TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék hangulata ma sem túl jó, a BUX is lefelé csorog, az európai mezőnyhöz hasonlóan. A piacok a Fed rendezvényének ma délutáni végére várnak. Az európai bankoknak az EKB nyújtott reménysugarat. A szupermodern iparágakban azonban vannak szép emelkedési sztorik, legyen szó online állateledel-vásárlásról vagy elektromos teherautókról.

Tegnap a hagyományos iparágak lehúzták az S&P 500 és a Dow Jones amerikai indexeket egy százalék körüli mínuszba. A Nasdaq Composite technológiai index viszont pluszban tudott végezni, és ezzel új történelmi csúcsot ért el. Ma kezdetben ismét jobbnak tűnt a hangulat a tőzsdéken Európában a tegnapi esés után. De azután kontinensünk indexei lefelé indultak, tizenegy után már átlagosan fél százalék körüli süllyedést mutatnak. A piacok a Fed kétnapos ülésének ma délután esedékes zárását várják kíváncsian.

A BUX index itthon hasonló képet mutat, 0,7 százalékos mínuszban van. Az OTP és a Richter mínuszban, a Mol és a Telekom csekély pluszban jár. A forint a tegnapi gyengülés után ma alig mozdul, 343,80 az euró ára. Az olaj tovább szenved, két százalék körüli esésben jár, az arany enyhén emelkedik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Bankok a középpontban

Az európai tőzsdéknek a bankszektor segít, amely főleg az Európai Központi Bankkal kapcsolatos várakozások miatt megy fel. A Reuters jelentése szerint a bankok bankja azt vizsgálja, hogy hogyan segíthetne a nem fizető hitelek leírásában. Az emelkedő munkanélküliség miatt ezeknek a hiteleknek az aránya drasztikusan megnőhet a közeljövőben. Több német, francia és spanyol bankóriás részvénye két-három százalékkal megy fel.

Vegyesek a vírushírek

De a gazdaság újranyitása miatt is emelkedik a részvénypiac. Nagy-Britanniában tegnap néhány új lazítást vezettek be, bár ezek inkább jelképesek, mint az állatkertek és az autósmozik megnyitása. Az igazán kemény diót, az iskolák újranyitását a július közepén kezdődő vakáció előtt, elhalasztották, valószínűleg őszre. Hétfőn azonban újranyit sok üzlet a szigetországban, amelyek működése nem minősült létfontosságúnak.

(Fotó: Pixabay.com/Wileypup.com) (Fotó: Pixabay.com/Wileypup.com)

Az USA-ban is a járvány lassulásáról érkeztek hírek, de még mindig magasak a számok. Kevésbé optimisták a kilátások Franciaországban és Indiában. Az utóbbinál a kijárási korlátozások lazítása az esetek csúnya megugrását okozta – közölte a Bloomberg reggeli hírlevele.

Nagyon pesszimista lett az OECD

Rossz hír is érkezett, az OECD, a gazdaságilag legfejlettebb országok szervezete rendkívül pesszimista prognózist tett közzé. Még a legpozitívabb forgatókönyv szerint is durva visszaesés elé néz a világgazdaság, ebben az esetben hat százalékkal csökkenne a gazdasági teljesítmény ebben az évben. Ha pedig a járvány második hulláma is eljön, akkor 7,6 százalék lehet a visszaesés.

A legnagyobb GDP-esés Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban várható a gazdaságilag legfejlettebb 20 ország közül. Németországra 6,6 százalékot becsültek, ami egy második hullám esetében 8,8 százalék is lehet – írta a német N-Tv.de.

Az egyik leépít, a másik berobban

A német Continental autóipari beszállító vezére, Elmar Degenhart azt nyilatkozta, hogy leépítések és további megszorító intézkedések következhetnek. A cégnek minden valószínűség szerint több száz millió eurót kell megspórolnia valahogy. A társaság már május elején, az első negyedéves jelentés közzététele után bejelentette hogy minden kiadást és bevételt szigorúan mérlegelni fognak a jövőben. (Ennek ellenére a cég nemrég osztalék kifizetéséről határozott, igaz, csökkentette ennek mértékét.)

A tegnapi nap egyik legnagyobb sztorija a Nikola nevű társaság részvényeinek újabb 9 százalékos emelkedése volt. Nikola Tesla szerb származású amerikai feltaláló nemcsak a Teslának, de a Nikolának is nevet adott. Az utóbbi azonban nem személyautókkal, hanem elektromos teherautókkal foglalkozik.

Az állatok online eledelt esznek

A Nikola részvénye egy fúziót követően június 4-én érkezett meg az amerikai tőzsdére. Kevesebb mint egy hét alatt több mint megduplázta részvényeinek árfolyamát, 35 dollár környékéről 80 dollár környékére. Egyébként a Tesla is új több hónapos csúcsot ért el ezen a héten 954 dollár közelében, de az év eleji történelmi csúcstól sincs már messze.

A főleg online állateledel-értékesítéssel foglalkozó Chewy a vártnál jobb értékesítési és eredményszámokat tett közzé, mégis esett az árfolyama három százalékkal az esti nem hivatalos kereskedésben. Talán azért, mert a részvény az idén már felment 77 százalékkal, amiből hat százalékot kedden teljesített.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Friss
hírlevél