<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Molra kirótt durva adó lejtőre küldte a részvényt, pedig elemzők szerint csak azt vették el tőle, amit eddig az ársapkával is. De ez legalább segíthet leválni az orosz nyersanyagról. A forint gyenge a magas inflációs adat után, az OTP viszont ismét elérte a tízezer forintot.

Az európai tőzsdék ma sem remekelnek, a német index 0,3, a francia 0,2 százalékkal esik, a brit stagnál. A határidős amerikai mutatók viszont enyhe pluszban vannak. A piacok a nagy jegybankok – Fed, EKB – jövő heti kamatdöntéseire és más fontos eseményekre várnak.

A BUX index csúnyán alulteljesítő ma is, 1,6 százalékkal esik, főleg a Mol miatt. Az olajrészvény 5,5, százalékos mínuszban 2600 forint alatt jár az újabb elvonások miatt. Az OTP is volt lejjebb, de nemrég ismét elérte a tízezer forintot, ami már csak minimális, százalékban jelentéktelen süllyedés. A Richter 0,2, a Telekom 1,4, a 4iG 2,1 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Az ág is húzza a forintot

Az euró/forint emelkedik, azaz a forint gyengül, az euró volt 416 is, most 415, ami 4,4 forintos emelkedés. Ha az ág nem is húzza a forintot, de a magas infláció, a rossz hazai gazdasági kilátások és a Mol profitjának újabb államosítása biztosan. A hazai pénzromlás novemberben 22,5 százalék volt, magasabb az elemzők által vártnál. Drágul ma az európai földgáz és a Brent típusú kőolaj is, az előbbi öt százalékkal 157 dollárra, az utóbbi 1,2  százalékkal 78-ra.

Az inflációs adat alaposan meglepte az elemzőket, ugyanis a várakozások átlaga érdemben alacsonyabb, 22 százalék volt, ráadásul a korábbiaknál kisebb szórás mellett írta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Ennyivel növeli az inflációt a benzinár

Az üzemanyagárstop eltörlése ebben az adatban még nem jelenik meg, az áremelkedés mégsem lassult lassult olyan mértékben, mint azt gondoltuk, noha a külső környezet támogató volt. A forint erősödni tudott és az olaj tőzsdei ára is csökkent november során.

Az üzemanyagok ársapkájának kivezetése nagyjából 2,5 százalékkal emelheti majd az inflációt decemberben és januárban, így a tetőzést is magasabb, 25 százalék körüli szinten várjuk írta az Amundi.

Még 26 százalék is lehet az infláció

Az üzemanyagok hatósági árának eltörlése miatt újabb gyorsulás várható az inflációban – írja Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. A most megjelent adat alapján decemberben 25,5 százalék, januárban pedig 26 százalék körüli mutatót jelez előre.

A jelenlegi kilátások alapján azt várjuk, hogy jövő februárban érheti el a csúcspontját az infláció, valamivel 26 százalék feletti szinten. A mutató 2023 nyarán csökkenhet 20 százalék alá, és a jövő év végén kerülhet az egy számjegyű tartományba.

Megvágták a Mol profitját

A Mol mai ármozgását főleg az indokolja, hogy a kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki (az eddigi 40 százalék után), ami egy szerda esti rendeletben jelent meg. Ez szerdán nap közben már egy miniszterelnöki megnyilatkozás miatt várható volt, akkor át is fordult a részvény két százalék feletti pluszból 2,6 százalékos mínuszba, így 2746 forintra esett. De ekkora érvágásra vélhetően senki sem számított, ez látszik a mai, 2600 alatti árfolyamban.

A Mol (forintban) és a Brent olaj (dollárban) árváltozása, egy év. (Dollárban számolva a Mol esett.) Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Mol (forintban) és a Brent olaj (dollárban) árváltozása, egy év. (Dollárban számolva a Mol esett.) Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ez a lépés az olcsóbb Ural típusú orosz olaj és a Brent északi-tengeri ár különbözetéből származó nyereség majdnem teljes egészének elvonását jelenti, ami a Mol jövedelmének fontos részét adta.

A Mol leválhat az orosz olajról?

Az új különadó éves szinten 200 milliárd forint extra bevételt jelenthet a kormánynak, ha a Duna finomító 70 százalékos Ural-arányát és egy 90 százalékos kapacitás-kihasználtságot feltételezünk – írja az Erste Befektetési Zrt. Ez nagyjából megegyezik azzal az éves 150-250 milliárd forintos pozitív hatással, ami a hazai üzemanyag-ársapka eltörléséből származik a Mol számára.

Így a két lépés hatása ellentétes és nagyságrendileg megegyezik, a Mol helyzete alig változott a két nappal korábbihoz képest.

Az új adó “felgyorsíthatja az Ural olajról való leválást”, mivel ennek a költségelőnye már csak kismértékben haladja meg a tengeri olajokét a magas különadó miatt. Miközben “az ellátási kockázat magas Oroszország felől” – véli a brókercég.

Önpuccs a nagy réztermelőnél

A világ második legnagyobb réztermelőjénél, Peruban a 2021-ben megválasztott, de kormányozni kongresszusi többség híján alig tudó Pedro Castillo elnök szerdán kísérletet tett a teljes hatalom megragadására. A kongresszus feloszlatására és “vészhelyzeti kormány” létrehozására irányuló próbálkozása azonban kudarcba fulladt, elmozdították hivatalából és őrizetbe vették. Még aznap az ugyanabba a szélsőbaloldali pártba tartozó alelnök, Dina Boluarte lett Peru új, egyben első női elnöke.

Lezárt főtér Limában (archív kép).
Lezárt főtér Limában (archív kép).

A réz ára nem mozog jelentősen, tegnap 0,4, ma 0,6 százalékos pluszban van. A perui új sol (PEN) már inkább gyengül, tegnap 1,4, ma 0,5 százalékkal többet kellett belőle adni egy dollárért. Peru 2021-ben 2,2 millió tonna rezet termelt. A három legnagyobb perui bánya  (Cerro Verdo, az Antamina és a Las Bambas) nagyrészt multik kezében vannak, mint a Freeport-McMoRan (FCX), a Glencore (GLEN) és az MMG Limited (MMLTF).

Bankok teszik be a lábukat a kriptószektorba

A Goldman Sachs több tízmillió dollárt készül elkölteni olyan kriptocégekre, amelyek értékelése az FTX tőzsde összeomlása megroppant – nyilatkozták a Reutersnek. A befektetési bank úgy látja, hogy a kriptopiacon nagy szükség van megbízható és befutott szereplőkre. Ebben pedig jó lehetőséget lát.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A 30 milliárd dolláros kezelt tőkével rendelkező genfi székhelyű svájci magánbank, a Banque SYZ bejelentette “Syz Crypto” szolgáltatásának elindítását. Ennek keretében svájci és nemzetközi ügyfeleinek digitális eszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt, beleértve a kereskedést és a letétkezelést. Kezdetben támogatni fogja a bitcoint (BTC), az ethereumot (ETH), a polygont (MATIC) és a chainlinket (LINK) – derült ki a cég sajtóközleményéből.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11400 11250 11550 +1,33% 0 0 4 555 447 930 Ft 2023-01-26 17:13:29
MOL 2748 2668 2748 +2,92% 0 0 2 067 134 604 Ft 2023-01-26 17:05:08
MTELEKOM 378 375 382 -0,53% 0 0 50 308 911 Ft 2023-01-26 17:05:17
RICHTER 8290 8260 8390 -0,12% 0 0 1 153 913 920 Ft 2023-01-26 17:09:36
OPUS 134 132 134 +1,06% 0 0 6 721 212 Ft 2023-01-26 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Részvény / Deviza / Áru 389 körül az euró, hogyan hat az MNB lépése az OTP-re?
Eidenpenz József | 2023. január 25. 11:52
Marad a szigor, örül a forint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése után határozott erősödésbe kezdett fizetőeszközünk, az euró tíz, a dollár húsz százalékkal van lejjebb a történelmi csúcsoknál. A részvénypiacok viszont egyre pirosabbak, Budapest még felülteljesítőnek számít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG