BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 10. 11:59

A tőzsdék hangulata ma sem túl jó, a BUX is lefelé csorog, az európai mezőnyhöz hasonlóan. A piacok a Fed rendezvényének ma délutáni végére várnak. Az európai bankoknak az EKB nyújtott reménysugarat. A szupermodern iparágakban azonban vannak szép emelkedési sztorik, legyen szó online állateledel-vásárlásról vagy elektromos teherautókról.

Tegnap a hagyományos iparágak lehúzták az S&P 500 és a Dow Jones amerikai indexeket egy százalék körüli mínuszba. A Nasdaq Composite technológiai index viszont pluszban tudott végezni, és ezzel új történelmi csúcsot ért el. Ma kezdetben ismét jobbnak tűnt a hangulat a tőzsdéken Európában a tegnapi esés után. De azután kontinensünk indexei lefelé indultak, tizenegy után már átlagosan fél százalék körüli süllyedést mutatnak. A piacok a Fed kétnapos ülésének ma délután esedékes zárását várják kíváncsian.

A BUX index itthon hasonló képet mutat, 0,7 százalékos mínuszban van. Az OTP és a Richter mínuszban, a Mol és a Telekom csekély pluszban jár. A forint a tegnapi gyengülés után ma alig mozdul, 343,80 az euró ára. Az olaj tovább szenved, két százalék körüli esésben jár, az arany enyhén emelkedik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Bankok a középpontban

Az európai tőzsdéknek a bankszektor segít, amely főleg az Európai Központi Bankkal kapcsolatos várakozások miatt megy fel. A Reuters jelentése szerint a bankok bankja azt vizsgálja, hogy hogyan segíthetne a nem fizető hitelek leírásában. Az emelkedő munkanélküliség miatt ezeknek a hiteleknek az aránya drasztikusan megnőhet a közeljövőben. Több német, francia és spanyol bankóriás részvénye két-három százalékkal megy fel.

Vegyesek a vírushírek

De a gazdaság újranyitása miatt is emelkedik a részvénypiac. Nagy-Britanniában tegnap néhány új lazítást vezettek be, bár ezek inkább jelképesek, mint az állatkertek és az autósmozik megnyitása. Az igazán kemény diót, az iskolák újranyitását a július közepén kezdődő vakáció előtt, elhalasztották, valószínűleg őszre. Hétfőn azonban újranyit sok üzlet a szigetországban, amelyek működése nem minősült létfontosságúnak.

(Fotó: Pixabay.com/Wileypup.com) (Fotó: Pixabay.com/Wileypup.com)

Az USA-ban is a járvány lassulásáról érkeztek hírek, de még mindig magasak a számok. Kevésbé optimisták a kilátások Franciaországban és Indiában. Az utóbbinál a kijárási korlátozások lazítása az esetek csúnya megugrását okozta – közölte a Bloomberg reggeli hírlevele.

Nagyon pesszimista lett az OECD

Rossz hír is érkezett, az OECD, a gazdaságilag legfejlettebb országok szervezete rendkívül pesszimista prognózist tett közzé. Még a legpozitívabb forgatókönyv szerint is durva visszaesés elé néz a világgazdaság, ebben az esetben hat százalékkal csökkenne a gazdasági teljesítmény ebben az évben. Ha pedig a járvány második hulláma is eljön, akkor 7,6 százalék lehet a visszaesés.

A legnagyobb GDP-esés Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban várható a gazdaságilag legfejlettebb 20 ország közül. Németországra 6,6 százalékot becsültek, ami egy második hullám esetében 8,8 százalék is lehet – írta a német N-Tv.de.

Az egyik leépít, a másik berobban

A német Continental autóipari beszállító vezére, Elmar Degenhart azt nyilatkozta, hogy leépítések és további megszorító intézkedések következhetnek. A cégnek minden valószínűség szerint több száz millió eurót kell megspórolnia valahogy. A társaság már május elején, az első negyedéves jelentés közzététele után bejelentette hogy minden kiadást és bevételt szigorúan mérlegelni fognak a jövőben. (Ennek ellenére a cég nemrég osztalék kifizetéséről határozott, igaz, csökkentette ennek mértékét.)

A tegnapi nap egyik legnagyobb sztorija a Nikola nevű társaság részvényeinek újabb 9 százalékos emelkedése volt. Nikola Tesla szerb származású amerikai feltaláló nemcsak a Teslának, de a Nikolának is nevet adott. Az utóbbi azonban nem személyautókkal, hanem elektromos teherautókkal foglalkozik.

Az állatok online eledelt esznek

A Nikola részvénye egy fúziót követően június 4-én érkezett meg az amerikai tőzsdére. Kevesebb mint egy hét alatt több mint megduplázta részvényeinek árfolyamát, 35 dollár környékéről 80 dollár környékére. Egyébként a Tesla is új több hónapos csúcsot ért el ezen a héten 954 dollár közelében, de az év eleji történelmi csúcstól sincs már messze.

A főleg online állateledel-értékesítéssel foglalkozó Chewy a vártnál jobb értékesítési és eredményszámokat tett közzé, mégis esett az árfolyama három százalékkal az esti nem hivatalos kereskedésben. Talán azért, mert a részvény az idén már felment 77 százalékkal, amiből hat százalékot kedden teljesített.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél