<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Facebook átnevezése Meta Platformsra megmozgatta a virtuális valóság és a metaverzum területén a fejlesztéseket, meg sokak fantáziáját is, de még hosszú ideig nem várható áttörés ezen a területen. Egyszerűen nem adottak hozzá a technikai feltételek, a mai csúcstechnológiát jelentő számítógépek és szemüvegek sem igazán elegendőek.

A Meta Platforms ingyenesen megnyitotta a Horizon Worlds metaverzum–, illetve virtuálisvalóság-játékot a (megfelelő hardverrel rendelkező) felnőtt, amerikai és kanadai nagyközönség számára – derült ki egy friss hírből. Amióta a Facebook ősszel bejelentette, hogy átnevezi magát Meta Platformsra, és erre az üzletágra még több figyelmet és sok milliárd dollárnyi beruházási pénzt fog fordítani, azóta egy szűk kör helyett hirtelen szinte mindenki számára ismertté vált a fogalom.

A metaverzum vajon azt jelenti, hogy hamarosan avatarjainkkal fogjuk magunkat képviseltetni a virtuális eseményeken? Sőt a metaverzumban szerezzük majd be az áruházak polcairól a különböző élelmiszereket, tárgyakat? Valóban nemcsak használni fogjuk az internetet, hanem valósággal belemászunk, digitális másunk segítségével magunk is elmerülünk a háromdimenziós internetes világokban?

Lebegő Avatar a Meta Platforms Horizon Worlds - világában (Forrás: Meta Platforms, Youtube)Lebegő Avatar a Meta Platforms Horizon Worlds - világában (Forrás: Meta Platforms, Youtube)

Több cikk is hűti a kedélyeket mostanában azzal, hogy ez egyáltalán nem így van. A technológia tulajdonképpen nagyon gyermekcipőben jár, vannak, akik a 90-es évek kínosan kezdetleges internetéhez hasonlítják. A rendelkezésre álló hardverek ugyanis nem elegendőek, a koncepció megvan, de még rengeteg minden hiányzik.

Ez még csak a demó verzió

Bár 2021 a metaverzum (valamint a Web3 és az NFT-k) évének bizonyult, még évekig tarthat, mire valóban valósággá válik – írja a Yahoo Finance. A Big Tech, azaz a nagy multinacionális technológiai cégek, a Microsoft, az Nvidia és a Facebook, pardon, Meta Platforms úgy próbálják meg eladni, hogy még kezdeti stádiumban van. (Valamint számos kriptodeviza-vállalkozás is ezen dolgozik. )

Ezen a kriptodeviza-portálon 158 tétel van a metaverzum-szekcióban, ez a lista eleje (Coinmarketcap.com)Ezen a kriptodeviza-portálon 158 tétel van a metaverzum-szekcióban, ez a lista eleje (Coinmarketcap.com)

A Facebook által készített demóvideóban az ember az egyik pillanatban még sakkozik valakivel a sakktábla fölött lebegve, a másik pillanatban pedig a nyílt vízen hajózik tíz barátjával. Ez azonban csak a demó változat volt, egyelőre a fantázia szülte. A dolog ott kezdődik, hogy egyelőre nincs is megfelelő szemüveg vagy headset, amelyet jól használni lehetne.

Izzad a fejük a játékosoknak

A virtuálisvalóság-szemüvegek, sisakok az utóbbi pár évben nem sokat változtak, továbbra is nagyok és kényelmetlenek. Nehéz szemüveggel használni ezeket, gyakran izzad bennük az ember. Nagy teljesítményű számítógépre van hozzájuk szükség, ami rengeteg pénzbe kerül, és hamar kimerül bennük az akkumulátor. Ráadásul a felbontásuk sem megfelelően nagy, nagyon messze van például a modern televíziókétól. Sok finom részlet így elvész.

Virtuális valóság-szemüveg (Pixabay.com)Virtuális valóság-szemüveg (Pixabay.com)

Ez még ráadásul csak a szemüveg. Ezen kívül még az eredeti elképzelések szerint érezni kellene a nyomást és a tárgyak ellenállását is, amihez speciális kesztyűre vagy egész ruhára lenne szükség. A Ready Player One című film világától egyelőre rendkívül messze vagyunk.

Értekezletre pizsamában, kócosan

A Microsoft Teams Mesh viszont a cikk szerint egy érdekes kezdeményezés, amelynél soha nem kell majd a frizurájával törődni az embernek, ha értekezletre készül. Mivel az online világban digitális avatárja segítségével vehet ezeken részt. Dicsérik a Roblox és az Epic cégek virtuális világait is, amelyben a felhasználók már most is találkozhatnak egymással nagy távolságokból is online. De mindez még csak a kezdet

Kell egy iPhone-szerű áttörés

A német N-Tv.de szerint a metaverzumnak és a virtuális valóság-alkalmazásoknak szükségük lenne egy iPhone-momentumra. Azaz egy hasonlóan forradalmi találmányra, mint amit az Apple készüléke jelentett annak idején 2007-ben. Amikor a telefonba integrált webböngészővel kikövezték az utat a használható mobilinternethez.

