TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A délelőtti stagnálás, kivárás után az európai tőzsdék mínuszba mentek át, és az USA-ban is lassan lefelé csorognak az indexek. Az EKB a várakozásoknak megfelelően nem nyúlt a kondíciókhoz, és kommentárjai visszafogottak maradtak. Több tucat hazugságon alapuló bonyolult csalásnak nevezte egy short-specialista a Nikola céget, az árfolyam zuhan. Fordulatot vár az OTP-től az egyik legnagyobb brókercég.

A délelőtti tétovázás után lefelé indultak el az európai tőzsdeindexek, a német mutató negyed, a francia 0,4, a brit 0,2 százalékkal került lejjebb zárásra. Az Egyesült Államokban is elromlott a hangulat, az S&P 500 index 0,4, a Nasdaq 100-as technológiai mutató 0,1, a Dow Jones ipari átlag pedig 0,3 százalékkal süllyed.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esett, miközben Varsóban is hasonló, fél százalékos süllyedés volt. Az OTP 0,1 százalékkal 10 470 forintra ereszkedett. A Richter csúnya zuhanást produkált, három és fél százalékkal ment le 6960 forintig. A Mol 0,8 százalékkal emelkedni tudott, az Opus és a Magyar Telekom egyaránt 0,7 százalékkal növelte értékét. A CIG Pannónia viszont 1,9 százalékkal esett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé gyengült, 50 fillérrel feljebb van az euró, 357,20 az ára. A dollár gyengülésének hatására fél százalék körüli pluszban van az arany és az ezüst, és valószínűleg ez is hozzájárult az olaj esésének mérséklődéséhez. A fekete arany így egy százalékkal lejjebb van a tegnap estinél. Nagyobb esést szenvedett el viszont a réz, 1,8 százalékos mínusszal három dollár alá érkezett.

Kiváró állásponton az EKB

Az EKB várva várt ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a kamatokon és más kondíciókon. Christine Lagarde, a szervezet elnöke szerint a bank alaposan megvitatta az euró erejével kapcsolatos kérdéseket, de megerősítették, hogy nem törekednek semmilyen konkrét árfolyamszintre. A koronavírus-válság elején az EKB nagyon aktív volt, most kiváró álláspontra helyezkedett, és inkább a fiskális politikának – a költségvetésnek – engedi át a kezdeményezést.

Az OTP Bank a majálison, 2019-ben (fotó: E. J.) Az OTP Bank a majálison, 2019-ben (fotó: E. J.)

A sajtótájékoztató alatt és után a részvénykereskedés nyugodt keretek között maradt. A piacok az eseményen eléggé gyorsan túltették magukat. De a közös európai pénz árfolyama megugrott, közel két éves csúcsra érkezett, teret engedve a dollár gyengülésének (jelenleg 1,1869 a keresztárfolyam). De Lagarde azt is kijelentette, hogy az euró erősödését szorosan figyelemmel követik.

Nem változott az inflációs előrejelzés

Azt is mondta, hogy az eurózóna gazdasága erős felpattanást mutatott a második negyedévi összeomlás után. Ez szerinte megfelelt a bank korábbi várakozásainak. Most a korábbinál kisebb zsugorodást várnak a gazdaságban, ebben az évben 8 százalékot. Nem változtattak az inflációs előrejelzésükön, ami 2022-ben 1,3 százalék lehet. Ez is azt mutatja, hogy a monetáris politikában egyelőre nincs sürgető lépéskényszer.

Nem rossz az amerikai munkanélküliség

Voltak, akik azt várták, hogy lefelé módosítják majd az inflációs előrejelzéseket, ami egy későbbi monetáris könnyítéshez készíthette volna elő a talajt. Most azonban arról beszéltek, hogy nincsen deflációs veszély.

Az amerikai új munkanélküli kérelmek száma 884 ezernél ragadt be a múlt héten, ez valamivel az elemzői várakozások átlaga felett volt. Emelkedett a segélyre szoruló munkanélküliek száma, 400 ezerrel 2,961 millióra (az augusztus 22-i hét adatai szerint).

Hazugságok garmadája a Nikolánál?

Mintegy kilenc százalékot esett a Nikola elektromosteherautó-gyártó – vagy inkább leendő gyártó – árfolyama. A short üzleteiről ismert Hindenburg Research eladási javaslattal felérő elemzést jelentetett meg róla. Nemes egyszerűséggel több tucatnyi hazugságon alapuló bonyolult csalásnak nevezik a céget.

A Tesla viszont megint közel hat százalékkal emelkedik, ezzel két nap alatt a keddi 21 százalékos rekord zuhanás nagyobb részét már ledolgozta.

Fordulhat az OTP

Erős támaszról fordulhat az OTP a KBC Equitas szerint.

Megközelítette fontos támaszait az OTP, az elmúlt napok mozgása alapján megerősítettnek látszanak a 10 000 forint környéki szintek. Ahonnan pedig inkább a fordulat jelei mutatkoznak. A szektorral kapcsolatos kockázatok mellett a közelmúltban érkeztek enyhén pozitív hitelezési statisztikák is. A részvényárfolyam a korábbi fair értékünkhöz képest is egy olyan szintre érkezett, amelyen egy újabb kereskedési ötletet fogalmazunk meg. Célszintként a fair érték becslésünkben megjelölt 12 600-as szintet jelöljük meg, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 20 százalékkal magasabb írta a brókercég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél