BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 23. 11:59

Ismét emelkednek az indexek Európában, a jó hangulatot főleg egyes gyorsjelentések alapozták meg, de jöttek kedvező bizalmi indexek is. Mindegyik hazai vezető részvény pluszban van, a forint is folytatja az emelkedést. Az egyik vezető papír a Daimler, amelyik csúnya veszteséget ért el, mégis jobban produkált az elemzők által vártnál. A Tesla nyeresége is bőven meghaladja a várakozásokat, új gyárát pedig Texasban építi fel.

Európában csütörtökön ismét emelkednek a tőzsdeindexek, általában fél százalék körüli mértékben. Az amerikai határidős indexek is hasonló emelkedést vetítenek előre. A hangulatot főleg a gyorsjelentések befolyásolják, de a német fogyasztói bizalom és a francia üzleti bizalom értéke is jobb lett a várakozásoknál. A német mutatót az átmeneti forgalmiadó-csökkentés is segítette, és arra utal, hogy Európa legnagyobb gazdasága lassan magához tér a koronavírus okozta sokkból.

Itthon a BUX index az európai mezőnyhöz hasonlóan 0,7 százalékos pluszban van, mindegyik vezető részvényünk emelkedik. Az OTP 1,4, a Mol 1,3, a Richter 0,2 százalékkal megy fel. A Magyar Telekom és az Opus 0,4, a CIG Pannonia másfél százalékkal drágul. A forint ma is erősödik, 346,20 az euró ára, második napja nagy a lendület.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az arany ma is száguld, 0,8 százalékkal 1880 dollárra ment. Már csak mintegy negyven dollárra van a mindenkori történelmi csúcstól, az 1920 dollártól, amit 2011-ben állított be. Tegnap kedvezőtlen olajkészlet-adat érkezett az EIA-től, de az árfolyam csak átmenetileg gyengült, ma ismét egy százalék körüli pluszban van.

Unilever és Daimler

A Unilever konszern nem csak a várakozásoknál jobb gyorsjelentés tett közzé, de vezére akvizíciós tervekről is beszélt. A részvény hét százalékkal ugrott meg Hollandiában. A leginkább emelkedő részvények közé tartozik kontinensünkön a német Daimler autógyár, öt százalékkal megy fel, miután gyorsjelentése kedvezőbb lett a vártnál. Pedig a második negyedévben durva mínuszt ért el, mintegy kétmilliárd eurót veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A forgalom 29 százalékkal 30 milliárd euróra esett vissza. Az optimizmusra inkább az előrejelzése ad okot, amely szerint erre az évre még így is nyereséget vár.

Sok gyára és autókereskedése állt a negyedév során, így a Mercedes Benz márkából 20,2 százalékkal kevesebb autót értékesítettek ,mint egy évvel korábban . a konszern összes autó eladása 34 százalékkal 541 800 járműre esett vissza (személyautók és haszonjárművek együtt). a Daimler emelkedése felhúzta a többi autógyártó részvényeit is, a Stoxx 600 automobiles and Parts index Több mint három százalékos pluszban rosszul teljesítenek viszont a bankok és a turisztikai ágazat.

Tesla (Pixabay) Tesla (Pixabay)

Pozitív Tesla, negatív Microsoft

Általános vélemény, hogy a Tesla pozitív meglepetést okozott késő esti gyorsjelentésével. A részvény a német Xetra-rendszerben öt százalékos pluszban van.

Egy teljes pénzügyi évben először fordul elő, hogy nyereséges lett a Tesla, így hosszabb távon van esély rá, hogy bekerül az S&P 500 komponensei közé – írta az Equilor Befektetési hírlevele. A most zárult negyedévben a várt három centes veszteség helyett 2,18 dolláros nyereséget sikerült elérni, az árbevétel a várt 5,37 milliárd dollár helyett 6,04 milliárd dollár lett. A következő gyárat Texas államban, Austin közelében fogják megépíteni. A Microsoft egy részvényre jutó eredménye a várt 1,38 dollár helyett 1,46 dollár volt, de csalódást okozott, hogy a Microsoft Azure felhőszolgáltatás növekedése lassult. A vártnál is nagyobb a veszteség a United Airlines-nál, 9,13 dollár helyett 9,31 dollár írta a brókercég. Naponta 40 millió dollárt égetett el a társaság a negyedév során, ez 25 millió dollárra csökkenhet a következő negyedévben.

Tizedelik a Duna House-részvényeket

Augusztus 5-én átalakítják a Duna House részvényeit, egy darab 50 forint névértékű törzsrészvény helyébe tíz, egyenként öt forint névértékű papír lép. A mostani részvényekkel július 31-én lehet utoljára kereskedni. Augusztus 3-tól pedig már csak az új részvényekkel folyik a kereskedés.

Újabb jelentős lépést tesz a nemzetközi terjeszkedés terén az AutoWallis, miután az Opel márka importőre lehet Horvátországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában. Ezzel a lépéssel a csoport nagy mértékben növelheti az eladott új gépjárművek számát és árbevételét jelentette be a tőzsdei cég.

Menekülnek a vállalatvezetők az USA-ban?

Miután az Egyesült Államok részvényei két évtized óta a legdrágább szintre emelkedtek, a leginkább haszonélvező társaságok menedzserei menekülnek a papírokból – írta a Bloomberg.com. A vállalati bennfentesek, akiknek a beinduló vásárlásai márciusban pontosan jelezték a piac alját, ma zömmel eladók. Majdnem 1000 vállalati vezető és más tisztségviselő tárazott ki a saját vállalkozásának részvényeiből ebben a hónapban. Arányuk 5:1 arányban meghaladta a bennfentes vásárlókét. Ez 2017 óta nem látott szint.

Mennyibe kerül majd a védőoltás?

Százmillió adag oltóanyagot rendelt meg az amerikai kormány a Pfizertől, amelynek részvénye öt százalékkal, partnere, a BionTech papírja pedig közel 14 százalékkal ment feljebb tegnap.

Védőoltás a köbön. Egyre-másra jelentenek be a gyógyszercégek újabb és újabb előrelépést írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja. Most például a SinoPhram mondta azt, hogy a sikeres I. és II. fázisú klinikai kísérleteit követően az év végéig piacra kerülhet a védőoltása. Tegnap a Pfizer jelentette be, hogy 100 millió adag oltóanyagot szállít majd le az USA kormányának 1,95 milliárd dollár értékben az év végéig, ha sikeresek lesznek a III. fázisú kísérletek. Ezzel az árat is megtudtuk, amely 19,5 dollár (mintegy 6000 forint) adagonként. Ez jóval alatta marad a korábban sokak által becsült 50-100 dolláros szintnek, amelyet amúgy önköltségi árnak tekintettek. A védőoltásokkal kapcsolatos hírek felülírják a jelenleg cicaharc formájában zajló háborút az USA és Kína között tették hozzá.

(Délelőtti koronavírus-összefoglalónkat itt olvashatja.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél