány jó hír, mint az Apple remek jelentése, de az európai tőzsdék határozottan lefelé tartanak. Ijesztő véleményt mondott egy volt Fed-bennfentes, a jegybank idén elengedheti a részvénypiac kezét. Megemelték az OTP célárfolyamát. A kriptodeviza-bevételek elmaradása sújtotta a Robinhood eredményét.

Az Apple tegnap tőzsdezárás után érkezett, vártnál jobb gyorsjelentése úgy tűnt, megnyugtatja a piacokat. A francia és a spanyol GDP is jobb lett a vártnál, és az amerikai Nasdaq futures határidős index is 0,4 százalékos pluszban van ma. Rossz hír viszont, hogy Joe Biden amerikai elnök februárra valószínűsítette az Ukrajna elleni orosz támadás időpontját.

A jó hírek ellenére Európában egyre csak lefelé csorognak az indexek, a német 1,7, a francia 1,5, a brit 1,2 százalékkal esett eddig. Az olaj fél százalék körüli pluszban van, a réz viszont 1,9 százalékkal esik Londonban.

Itthon a BUX index 1,1 százalékkal van lejjebb, az OTP 1,7, a Mol 1,1, a Richter 0,2 százalékos esése mellett. A Telekom 0,7 százalékkal emelkedni tud, az Opus és a 4iG stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

A forint, amely tegnap még szépen erősödött az MNB egyhetes betéti kamatának emelése hatására, ma némileg gyengül. Az euró 357,80, ami 1,2 forinttal magasabb érték a tegnap estinél.

Megemelték az OTP célárfolyamát

Ma reggelt kiadott szektorelemzésünkben 20 700 forintra emeltük az OTP-részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat, s megtartottuk a felhalmozásra vonatkozó ajánlásunkat – írta az Erste Befektetési Zrt. Oka, hogy emeltek az eredményvárakozáson.

Az idei és a jövő évi kilátásokat öt százalékkal emeltük meg, annak ellenére, hogy a kormány befagyasztotta a jelzáloghitelek kamatait az első félévre. Az orosz inváziót kis valószínűségű eseménynek tartjuk, így ezt a forgatókönyvet nem tartalmazza a modell.

iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)

Az Apple legyőzte a chiphiányt

Erősödött a tőzsdezárás utáni kereskedésben az Apple, négy százalékkal 166 dollárra, miután a negyedéves bevétele alaposan meghaladta a Wall Street becsléseit. Ez a Bloomberg megfogalmazásában

győzelmet jelent a járvánnyal és a chiphiány okozta ellátásilánc-válsággal szemben, a kínálati problémáktól való félelmek túlzottak voltak.

Bár Tim Cook vezérigazgató a múlt év végén figyelmeztetett, hogy a chiphiány hatással lehet a cégre, végül mégis jól átvészelte a válságot, és számos új termékből profitált. Így az iPhone 13-ból, az Apple Watch Series 7-ből és a frissített Mac-ekből.

Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)

Tovább pörög a gyorsjelentési szezon

A vállalati jelentések szezonja ma is pörög, Európában az UniCredit, a Volvo és a H&M, az USA-ban a Chevron, a Caterpillar és a Colgate-Palmolive kimutatása esedékes ma. A svéd H&M ruházati áruházlánc eredményei jók lettek, a részvény a rossz tőzsdei környezet ellenére is öt százalékkal ugrik. Az LVMH francia luxuscikk-gyártó is három százalékkal emelkedik a kedvező számai miatt.

Tegnap jelentettek Amerikában olyan nagyágyúk, mint a Mastercard, a Visa, az U.S. Steel, a McDonald’s. A Visa a vártnál jobb eredményekről számolt be, a papír öt százalékkal emelkedett. A Mastercard szolidan hozta a papírformát. A McDonald’s viszont csalódást okozott az elemzőknek.

Vészjósló vélemény egy Fed-bennfentestől

A piacnak le kell szoknia a “Fed putról” – mondta Richard Fischer, volt Fed-kormányzó a CNBC műsorában. Azaz a szakember szerint itt az ideje, hogy véget érjen az a gyakorlat, hogy a nagyobb tőzsdei eséseket a jegybank kommunikációval, vagy konkrét beavatkozással fordítja meg, mivel a piaci szereplők túlságosan hozzászoktak, és ez jelentős torzulásokhoz vezet – idézte az Equilor Befektetési Zrt.

Érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi inflációs környezetben jóval nehezebb dolga is lenne a jegybanknak. Ugyanakkor amennyiben egy esetleges komolyabb részvénypiaci esés nagymértékben visszahatna a reálgazdaságra, nem zárható ki, hogy letérnek az előre tervezett pályáról kommentált a brókercég.

A kriptók miatt szenved a Robinhood

Csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével a Robinhood. Az online brókercég részvényenkénti vesztesége 49 centre rúgott a negyedévben, a 363 millió dolláros bevétel pedig elmaradt a várakozásoktól – írta a KBC Equitas.

Robin Hood (Pixabay)Robin Hood (Pixabay)

Főleg a kriptodeviza-befektetésekből származó bevétel maradt el jócskán a konszenzustól, 48 millió dollár lett 55 millió helyett. A menedzsment prognózisa is csalódást keltő. A zárás után több mint tíz százalékot is esett az árfolyam.

Jó hír a Pfizernek, meg a Covid-betegeknek

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszerét a Covid kezelésére. A szert azok a felnőtt betegek kaphatják, akik nem kell oxigént kapjanak, de valamely veszélyeztetett csoportba tartoznak. Részletesebben lásd:

Egy jó és egy rossz hír a kriptókról

A kriptodevizáknál az enyhe csökkenés jellemző, ma a bitcoin például stagnál, míg az ether másfél százalékkal süllyed.

  • Jó hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, országának vannak bizonyos előnyei a bitcoin-bányászatnál, mint az olcsó energia és a jó szakemberek. Ezért nem a betiltást, hanem a szabályozásukat támogatja. Nemrég az orosz jegybank még a tiltást szorgalmazta.
  • Nem jó hír viszont, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC újabb “prompt” (azonnali, közvetlen vásárláson alapuló) bitcoin-ETF indításának engedélyezését tagadta meg a Fidelity-nek. (A tavaly indult ETF-ek csak a szabályozott határidős piacon keresztül fektethetnek bitcoinba.)
  • Semleges hír, hogy a Tesla bitcoin-állománya a gyorsjelentése alapján nem változott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG