<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Az idén az állampapírok között az inflációkövetőek lehetnek népszerűbbek, a MÁP Plusz kevésbé. A részvénypiacokon pedig a növekedési papírok felől az értékalapúak felé mozdulhat a kereslet az Equilor szerint. Itthon csökkenhet az áremelkedés üteme, de három évig nem lesz három százalék alatt. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, így az év végén 365 forint körül alakulhat az euró ára.

Miközben mintegy 40 éves csúcson van az infláció az Egyesült Államokban, a második negyedévtől újabb lendületet vehet a gazdasági növekedés is. Így az amerikai jegybank erőteljesen fellép majd az infláció ellen, mert nem szeretné, ha az inflációs várakozások tartósan beépülnének az árakba – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

A kamatemelési sorozat márciusban kezdődhet, bár éppen ma tart ülést a Fed, várhatóan ezt megerősítik, este okosabbak leszünk. A nagy kérdés a mérlegfőösszegének szűkítése is, bár először csak a felvásárolt és lejáró értékpapírokat nem újítják meg.

Lesz-e “Fed put”?

Még nagyobb kérdés, hogy mi lesz, ha még nagyobbat esnek a tőzsdék. Korábban nagyobb részvénypiaci esések esetén a Fed rendre visszább lépett a szigorításokban, mert az árfolyamesések a reálgazdaságra is negatívan hatnak vissza. (Ezt hívják “Fed putnak” – a szerk.) Ez a hatás ebben az évben korlátozott lehet, de mindenképpen izgalmas lesz figyelni, hogy megtörténik-e.

A Fed épülete
A Fed épülete

Az Eurózónában az Equilornál visszalépést látnak a növekedési kilátásokban és az inflációban is, miközben jelentős külső kockázatokat lehet azonosítani. Az EKB szerint lassan, fokozatosan csökken, de jövőre már kettő százalék közelébe mehet vissza az infláció. (Ha az ellátási láncokban tapasztalható problémák nagyjából megoldódnak.) Nagy probléma lehet a következő években viszont a lejáró államadósságok finanszírozása.

Megszorítások márpedig kellenek

Magyarországon a monetáris és fiskális politikában is vannak bizonytalanságok. A választásokkal kapcsolatos kérdőjelek is jelentősek, miközben az egyensúlyi adatok romlottak. Sokkal szigorúbb fiskális politikára lenne szükség ahhoz, hogy az öt százalék alatti hiányt tartani tudják. Valamilyen szigorításra biztosan szükség lesz a választások után.

Nem valószínű, hogy a három százalékos jegybanki inflációs célt a következő három évben el sikerül érni – mondta Varga Zoltán.

A tegnapi fél százalékos MNB alapkamat-emelés után várhatóan 30 bázisponttal emelik holnap az egyhetes betéti tender kamatát. Várható, hogy a két kamatszint az év közepén-végén összeér. Jövőre már csak 30 bázispontos kamatemelést várunk – mondta el Varga Zoltán.

Enyhén lejthet a forint pályája

Ami a devizapiacot illeti, ez év elején még a forint erősödésére számítanak a 347-350 forintos sávig. Ezt a forinterősödést az MNB jelenlegi kamatpolitikája is támogatja. De vannak kockázatok, mint a Fed kamatemelési sorozata, az EU-s pénzek kimaradása vagy a választások. De nem számítanak arra, hogy az eddigi csatornából a forintárfolyam jelentős mértékben kilépne.

Az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzései
Az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzései

A széttartó amerikai és eurózónás kamatpolitikák miatt az euró/dollár 1,1 alá süllyedhet, vagyis tovább erősödhet a dollár. Ebben is irányt mutathat a Fed mai ülése.

Nem valószínű a háború, de az energiaválság igen

Ukrajnában nem számítanak háborúra, mert az olyan lose-lose (vesztes-vesztes) szituáció lenne, ami senkinek sem érdeke. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az oroszok az Északi Áramlat miatt szeretnének nyomást gyakorolni. Így lehetséges a diplomáciai megegyezés.

A Richter és az OTP árfolyamára így a konfliktus ugyan most nyomást gyakorol, de várhatóan csak átmenetileg lesz hatása. Ellenben új löketet adhat az európai energiaválságnak az orosz-ukrán feszültség Török Lajos vezető elemző szerint.

Equilor: A forint várható pályája
Equilor: A forint várható pályája

Európában nem voltak új gázberuházások az utóbbi időben, Kínában is energiaellátási gondok vannak, főleg, amióta Ausztráliával összevesztek. (Így sok szállítmány inkább oda tart Európa helyett.) Az ESG-hullám miatt sem indítottak elég beruházást. Sok olyan dolog történt, ami energia-ellátási problémákat okozhat a jövőben.

Kövessük kötvényekkel az inflációt

Mibe fektessünk idén? – tette fel a kérdést Török. A napokban megemelték az inflációkövető magyar PMÁP állampapírok kamatprémiumát és 6,6 százalék lett az aktuális kamata, miközben a fix kamatú MÁP Plusz sokat veszített korábbi vonzerejéből. Ajánlják a piaci hozamú állampapírokat is, mint a diszkont kincstárjegyek. (Amiket ráadásul a tőzsdézők fedezetként is tudnak használni a tőkeáttételes ügyleteknél.)

Dollárban is érdemes a brókercég szerint infláció-követő kötvényeket venni, amihez jó eszköz a TIPS Bond ETF (tőzsdén kereskedett alap). Ennek tavaly több mint öt százalékos osztalékhozama volt, de idén is jó teljesítményt várnak tőle.

Dollárbankjegyek
Dollárbankjegyek

Növekedési helyett értékalapú részvények

A részvényeknél egy long-short pozíciót javasolnak, ahol értékalapú részvényeket vásárol és növekedési részvényeket ad el a befektető. Azaz azt várják, hogy a növekedési részvények 15 éves felülteljesítő trendje megfordul. (Az utóbbi években a növekedési részvények, mint a technológiai szektor, sokat drágultak. Míg az értékalapú, hagyományos, stabil nyereséget termelő iparágakban alulteljesítés volt megfigyelhető – a szerk.) Ezt is meg lehet valósítani ETF-ekkel:

  • Long (vétel): iShares S&P 500 Value ETF (IVE)
  • Short (eladás): iShares S&P 500 Growth ETF (IVW)

Vételre érdemes value-részvény szerintük a GlaxoSmithKlein gyógyszergyár vagy az Iron Mountain, egy dokumentumok biztonságos tárolására szakosodott vállalat. Egyes REIT-ek (tőzsdei szabályozott ingatlancégek) is jók lehetnek.

Török Lajos
Török Lajos

Minden magyar részvény alulértékelt?

Itthon az OTP-t javasolják, amelynek szerintük jók a kilátásai. A bankszektor egy lakmuszpapír, amely a gazdaság fejlődését előre tudja leképezni. Az OTP-nek nőhetnek a kamatmarzsai, és az idén a szünet után jelentős osztalékot fizethet. De a Mol is nagyon olcsó, P/E-je az idén várhatóan csak 4,5 lesz. A Richternél is stabil fundamentumkról és olcsóságról, a Magyar Telekomnál is alulértékeltségről beszélnek.

Equilor: A Mol kilátásai
Equilor: A Mol kilátásai

Waberer’s, Opus, Graphi

A Waberer’s nagyon ambiciózus célokat fogalmazott meg tavaly, jelentősen alulértékeltnek tartják a céget. A céláruk 3817 forint, miközben az aktuális árfolyam csak 2280. Az Opus Global is alulértékelt szerintük, a 353 forintos célár pedig szintén toronymagasan meghaladja a mai 213,5-es piaci árat.

A Graphisoft Park pedig maga a stabilitás, elképesztően magas osztalékhozammal, jó szerződésekkel, erős fundamentumokkal, kedvező növekedési kilátásokkal.

Equilor: Opus Global-kilátások
Equilor: Opus Global-kilátások

A kínai ingatlanpiac időzített bombája?

Az USA növekedése idén megelőzheti Kínáét, amire több mint 30 éve nem volt példa. Ám komoly kockázati tényező az ázsiai ország eladósodottsága, bajba jutott ingatlanszektora. Kína összeomlása azonban senkinek sem érdeke, a kínai nemzeti bank is mindent megtesz ennek elkerülésére.

A kínai ingatlanpiac teljes csődje szociális feszültségeket okozna, a pártvezetés is igyekszik ezt mindenképpen elkerülni. Van ugyan kockázata a kínai összeomlásnak, de így Török ezt mégsem tartja valószínűnek.

Jön az 100 dolláros olaj

Az arany technikai képe pozitív, de nem viselkedik túl jól az utóbbi 10-15 évben. Nem viselkedik igazán menekülőeszközként, és vannak digitális kihívói is. Az olajnál a gázhoz hasonlóan is kínálati szűkösség van, túl kevés volt a beruházás, az OPEC már nem termel eleget. Közel lehet a 100 dolláros olajár.

A metaverzum játékosai

A blokklánc, a kriptodevizák és a kapcsolódó területek előretörését jelzi az is, hogy az Equilor sok éve rendszeres elemzői prezentációin először foglalkoztak a témával részletesebben.

A Decentraland részlete
A Decentraland részlete

Legkésőbb tavasz ősszel, amikor a Facebook Metává nevezte át magát, mindenki számára világossá válhatott, hogy ennek nagy jelentősége lehet a jövőben – mondta el Török Lajos. A korábban befutott Fortnite vagy Second Life játékok megmutatták, hogy nagy tömegeket tudnak megmozgatni a virtuális világok, a játékok pedig mennyire addiktívak tudnak lenni. De eddig inkább próbálkozások vannak a metaverzumokra, nincsen igazán jól működő platform.

Nagy kérdés még a metaverzumnál a hálózati hatás, vagyis hogy milyen ütemben nő majd a felhasználók száma. (A felhasználók növekedése öngerjesztő folyamattá válik-e – a szerk.) Valamint, kik lesznek a piacvezetők?

Hogyan érdemes a metaverzumba fektetni?

Jelenleg a Decentraland (MANA), a Sandbox (SAND) és a Roblox a legnépszerűbb platformok, amelyek a kriptodevizával és az NFT-kkel is szorosan összefüggnek. (Zárójelben az adott kriptodeviza kódja.) Egyre több vállalat lát fantáziát a koncepcióban, mint a Nike vagy az Adidas. Paris Hilton nemrég virtuális bulit tartott, Bill Gates pedig szintén szép jövőt jósol az üzletágnak, az üzleti alkalmazások területén is.

Hogyan lehet keresni a Metaverzumon? Ez a piac 2021-ről 2024-re 180-ról 800 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát egy Bloomberg-előrejelzés szerint. Török Lajos szerint az egyik legjobb befektetés a Roundhill Ball Metaverse ETF lehet. De lehet részvényeket is vásárolni, mint a

  • Meta Platforms,
  • az Nvidia,
  • a Roblox és az
  • Unity Software.

A bitcoin felejtős, éljen az ether

Elképesztő izgalmak voltak a kriptodeviza-piacon tavaly, az év minden rekordot megdöntött, az egyik legmeghatározóbb trend volt a kriptó-hossz. Ebben a technológiában óriási potenciál van, de kérdés, hogyan fog ez lecsapódni az árfolyamokban – mondta Török Lajos.

A bitcoin egyre erősebben együtt mozog a részvényekkel, ha a részvények például esnek, a bitcoin is, csak sokkal jobban. A bitcoint számos kritikával illetik, az elemző azonban ezek egy részével szemben megvédené. Például az energiafelhasználás terén, mert a nagy multinacionális cégek is hasonlóan óriási mennyiségű energiát emésztenek fel. Kérdéses annak érvényessége is, hogy a feketegazdaság számára valóban annyira hasznos eszköz-e, ahogy sokan állítják.

Technológiai szempontból az elemző az ethert tekinti figyelemre méltónak, ígéretesebbnek, mint a bitcoin, mert olyan széleskörű felhasználási lehetőségei vannak, mint az okosszerződések rendszere. Az Ethereum 2.0-ra való közeli áttérés pedig kiküszöböli majd az energiafelhasználással kapcsolatos kritikákat.

Ellenirány a CBDC

A jegybanki digitális pénzek (CBDC) viszont pont ellentétes irányvonalat képviselnek, mint amit a kriptodevizák. Ha ezek elterjednek, a bankok szerepét teljesen át kell majd gondolni. A CBDC-k miatt a pénzügyi rendszer túl centralizálttá válhat.

Tovább növekszik az Equilor

Izgalmas időket élünk, a brókerpiacon is sok lehetőség volt, amit meg lehetett ragadni tavaly. Az Equilor Befektetési Zrt. árbevétele megközelítette a nyolcmilliárd forintot – mondta el Szécsényi Bálint vezérigazgató.

Equilor-eredmények 2021-ben
Equilor-eredmények 2021-ben

Méltatta üzletágaik fejlődését, így a tőkepiaci tranzakciókat, élen a Növekedési Kötvény Programmal. Ennek során olyan vállalatok jöttek a tőkepiacra, amelyek egyébként nem is gondolták volna. A nyilvános részvénypiaci tranzakciók viszont nem voltak gyakoriak, az AutoWallis kibocsátása volt a legnagyobb közülük.

Az árupiaci szekció, bár az egyik legrégebbi része a magyar tőkepiacnak, sokáig tetszhalott állapotba került. Az Equilor most az egyedüli befektetési szolgáltató itt. A BÉT-el közösen 2022 nyarán újraindították a szekciót, öt alaptermékre, és megélénkült a forgalom is.

Az Equilor Befektetési Zrt. edukációs könyvsorozatának kertében a “Devizakereskedés egyszerűen” és “A kötvény” című kötetek után decemberben kiadták “A részvény” című könyvet is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG