<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kivárnak a részvénypiacok az amerikai adósságplafon-tárgyalások miatt, a forint viszont határozottan gyengül a kamatdöntés előtt. Csökkentést várnak, ami további forintgyengülést okozhat. A német index új történelmi csúcsokra mehet a hangulatindikátorok szerint. Óriási diszkonttal forog a Volkswagen, már semmilyen fotónak sem hihetünk.

Továbbra is a kivárás állapotában van a részvénypiac az amerikai adósságplafon-probléma megoldatlansága miatt. A párizsi index 1,1, a német és brit csak 0,1-0,2 százalékkal esik. Az amerikai határidős indexeknél nincs határozott irány, az S&P 500 futures stagnál.

Itthon a BUX index egy ezrelékkel emelkedik, a Richter 0,6 és a Telekom 0,1 százalékos drágulása húzza fel. Az OTP 0,1, a Mol 0,2, a 4iG 0,3  százalékkal esik.

Gyengülni kezdett a forint

A kamatdöntés napján a forint gyengülésnek indult, 376,40 az euró ára, 2,6 forinttal magasabb a tegnap estinél. Pedig reggel még 374 volt az árfolyam. Az európai gázár pedig újabb két százalékkal 29,10 euróra esett, az olaj ára eközben csak 1-2 ezrelékkel ment le.

Árfolyamok és grafikonok

Kamatdöntés előtt esik a magyar pénz

Izgalmas lesz a forint mozgása az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Ma ugyanis megkezdődhet a tényleges kamatvágási ciklus. Bejelenthetik, hogy száz bázisponttal csökkentik az egynapos betéti kamatszintet, amely jelenleg 18 százalékon áll. Ennél is fontosabb lehet a kísérő kommunikáció, mind a közlemény szövege, mind a háttérbeszélgetés üzenetei.

Ha mostantól minden ülésen 100-100 bázispontos csökkentés jöhet, akár nagyobb mértékben is gyengülhet a forint a délutáni órákban.

A kamatdöntés bejelentése 14 órakor, a közlemény 15 órakor esedékes, és ekkor kezdődhet a háttérbeszélgetés is.

Várakozásunk szerint az egynapos betéti kamat 100 ponttal csökkenhet a mai napon. A kamatvágások megkezdése után gyengülhet a forint írja az Erste Befektetési Zrt. is.

Haladás adósságplafon-ügyben?

Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy képviselőházi elnök hétfő este egy újabb tárgyalási forduló után sem jutott megállapodásra az adósságlimitről, de megbeszéléseiket eredményesnek nevezték, és ígérték, hogy folytatják a tárgyalásokat a fizetésképtelenség elkerülése érdekében. Korábban Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy “nagy valószínűséggel” június 1-jén bekövetkezhet a fizetésképtelenség.

A ma esti hangnem jobb volt, mint bármely más alkalommal, amikor eddig tárgyaltunk – mondta McCarthy az újságíróknak. Biden pedig esti nyilatkozatában egyetértett azzal, hogy az ülés “produktív” volt – idézte a Bloomberg.

Újabb csúcsokra mehet a DAX index?

A német vezető index minden szkepticizmus ellenére új történelmi csúcsot ért el a múlt héten, és a rali folytatódhat – derül ki a Handelsblatt rendszeres hangulati felméréséből.

(Pénteken a DAX 16 332 pontig emelkedett, majd 16 281 ponton zárta a kereskedést, mindkettő történelmi csúcs.) A befektetői hangulat ugyanis már a negyedik egymást követő héten romlott.

A DAX index és csúcsai. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A DAX index és csúcsai. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A DAX több, mint öt héten keresztül 15 650 és 16 000 pont körül mozgott. Egy ilyen fázist gyakran követ egy újabb impulzus, amely gyakran annál erősebb, minél tovább tart az oldalazó mozgás – mondja Stephan Heibel vezető elemző. Egyrészt az amerikai adósságvita mielőbbi rendezésének reménye táplálta a ralit. A másik ok a befektetők rossz hangulata lehetett, sokuk szkeptikus az idei emelkedések után, és már csökkenő árfolyamokra pozicionálták magukat.

Az aggodalom falán felfelé

A szkepticizmus fontos kontraindikátor, ha már sok a pesszimista, akkor gyakran emelkedés jön. Innen származik az a tőzsdei bölcsesség is, amikor egy rali idejéén az árfolyamok az “aggodalom falán” kúsznak felfelé. Az árak emelkedésével egyre több befektető adja fel szkeptikus álláspontját, és így folyamatosan új vevők jelennek meg.

Óriási diszkonttal forog a Volkswagen

A Volkswagen a világ egyik legnagyobb autógyártója, de rendkívül alacsony az értékeltsége és egy, a részvénypiacon szokatlan anomália  is megfigyelhető – írja az Erste Befektetési Zrt. Bár továbbra is a Volkswagen birtokolja a Porsche 75 százalékát, de közben a Volkswagen piaci kapitalizációja elmarad a Porsche AG kapitalizációjának a 75 százalékától.

Máshogy fogalmazva, a Porsche-n kívüli eszközöket negatívra értékeli a piac. Jelenleg ez az értékeltségi differencia mintegy tízmilliárd euró.

A kriptopiac magához tér

Mintegy két százalékkal emelkedtek a vezető kriptovaluták ma, a bitcoin 27 300, az ether 1850 dollár közelében jár. Az utóbbi napokban inkább csendes lecsorgás vagy stagnálás volt jellemző.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ennek oka lehetett, hogy már az ötödik héten folytatódhatott a pénzkiáramlás a kriptopiacról. Ennek összege a bitcoinnál 232 millió dollár volt. Ez a jelenleg kezelt teljes vagyon 0,7 százalékát jelenti. Az “altcoinokba” – más kriptovalutákba – viszont pénzbeáramlás történt – írja a Binance.

Már a világvégét is hamisítják

A Pentagon közelében történt robbanásról készült fénykép terjedt el hétfő reggel széles körben a közösségi médiában, és rövid időre 0,3 százalékkal lejjebb küldte az amerikai részvények árfolyamát is. Ez lehet talán az első olyan eset, amikor egy mesterséges intelligencia által generált hamis kép mozgatta meg a piacot – írta a Yahoo Finance. Amikor azonban kiderült, hogy a kép csak egy átverés, az index gyorsan visszaerősödött.

A hamis Pentagon-robbanás. Forrás: Twitter
A hamis Pentagon-robbanás. Forrás: Twitter

A hamis fotó, amely először a Facebookon jelent meg, nagy füstfelhőt ábrázolt, amelyről egy Facebook-felhasználó állította, hogy az amerikai hadsereg virginiai főhadiszállásának közelében van. Hamarosan elterjedt a több millió követőt elérő Twitter-fiókokon, köztük az orosz állami ellenőrzésű RT hírhálózaton és a ZeroHedge pénzügyi oldalon. A képet valószínűleg mesterséges intelligencia segítségével generálhatták, ami tovább mélyíti az aggodalmakat az új technológia veszélyeivel kapcsolatban.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11520 11080 11520 +3,32% 0 0 16 977 654 945 HUF 2023-06-08 17:14:58
MOL 3010 2974 3010 +0,80% 0 0 2 062 634 772 HUF 2023-06-08 17:06:08
MTELEKOM 410 409 413 -0,12% 0 0 73 953 243 HUF 2023-06-08 17:05:10
RICHTER 8430 8405 8500 -1,29% 0 0 2 018 912 810 HUF 2023-06-08 17:09:31
OPUS 104 102 105 +2,34% 0 0 21 212 405 HUF 2023-06-08 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától, folytatódik a kriptóellenes hadjárat
Eidenpenz József | 2023. június 7. 12:32
A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsra futott a forint jegyzése
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:56
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest, az euróval szemben éves csúcsot ért el a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru A Richter húzta a BUX erősödését
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,32 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 48 287,25 ponton zárt kedden. Az erősödést a Richter vezette.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG