5p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a piaci várakozásoknál jobban, 50 bázisponttal, 2,9 százalékra emelte az alapkamatát - hasonló mértékű monetáris szigorításra utoljára 2011 decemberében került sor. Az inflációs hatások ugyanis az MNB által korábban előrejelzettnél tartósabban velünk maradhatnak.

Ismét sikerült meglepnie az MNB-nek a piacokat. Míg tavaly októberben az volt váratlan, hogy az infláció gyorsulása és a romló pénzromlási kilátások ellenére az egy hónappal korábbi 30 bázispontossal szemben csak 15-tel emelte az alapkamatát a magyar jegybank, addig most ellenkező irányban okozott meghökkenést, azzal, hogy 30 helyett 50 bázisponttal vitte fel a rátát, 2,9 százalékra.

Ekkora mértékű monetáris szigorításra utoljára 2011 decemberében került sor, amikor a még Simor András vezette hazai központi bank 6,5-ről 7 százalékra vitte fel az alapkamatát.

A vártnál nagyobb mértékű alapkamat-emelés oka, hogy erősödtek a tartós inflációs hatások - mutatott rá Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a Monetáris Tanács döntését ismertető sajtótájékoztatóján. Ebben a fő ludas a szezonális hatásoktól megtisztított maginfláció volt, amely tavaly decemberben 1,1 százalékponttal volt magasabb, 6,4 százalék, mint novemberben. Ezzel szemben az éves infláció értéke egy hónap alatt nem változott, 2021 utolsó hónapjában is 7,4 százalékot mutatott - ez 14 éves rekord.

A maginfláció megugrását az idézte elő, hogy decemberben a termékek és a szolgáltatások széles körében következtek be a szokásostól eltérően jelentős átárazások, annak is köszönhetően, hogy a gazdaságban fokozódott a pénzromlás, miközben az inflációs várakozások is emelkedtek. Az élelmiszerek drágulása érdemben gyorsult, ezzel szemben az iparcikkek és a szolgáltatások inflációja kisebb mértékben emelkedett, ám az üzemanyagok továbbra is jelentős mértékben járultak hozzá az éves inflációhoz.

2021-ben a fogyasztói árak összességében 5,1 százalékkal emelkedtek, míg az átlagos maginfláció 3,9 százalékon alakult.

Az év eleji átárazások mértéke mind az infláció, mind a maginfláció ez évi dinamikájában meghatározó lesz, ugyanakkor az MNB-nél arra számítanak, hogy a következő hónapokban a két mutató eltérően mozoghat. Az infláció decemberben megközelíthette a tetőpontját, igaz, a korábban várthoz képest később kezdődhet csökkenni. Ezzel szemben a maginfláció a következő hónapokban tovább emelkedik, annak értéke a jegybank alelnöke szerint akár a 7 százalékot is elérheti. Az erős belső kereslet mellett a vállalkozások rövid idő alatt beépítik az áraikba a megemelkedett nyersanyag- és bérköltségeket.

Úgy tűnik, az MNB által vártnál hosszabb ideig kell együttélnünk a magas inflációval. Fotó: MTI
Úgy tűnik, az MNB által vártnál hosszabb ideig kell együttélnünk a magas inflációval. Fotó: MTI

Az inflációs kockázatok a monetáris kondíciók további szigorítását indokolják. Mivel a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a pénz- és árupiaci kockázatokat az egyhetes betéti kamat 4 százalékra emelésével sikerült mérsékelni, ezzel szemben a maginfláció felpattanása a tartós inflációs hatások erősödését jelzi, az MNB-nél indokoltnak tartják az alapkamat felzárkóztatását az egyhetes betéti kamat szintjéhez. E folyamat keretében a tanács az alapkamat-emelési ciklust havi ütemben, a decemberinél nagyobb lépésközzel folytatja - ennek eredménye a mai 50 bázispontos mérték. Eközben a monetáris kondíciók további szigorítása az egyhetes betéti eszköz kamatának emelésével is folytatódik.

Virág érzékeltette, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat fél év múlva kerülhet egy szintre. Hogy pontosan mekkorára is, arra nem adott számszerű becslést, az elemzők szerint azonban 5 százalék körül állhat be az egyensúly.

A fenti mondatok arra utalnak, hogy a csütörtökön esedékes egyhetes betéti tenderen 50 bázispontnál kisebb mértékben, 30 bázisponttal, de tovább emelhetik a jelenleg 4 százalékon álló kamatot - olvasható az Equilor Befektetési Zrt. gyorsértékelésében.

Az a megtakarítók számára lehet biztató, hogy az MNB szerint a kamatemelései következtében növekvő hozamkörnyezet és az infláció várt fokozatos csökkenése a reálkamat folyamatos emelkedését eredményezi az idei évben.

Azért nem árt az óvatosság. A Monetáris Tanács megítélése szerint ugyanis - mint közleményében fogalmaz - "az inflációt övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak. A beérkező adatok alapján növekedett a magasabb külső inflációra vonatkozó alternatív pálya megvalósulásának kockázata. A tartósan magas nyersanyag-, termény-, élelmiszer- és energiaárak, valamint a magas nemzetközi szállítmányozási költségek tartós külső inflációs nyomás irányába mutatnak. Eközben a feszes munkaerőpiac az élénkülő bérdinamikával és a magasabb inflációs környezettel párosulva az inflációs várakozások további emelkedését és a másodkörös inflációs kockázatok erősödését eredményezheti."

Mindenesetre a mai kamatdöntést a piac pozitív meglepetésként értékelte - legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a 30 helyett 50 bázispontos szigorítás láttán a forint nagyot erősödött, például az euróval szembeni árfolyama egy egységgel javult, s megközelítette a 359-es szintet. Később ugyan korrigált, de fél 5 magasságában ismét 359 forint körül cserélt gazdát az uniós pénz a hazai bankközi devizapiacon.

A további erősödésnek ugyanakkor egy külső tényező szabhat gátat, nevezetesen, hogy nagy a bizonytalanság az orosz-ukrán feszültség alakulása miatt. "De amennyiben a 362-363-as szint nem kerül szignifikánsan áttörésre, hamarosan komolyabb fordulat jöhet, melynek során 357,30 közelében adódhat az első fontosabb támasz" - vélik az Equilor elemzői. Ami azért lenne fontos, mert az az olyan kis nyitott, erősen importfüggő gazdaságban, mint a magyar, az árfolyamon keresztül hozzájárulna az inflációs nyomás enyhüléséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG