TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az európai tőzsdéken jó volt ma a hangulat, az Egyesült Államokban viszont elszomorodtak a befektetők attól, amiket a jegybankelnök mondott. A Daimler is a világ vezető elektromos autógyártója szeretne lenni. A Facebook hozzáadott két szolgáltatást a tabletjéhez, az Apple viszont kirúgott cég két céget az online boltjaiból. Nagy pofont kapott Trump a makrogazdaságból.

A piacok aggódnak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed valami olyasmit tud az amerikai gazdaságról, amit az elemzők még nem – foglalta össze egy kereskedő a Reuters hírügynökségnek. Ám ez az aggódás nem túl nagy, a tőzsdeindexek süllyedése mérsékelt. Az S&P 500 egy ezrelékkel, a Nasdaq 100 technológiai index 0,6 százalékkal esik, miközben a Dow Jones ipari átlag egy ezrelékkel még emelkedni is tudott. Európában a német DAX 0,6, a francia mutató 0,5 százalékkal emelkedett.

Más országokban egy százalék fölötti indexemelkedés is előfordult. Itthon a BUX 0,6 százalékkal ment fel, nagyjából az európai átlagnak megfelelően. Az OTP másfél százalékkal, 10 000 forintra ugrott, de volt kissé efölött is a délután folyamán. A Mol egy százalékkal, a Telekom fél százalékkal süllyedt, a Richter 0,3 százalékkal emelkedni tudott.

Kereskedelmi pofon Trumpnak

A forint napközben erősödött, hatvan fillérrel lejjebb van az euró, 359,80-on, de előfordult napközben 360 felett is. Az olaj újabb két-három százalékos emelkedést produkált, de 3,7 százalékkal zuhant a platina.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az amerikai külkereskedelmi hiány augusztusban az elmúlt 14 évben a legmagasabb szintre ugrott. Az import 67,1 milliárd dollárral haladta meg az exportot. Ez 5,9 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest, és a legmagasabb érték 2006 augusztusa óta. A közgazdászok 66,2 milliárd dollárra számítottak. Négy héttel a választások előtt ez rossz hír Donald Trump amerikai elnök számára, aki számos lépésével próbálta a hiányt visszaszorítani.

Powell szerint támogatásokra van szükség

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerint az amerikai gazdasági kilábalás nem fejeződött be, sőt könnyen kialakulhat még negatív, recessziós spirál is. Az amerikai háztartásoknak további támogatásra lesz szükségük a fiskális és monetáris politika (vagyis a költségvetési és a jegybanki politika – a szerk.) kombinációjából.

Powell szerint az amerikai gazdaság még nincs kint a vízből. A túl kevés támogatás gyenge fellendüléshez vezetne, felesleges nehézségeket okozva a háztartások és a vállalkozások számára. Idővel a háztartások fizetésképtelensége és az üzleti csődök növekednének, visszafogva a bérek emelkedését és károsítva a gazdaság teljesítőképességét. Annak kockázata, hogy túl nagy lesz a beavatkozás a gazdaságba, egyelőre csekélynek tűnik tette hozzá.

Powell az amerikai törvényhozók folyó vitájára is reflektált ezzel, akik közül sokan a tervezett élénkítő csomagot túl nagynak tartják. Az amerikai politikusok egyelőre nem jutottak megegyezésre az újabb gazdaságsegítő pakkról. Az S&P 500 index Powell megjegyzései után hirtelen süllyedt, de nemsokára hasonlóan gyorsan magához is tért.

Kötvényeket bocsátott ki a Mol, az Alteo

A Mol tízéves forintkötvényeket bocsátott ki 36,6 milliárd forintért, MOL 2030 HUF jelzéssel. A papírokat felvették az Xbond platform értékpapír-listájára is. A 94,5515 százalékos áron és az 1,1 százalékos kamatozás mellett a hozam a Privátbankár.hu számítása szerint 1,7 százalék lehetett. Az Alteo is kötvényeket bocsátott ki, 3,8 milliárd forint értékben, 11 évre, 2,1178 százalékos éves átlaghozammal.

Mecedes (Pixabay) Mecedes (Pixabay)

A tízéves állampapír-referenciahozam ma 2,31 százalék volt. Mivel piaci körülmények között senkinek sem éri meg az államkötvényekénél alacsonyabb hozam mellett kötvényeket vásárolni, az MNB kötvényprogramjának keretében jegyezhették le a papírok zömét.

Netflix és Zoom a Facebook-kütyükön

A Facebook hozzáadta a Netflixet és a Zoom alkalmazást a Facebook Portal-eszközök szolgáltatásaihoz, valamint bővítette a Story Time könyvtárat kiterjesztettvalóság-funkciókkal. (A Facebook Portal család egy tablethez hasonló, “okosképernyőnek” is nevezett készülék, videotelefon- és videonézés-szolgáltatásokkal a középpontban.) A Netflix az Amazon Prime Video, a Showtime és a Sling TV mellé kerül fel a listára. A Facebook új távirányítót mutat be egygombos kezeléssel a video-szolgáltatásokhoz – írta a SeekingAlpha.

A hír ellenére a Netflix és a Zoom egyaránt két százalék körüli mínuszban van. A Sonos és a Logitech pedig öt százalék körül esik, miután száműzték a termékeiket az Apple online boltjából.

A Daimler vezető elektromos gyártó lenne

Igazgatósága szerint a Daimler a következő években a világ vezető elektromos autógyártójává válik majd. Ezt egy stuttgarti befektetői konferencián jelentették ki.

Az elektromos meghajtások és a járműszoftverek terén is vezető pozícióra törekszik a cég. Ennek jegyében a stuttgarti vállalat új elektromos járműveket harangozott be. Viszont 20 százalékkal szeretné csökkenteni a Mercedes-Benz fix költségeit 2019-hez képest, például személyi megtakarítások révén. Ráadásul a kutatási és fejlesztési kiadások is várhatóan jelentősen csökkennek majd 2025-re. A második negyedévben a Daimler mintegy kétmilliárd eurós veszteséget ért el írta az N-Tv.de.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél