TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai tőzsdéken csúnya mínuszok vannak, a Dow Jonest főleg az Apple húzza le, amelynek egyik beszállítója alacsony forgalomról jelentett. Európa nagy átlagban kissé feljebb tudott menni, a BUX index alulteljesítése főleg a Molnak köszönhető. A bitcoinnal először fordult elő az idén, hogy két egymást követő héten emelkedett.
Fotó: EPA/Erik S. Lesser

A Taiwan Semiconductor nevű Apple-beszállító alacsony eladásokról tett közzé gyorsjelentést, amiből az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy az Alma jelű telefongyártó is kevés készüléket adhatott el. Az Apple emiatt 3,4 százalékos mínuszban van, és ezzel erősen lehúzza a Dow Jonest.

De egy csomó más technológiai cégre is átragadt az esés, mint a Microsoft, IBM vagy a Tesla, és az olajcégeket is nyomja az enyhén eső olajár. Az Amazon is esik, miután főnökének lapja igen csúnyákat írt az amerikai elnökről. Ráadásul a dollár is erősödik. Az S&P 500 és a Dow Jones Ipari indexek így 0,7, a Nasdaq Composite pedig 1,1 százalékos mínuszban volt kevéssel hat előtt.

Az sem tudta ellensúlyozni a rossz hangulatot, hogy közel négy százalékos pluszban van a General Electric a gyorsjelentése után. Bár röpködnek a milliárdos mínuszok a mérlegében, mégis az a döntő, hogy jobb lett az üzemi eredmény a vártnál.

Budapest, Varsó, Prága

Európában jót szokott tenni a tőzsdéknek a gyengülő euró, ma is ez lehetett az egyik oka, hogy nagy átlagban kissé emelkedtek az árfolyamok. A mezőny azonban megint nem volt egységes, a DAX gyengécske, 0,2 százalékkal esett. A francia index 0,4 százalékkal, a brit 0,5 százalékkal ment feljebb.

A budapesti tőzsdeindex kifejezetten alulteljesítő volt, a BUX 1,4 százalékkal esett, ebben a Mol két százalékos esésének van döntő szerepe (2988-ra). Az OTP és a Richter 1,1 százalékkal ment lejjebb (11 280 és 5260 forint). A BUX egyébként nem volt egyedül, Varsóban is 1,1 százalékkal esett az index, és Prága, Bukarest is süllyedt.

Ma kinek szólt be Trump?

Megijedtek a Mészáros-rajongók, az Opus 5,1, az Appeninn 5,0, a Konzum 2,8 százalékkal süllyedt. A forint kissé gyengült, az euró 40 fillérrel feljebb van, 310,60-on.

Az OPEC tegnap és ma technikai jellegű tanácskozást tartott, ahol nem várható nagyobb döntés, de úgy tűnt, hogy a “csapok zárva tartása”, a kitermelési korlátozások újabb hosszabbítása az uralkodó törekvés. Az olaj ennek ellenére fél százalék körüli mínuszban van, aminek oka lehet, hogy már rengeteget drágult az utóbbi időben és nagyon sokan játszanak emelkedésre. Egy másik pedig, hogy Donald Trump amerikai elnök most ennek a szervezetnek ment neki. (Olajról és politikáról itt írtunk délután: Az oroszok elveszik Kurdisztánt?)

Végre két hét bitcoin-emelkedés

A bitcoinnal még nem fordult elő az idén a Bloomberg szerint, hogy két egymást követő héten emelkedni tudott volna, most végre sikerült. Ma is emelkedik 2-3 százalékkal, 8500 dollár közelében jár. Shortzárások, az adófizetési határidő lejárta és nagy intézményi befektetők megjelenése a leggyakoribb a magyarázatok között.

Az “altcoinok”, a főbb bitcoin-versenytársak azonban sokkal nagyobb emelkedést produkálnak, az ether és a litecoin öt, a bitcoin cash 11, a ripple 17, az iota tíz százalékkal ment fel dollárban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
hírlevél