Az iPhone azonban csak azért lehetett sikeres, mert több tucat korábbi technológiai fejlesztést egyesített, amelyet előtte mások megvalósítottak. A kijelzők fejlődése, az egyre gyorsabb chipek és egyre hosszabb élettartamú akkumulátorok is kellettek a mindennapi használathoz. Az Apple azután mindent összerakott és a megfelelő időben piacra dobta. Ez az iPhone-pillanat azután egy egész iparágat megmozgatott.

Elon Musk twitter-üzenete: 1969-ben 4 kbyte (bő 4000 betűnek megfelelő) memóriával rendelkező számítógépekkel küldtek embert a Holdra. Ma 8 GB (több mint nyolcmilliárd betűnyi) memória is kevés lehet, ha túl sok fület nyitsz a Chrome-böngésződben.Elon Musk twitter-üzenete: 1969-ben 4 kbyte (bő 4000 betűnek megfelelő) memóriával rendelkező számítógépekkel küldtek embert a Holdra. Ma 8 GB (több mint nyolcmilliárd betűnyi) memória is kevés lehet, ha túl sok fület nyitsz a Chrome-böngésződben.

VR+kriptodeviza+videojáték=metaverzum?

A technológiai iparág más területei, például a kriptovaluták még szintén várnak egy ilyen döntő pillanatra. (Mások a Netscape-böngésző kilencvenes években történt megjelentését is ilyen áttörést jelentő pillanatnak írják le.)

A metaverzumnak is egyesítenie kellene a trendeket és a technológiákat – olyanokat, mint a VR (virtuális valóság), a kriptodevizák, az NFT-k és az online videojátékok. Mindezt lehetőleg egy nagyvállalattól függetlenül, ráadásul valós időben, szünet, akadozás vagy a résztvevők korlátozása nélkül.

Kell a 4K, meg az 5G?

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a metaverzum “iPhone-pillanata” mikor érkezik el. Szakértők szerint azonban a virtuális világ csak akkor lesz igazán mellbevágó élmény, ha sikerül majd kettő darab stabil 4K (4000 Pixel szélességű) videócsatornát (streamet), legalább másodpercenként 120 képkocka sűrűséggel a virtuális valóság-szemüvegeknek megjeleníteniük. Jelenleg azonban ennek csak a töredékét tudják. Ehhez még az internetes kapcsolatoknak is nagyon nagyot kellene fejlődnie, hogy ilyen hatalmas adatmennyiséget tudjanak továbbítani.

Virtuális valóság-szemüveg (Pixabay.com)Virtuális valóság-szemüveg (Pixabay.com)

A Facebook Mega Platforms-ra nevezését így inkább csak a róla kialakult kép csiszolgatásának, PR-fogásnak tekintik a szakemberek. Természetesen a cég törekszik arra, hogy a metaverzumban vezető szerepet játsszon, és a Facebook-felhasználókat is bevonja ebbe a világba. Már most évente több milliárd dollárt fektet az ehhez kapcsolódó projektekbe.

Roy Amara törvénye szerint hajlamosak vagyunk rövid távon túlbecsülni egy új technológia hatását, hosszú távon viszont alábecsüljük azt.

Sok technológia egy-egy szűk kör játékszereként indult, majd később nőtt hatalmasra a jelentősége. Valamikor például azt tartották, hogy csak nagyon különleges esetekben fognak az emberek maguknak számítógépet vásárolni. Végül aztán az irodai alkalmazások ürügyén, de titkon inkább a számítógépes játékok kedvéért sorban vásároltak maguknak az emberek. Lehet, hogy a metaverzummal is valami hasonló fog történni – nyilatkozta Andrew Bosworth, a Meta Platforms egyik menedzsere a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Az orvosok már használják

Ha az otthoni szórakoztatásba és a vállalati hétköznapokba még nem is épül be a virtuális valóság, az egészségügyben már komolyabb szerephez juthat. Legalábbis ez derül ki a CNBC cikkéből, amely szerint a Facebook és a Microsoft Oculus, illetve HoloLens nevű szemüvegeit már fontos orvosi alkalmazásoknál használják. Például van, ahol az egészségügyi személyzetet ilyenek segítségével képzik ki a Covid-19 betegség kezelésére, másutt sebészeket oktatnak vele.

Kiterjesztett valóság (AR, a kép illusztráció). (Pixabay.com)Kiterjesztett valóság (AR, a kép illusztráció). (Pixabay.com)

A Johns Hopkins intézet idegsebészei júniusban végezték el az intézmény első AR (kiterjesztett valóság) műtéteit élő betegeken. A kezdeti eljárás során az orvosok hat csavart helyeztek a páciens gerincébe. Két nappal később egy másik sebészcsoport eltávolított egy rákos daganatot egy gerincből. Mindkét csapat az izraeli Augmedics cég headset-jét viselte, amely CT-vizsgálatok alapján a páciens belső anatómiájáról, például csontokról és más szövetekről alkotott képeket vetített ki.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló