TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét emelkednek az indexek Európában, a jó hangulatot főleg egyes gyorsjelentések alapozták meg, de jöttek kedvező bizalmi indexek is. Mindegyik hazai vezető részvény pluszban van, a forint is folytatja az emelkedést. Az egyik vezető papír a Daimler, amelyik csúnya veszteséget ért el, mégis jobban produkált az elemzők által vártnál. A Tesla nyeresége is bőven meghaladja a várakozásokat, új gyárát pedig Texasban építi fel.

Európában csütörtökön ismét emelkednek a tőzsdeindexek, általában fél százalék körüli mértékben. Az amerikai határidős indexek is hasonló emelkedést vetítenek előre. A hangulatot főleg a gyorsjelentések befolyásolják, de a német fogyasztói bizalom és a francia üzleti bizalom értéke is jobb lett a várakozásoknál. A német mutatót az átmeneti forgalmiadó-csökkentés is segítette, és arra utal, hogy Európa legnagyobb gazdasága lassan magához tér a koronavírus okozta sokkból.

Itthon a BUX index az európai mezőnyhöz hasonlóan 0,7 százalékos pluszban van, mindegyik vezető részvényünk emelkedik. Az OTP 1,4, a Mol 1,3, a Richter 0,2 százalékkal megy fel. A Magyar Telekom és az Opus 0,4, a CIG Pannonia másfél százalékkal drágul. A forint ma is erősödik, 346,20 az euró ára, második napja nagy a lendület.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az arany ma is száguld, 0,8 százalékkal 1880 dollárra ment. Már csak mintegy negyven dollárra van a mindenkori történelmi csúcstól, az 1920 dollártól, amit 2011-ben állított be. Tegnap kedvezőtlen olajkészlet-adat érkezett az EIA-től, de az árfolyam csak átmenetileg gyengült, ma ismét egy százalék körüli pluszban van.

Unilever és Daimler

A Unilever konszern nem csak a várakozásoknál jobb gyorsjelentés tett közzé, de vezére akvizíciós tervekről is beszélt. A részvény hét százalékkal ugrott meg Hollandiában. A leginkább emelkedő részvények közé tartozik kontinensünkön a német Daimler autógyár, öt százalékkal megy fel, miután gyorsjelentése kedvezőbb lett a vártnál. Pedig a második negyedévben durva mínuszt ért el, mintegy kétmilliárd eurót veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A forgalom 29 százalékkal 30 milliárd euróra esett vissza. Az optimizmusra inkább az előrejelzése ad okot, amely szerint erre az évre még így is nyereséget vár.

Sok gyára és autókereskedése állt a negyedév során, így a Mercedes Benz márkából 20,2 százalékkal kevesebb autót értékesítettek ,mint egy évvel korábban . a konszern összes autó eladása 34 százalékkal 541 800 járműre esett vissza (személyautók és haszonjárművek együtt). a Daimler emelkedése felhúzta a többi autógyártó részvényeit is, a Stoxx 600 automobiles and Parts index Több mint három százalékos pluszban rosszul teljesítenek viszont a bankok és a turisztikai ágazat.

Tesla (Pixabay) Tesla (Pixabay)

Pozitív Tesla, negatív Microsoft

Általános vélemény, hogy a Tesla pozitív meglepetést okozott késő esti gyorsjelentésével. A részvény a német Xetra-rendszerben öt százalékos pluszban van.

Egy teljes pénzügyi évben először fordul elő, hogy nyereséges lett a Tesla, így hosszabb távon van esély rá, hogy bekerül az S&P 500 komponensei közé – írta az Equilor Befektetési hírlevele. A most zárult negyedévben a várt három centes veszteség helyett 2,18 dolláros nyereséget sikerült elérni, az árbevétel a várt 5,37 milliárd dollár helyett 6,04 milliárd dollár lett. A következő gyárat Texas államban, Austin közelében fogják megépíteni. A Microsoft egy részvényre jutó eredménye a várt 1,38 dollár helyett 1,46 dollár volt, de csalódást okozott, hogy a Microsoft Azure felhőszolgáltatás növekedése lassult. A vártnál is nagyobb a veszteség a United Airlines-nál, 9,13 dollár helyett 9,31 dollár írta a brókercég. Naponta 40 millió dollárt égetett el a társaság a negyedév során, ez 25 millió dollárra csökkenhet a következő negyedévben.

Tizedelik a Duna House-részvényeket

Augusztus 5-én átalakítják a Duna House részvényeit, egy darab 50 forint névértékű törzsrészvény helyébe tíz, egyenként öt forint névértékű papír lép. A mostani részvényekkel július 31-én lehet utoljára kereskedni. Augusztus 3-tól pedig már csak az új részvényekkel folyik a kereskedés.

Újabb jelentős lépést tesz a nemzetközi terjeszkedés terén az AutoWallis, miután az Opel márka importőre lehet Horvátországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában. Ezzel a lépéssel a csoport nagy mértékben növelheti az eladott új gépjárművek számát és árbevételét jelentette be a tőzsdei cég.

Menekülnek a vállalatvezetők az USA-ban?

Miután az Egyesült Államok részvényei két évtized óta a legdrágább szintre emelkedtek, a leginkább haszonélvező társaságok menedzserei menekülnek a papírokból – írta a Bloomberg.com. A vállalati bennfentesek, akiknek a beinduló vásárlásai márciusban pontosan jelezték a piac alját, ma zömmel eladók. Majdnem 1000 vállalati vezető és más tisztségviselő tárazott ki a saját vállalkozásának részvényeiből ebben a hónapban. Arányuk 5:1 arányban meghaladta a bennfentes vásárlókét. Ez 2017 óta nem látott szint.

Mennyibe kerül majd a védőoltás?

Százmillió adag oltóanyagot rendelt meg az amerikai kormány a Pfizertől, amelynek részvénye öt százalékkal, partnere, a BionTech papírja pedig közel 14 százalékkal ment feljebb tegnap.

Védőoltás a köbön. Egyre-másra jelentenek be a gyógyszercégek újabb és újabb előrelépést írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja. Most például a SinoPhram mondta azt, hogy a sikeres I. és II. fázisú klinikai kísérleteit követően az év végéig piacra kerülhet a védőoltása. Tegnap a Pfizer jelentette be, hogy 100 millió adag oltóanyagot szállít majd le az USA kormányának 1,95 milliárd dollár értékben az év végéig, ha sikeresek lesznek a III. fázisú kísérletek. Ezzel az árat is megtudtuk, amely 19,5 dollár (mintegy 6000 forint) adagonként. Ez jóval alatta marad a korábban sokak által becsült 50-100 dolláros szintnek, amelyet amúgy önköltségi árnak tekintettek. A védőoltásokkal kapcsolatos hírek felülírják a jelenleg cicaharc formájában zajló háborút az USA és Kína között tették hozzá.

(Délelőtti koronavírus-összefoglalónkat itt olvashatja.)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél