TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Óriási emelkedés van a tőzsdéken, egyes indexek három-négy százalékkal is kilőttek a mai napon. Az amúgy is jó hangulatnak további lökést adott a kora délután közzétett, a vártnál sokkal jobb amerikai munkaerő-piaci adat. A magyar tőzsde is emelkedett, a forint pedig sokat erősödött a nap során. A kőolaj is szárnyakat kapott, pedig egyelőre nem tudni, hogy az OPEC milyen megállapodásra jut ezen a héten.

Meglepően jó munkanélküliségi adat érkezett az Amerikai Egyesült Államokból, két és fél millióval nőtt a munkahelyek száma a várt csökkenés helyett. A munkanélküliségi ráta 13,3 százalékra esett az áprilisi 14,7 százalékról. Ez a mostanában amúgy is igencsak pozitív hangulatban levő tőzsdéket még inkább lelkesítette, az árfolyamokat jócskán feljebb lökte. A jó hangulathoz minden bizonnyal hozzájárult az is hogy a héten a német kormány új gazdaságélénkítő csomagot fogadott el. Csütörtökön pedig az Európai Központi Bank is megemelte és meghosszabbította az eszközvásárlási programját.

Kevéssel este hat előtt az S&P 500 részvényindex 2,9 százalékos pluszban van és eléri a 3200 pontot. A Nasdaq Composit index új történelmi rekord közelében jár, több mint két százalékkal megy fel, 9800 pont felett áll. A Dow Jones ipari átlag még jobban, 3,7 százalékkal ugrott meg. Európában három-négy százalék körüli pluszban van a német, a francia, a lengyel, az osztrák, a spanyol index. De a többiek is legalább másfél-két százalékkal emelkedtek. (Az amerikai munkanélküliségi adatokról itt írtunk bővebben.)

344 alatt az euró

Itthon a BUX index két százalékkal, 700 ponttal ment fel és megközelítette a 38 ezer pontot. Az OTP 2,7, a Mol 1,7, a Richter 0,8 százalékkal drágult. A Magyar Telekom három és fél százalékos esése a körülbelül öt százaléknak megfelelő osztalékszelvény levágásával magyarázható, valójában tehát ez a részvény is drágult. A forint újabb erősödésbe kezdett, több mint egy forinttal lejjebb került az euró ára, 343,50 az esti órákban.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Dow Jones ipari átlagban a Boeing részvényei emelkedtek leginkább, 9,2 százalékkal mentek fel. Ennek oka, hogy az American Airlines és a United Airlines amerikai légitársaságok bejelentették, új belföldi menetrendet állítanak össze a következő hónapra az Egyesült Államokban. Az amerikai légitársaságok részvényeit tömörítő index 13 százalékkal ugrott meg. A Novavax oltóanyag-készítő vállalat részvénye 7,2 százalékkal ment fel, miután bejelentette, hogy 60 millió dollárt kap a kormánytól az oltásra.

Jó és rossz hírek az olajról

A kőolaj árfolyama öt százalék körüli pluszban van, a WTI 39 dollár felett, a Brent 42 dolláron, miután ennyi jó hír érkezett. A fent említetteken kívül Kínában az olajimport kis híján visszatért a korábbi mindenkori csúcsra. A kanadai olajexport viszont 55 százalékkal esett vissza az árak összeomlása után.

De rossz hír is érkezett, az OPEC főtitkára, Mohammed Barkindo azt mondta, hogy az olaj iránti kereslet 2014 óta nem látott szintre süllyedhet. Ez mintegy 9 millió hordó csökkenés naponta. Az OPEC ezen a héten tart tanácskozást, holnap újabb videó-konferencián beszélik meg a kitermelési korlátozások jövőjét. (Erről írtunk délelőtt is.)

Nesze neked, Mifid

Az Európai Unió hatóságainál felmerült, hogy lazítani kellene a tőkepiaci szabályokon, hogy a válságból való kilábalást meggyorsítsák. A Mifid 2 szabályozás értelmében egyes termékek nem érhetők el a kisbefektetők számára, mások pedig csak hosszadalmas eljárás, átvilágítás, nyilatkozattételek után. A szabályok könnyítése meggyorsíthatná a tőke áramlását, mivel könnyebbé tenné a befektetési folyamatot.

Megkönnyítenék a már tőzsdén levő társaságok számára a kisebb értékű tőkeemeléseket is, egyszerűsített eljárással is lehetővé válna. A jelenlegi szigorú szabályokat egyelőre ideiglenesen, egy ötéves időtartam erejéig függesztenék fel fel. A vírus mellett a Brexit is ebbe az irányba tereli a döntéshozókat – írta a Reuters.

Egy szakértői csoport jövő szerdán terjesztheti elő javaslatait az Európai Bizottság elé. Törvényjavaslat azonban csak október környékén várható ebből.

Osztalékot csökkent a Continental

A folyamatos gazdasági bizonytalanság miatt a Continental AG úgy határozott, hogy az osztalékfizetési javaslatot részvényenként négy euróról három euróra csökkenti (a teljes kifizetés 600 millió euró). Az osztalékfizetés így 37 százalékkal alacsonyabb lenne, mint a tavalyi, részvényenkénti 4,75 euró. (Akkor 950 millió eurót osztottak szét a tulajdonosok között.) A javaslatról a Continental részvényesei a 2020. július 14-i éves virtuális közgyűlésen fognak szavazni. “Tekintettel a koronavírus-járványra, valamint annak hirtelen fokozódására, az igazgatótanács és a felügyelő bizottság visszamenőleges hatállyal módosítja a 2020 februárjában és márciusában meghozott rendelkezéseit” – közölte a cég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél