<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A különadót követő nagy esés után korrigál a Mol, de az OTP jobban húz. A forint is erősödött kissé, de csak a tegnap esti nagyon gyenge állapothoz képest. A tőzsdék örültek a kínai Covid-szabályok lazításának, de ez visszaüthet, nagy leállások jöhetnek a termelésben és rengeteg halott. Megnézhetjük Binance-egyenlegünket.

Több napos esős sorozatnak szakadt vége tegnap az USA-ban, az S&P 500 index 0,8, a Nasdaq technológiai mutató 1,2 százalékkal ment fel. Ázsiában is 1-2 százalékos emelkedést látni. Ma azonban az európai tőzsdék nem kezdtek valami izmosan, de azután javultak. Most a német, francia, brit index 0,3-0,6 százalékkal emelkedik.

Amerikában a termelői árakról jön adat ma kora délután, a várakozások szerint ezek inflációja 7,2 százalékra mérséklődhetett az októberi 8,0-ról. Az igazi nagy dobás decemberben azonban a keddi amerikai infláció, a Fed szerdai, valamint az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése lesz a jövő héten. A tegnap közzétett amerikai munkaerőpiaci adat nem okozott meglepetést.

A BUX index az utóbbi napok csúnya esését némileg korrigálja, 1,3 százalékkal, a különadót eléggé megszenvedő Mol ezúttal 1,8 százalékkal emelkedik. Az OTP 2,0 százalékkal megy fel, a Richter 0,9 százalékkal javít, a Telekom stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

Kevésbé gyengélkedik a forint

A forint tegnap a magas inflációs adat – és a romló külkereskedelmi mérleg – nyomán nagyot gyengült, a nap nagy részében lefelé tartott. A csúcson 419,60 is volt az euró, a napot pedig 418 környékén fejezte be. Csak ehhez képest jelent erősödést a mai árfolyam, az euró délben 415,80, mintegy két forinttal van a csütörtök esti alatt.

A befektetők az EU-s pénzek kapcsán továbbra is bizonytalanok lehetnek, így egyre feszültebben várhatja az Európai Tanács hivatalos döntését a piac írta a KBC Equitas.

Az MNB kamatdöntő ülése és inflációs jelentése egyébként december 20-án esedékes.

Mi lesz veled, magyar forint?

A világban már megjelentek, Magyarországon azonban még nem tűntek fel az infláció enyhülésének jelei – írja a Holdblog. Az ársapkák miatt még nagy a felgyülemlett infláció a rendszerben.

Ha a gazdaságpolitika eljátssza a gazdasági szereplők bizalmát, és azok folyamatosan a legrosszabbra készülnek, akkor a többi terméken fogják beszedni az ársapkákkal rájuk kényszerített veszteséget. Ugyanez a bizalomvesztés a forint gyengülésén is meglátszik.

Elég ránézni a legtöbb, ársapkát használó ország impozáns számaira: Argentína vagy Törökország száz százalék körüli inflációval büszkélkedhet – tették hozzá.

Táncra perdültek egy Mol-benzinkút korábbi átadásán. Fotó: MTI / Illyés Tibor
Táncra perdültek egy Mol-benzinkút korábbi átadásán. Fotó: MTI / Illyés Tibor

1,3 millió kínai Covid-halott jön?

Kínában az infláció a várakozásoknak megfelelően 1,6 százalékra csökkent novemberben az előző havi 2,1-ről. Ez március óta a legalacsonyabb érték – írja az Erste Befektetési Zrt.

Marko Kolanovic, a JPMorgan szakértője megerősítette a kínai részvényekre vonatkozó pozitív várakozását, a kedvező monetáris feltételek és az újranyitás hatását kiemelve. A kínai részvények a Morgan Stanley szerint is felülteljesítők lehetnek.

A zérócovid-politika hirtelen elengedése azonban veszélyes is lehet, a fertőzések száma megugorhat. A kieső munkaerő pedig a termelés lassulását eredményezheti. Az Airfinity kutatócég szerint Kínában legalább 1,3 millió ember halhat meg a hongkongi tapasztalatok alapján.

Jelentett a mém-részvények királya

A GameStop a vártnál nagyobb negyedéves veszteségről és az előrejelzésektől elmaradó eladásokról számolt be – írta az Equilor Befektetési Zrt. Matt Furlong vezérigazgató elmondta, hogy a vállalat befejezte a szükséges beruházásokat, és a jövőben nagyon megfontoltan fog költeni.

A gyorsjelentést követően 11,4 százalékot ugrott a GameStop részvényének árfolyama.

A Binance túlbiztosította magát az audit szerint

Ma pluszban vannak a főbb kriptovaluták, a bitcoin két százalékkal 17 200, az ether négy százalékkal 1280 dollárra ment fel. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance által őrzött értékekről átvilágítás készült (Proof-of-Reserves audit). A Mazars által közzétett jelentésből kiderül, hogy a Binance elegendő eszközzel rendelkezik az ügyfelek kifizetéséhez.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Sőt, az értékek túl vannak biztosítva, tehát a szükségesnél több áll rendelkezésre. A cég kevesebb mint egy százalékos eltérést talált a Biance vezetése által közölt leltárhoz képest. A Binance ügyfelei a Mazars weboldalán adataik megadásával ellenőrizhetik egyedi egyenlegüket, vagyis azt, hogy az audit időpontjában megvolt-e mindenük a tőzsdén.

Egyes kritikusok azonban rámutatnak, hogy az ilyen ellenőrzések manipulálhatók, vagy a könyvvizsgáló céget meg lehet vásárolni, hogy elrejtsék a rosszul kezelt pénzeszközöket – írja a Beincrypto.com.

Márciusban jöhet az Ethereum Shanghai

Egy december 8-án tartott Ethereum programozói találkozón elhangzottak szerint a következő fontos reform (“hard fork”) a blokkláncban, a Shanghai korábban, már 2023 márciusában bekövetkezhet. (A szeptemberi Merge már egy nagy lépést tett előre a rendszer fejlesztésében.)

A Shanghai frissítést követően a lekötött (stake-elt) ether-érmék (stETH ) felszabadulnak, nemcsak lekötni, hanem feloldani, kivenni is lehet majd azokat a rendszerben. Sokan attól tartottak, hogy ennek eredményeként hirtelen megugrik a kínálat, ami az árak esését okozhatja. Ezért napi 43 200 darabban korlátozták a több mint tízmillió lekötött etherből felszabadítható mennyiséget, ami várhatóan nem lesz nagy hatással az árfolyamra.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG