<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.

Ma szerény, 0,1-0,3 százalékos mínuszban vannak a főbb európai tőzsdeindexek, és az amerikai határidős mutatók is hasonló képet festenek. A piacok alapvetően a Fed és az EKB jövő heti ülésére várnak és azoktól félnek, bár Európában a recessziós félelmek is erősek.

Elvileg jó hír, hogy a kínai Covid-szabályok jelentős lazításáról döntöttek Pekingben, mégis esnek a távol-keleti tőzsdék, a hongkongi Hang Seng három százalékkal megy le. A jó hír már az utóbbi napokban beépülhetett az árakba.

Itthon a BUX index jelenleg nulla körül áll, de volt már szerény mínuszban és pluszban is. Az OTP fél-egy százalékos esést szenved el, a Mol 2,0-2,5 százalékkal emelkedik, a Richter 0,7 százalékkal esik. A Telekom épphogy pluszban tud maradni, az Opus és a 4iG egy százalékkal veszített értékéből.

Árfolyamok és grafikonok

A forint erősödget, a gázár megint kúszik

Az euró ma délben 409 forint körül jár, ami másfél forinttal alacsonyabb a tegnap estinél. Alapvetően szépen lassan lefelé csorog az árfolyam a nap folyamán. Tegnap nem született meg a döntés a Magyarországnak szánt EU-s támogatásokról, bár erre nem is számítottak túlságosan. A hírek szerint erről a jövő héten várható megállapodás.

Az európai földgáz ára 142,50, ami három százalékos emelkedés, ez a forint erősödése ellen ható tényező. A dollár kis mértékben gyengült, ami inkább pozitív fejlemény. Az olaj ma is esik közel egy százalékkal, a Brent már csak 78,60. Hasonlóan viselkednek az ipari fémek is, a kínai Covid-lazítás ellenére – ez utóbbi már itt is beépülhetett az árfolyamokba.

Mol-kút. Fotó: depositphotos
Mol-kút. Fotó: depositphotos

Hogy hat az árplafon megszűnése a Molra?

Tegnapról mára virradóra megszűnt az üzemanyag-árstop Magyarországon, amit egy késő esti rendkívüli Kormányinfón jelentettek be. A lépésre szépen emelkedik a Mol, amelynek ez alapvetően jó, hiszen megszűnik egy veszteségforrás.

Hogyan hat ez a Mol eredményére, értékére? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt. Nehéz ezt meghatározni az árak változékonysága miatt. A jelenlegi piaci árakkal számolva néhány tízmilliárd forint plusz lehet az eredményben, ami körülbelül “néhányszor tíz forint havonta”.

Az elmúlt napokban a benzinkúti káosz növekedésével párhuzamosan, ahogy növekedett az árstop megszüntetésének valószínűsége, úgy emelkedett a Mol-részvények árfolyama. Ezért látunk ma már csak visszafogott áremelkedést a hírre.

Az ársapka és az inflációs kötvényeink

A lépésnek hatása lesz a decemberi magyar inflációra is, alaposan felviszi a következő hónapokra, ezen keresztül pedig a magyar állampapír-kisbefektetőket is érinti. Az idei éves átlagos infláció várhatóan magasabb lesz, mint ahogy eddig várták, megközelítheti, talán meg is haladhatja az évi 15 százalékot. Így a hatéves Prémium kötvények (PMÁP) következő kamata márciustól elérheti a 16,5 százalékot is. (Holnap teszik közzé a novemberi inflációt, amit 22,1 százalékra várnak.)

Talán emiatt is emelik egyes fix kamatú lakossági állampapírok kamatát, 7,0-7,5 százalékról 9,0-9,5 százalékra (a maximális hozam, vagy THM csak 9,09 százalék). Nemrég éppen a befektetők számára hátrányosnak, feketelistásnak neveztük ezeket az értékpapírokat, a MÁP Plusszal együtt.

A Privátbankár Árkosár felmérése is igen csúnya képet fest a várható pénzromlásról az élelmiszerek árán keresztül, erről itt írtunk:

Alteo-céláremelés érkezett

Az Erste Befektetési Zrt. elemzésében megemelte az Alteo részvény célárfolyamát, 3790 forintra, s vételi ajánlással látta el, mintegy 25 százalékos felértékelődési potenciál mellett. A részvény ma 3060 forint, 1,3 százalékkal emelkedik.

Irány a következő bitcoin-mélypont?

A bitcoin nem tudta sokáig tartani a 17 ezer dollár feletti szintet, ma már 16 800 körül van, az ether 1230. A piac meglehetősen pesszimista, sok éve hűséges kriptovaluta-rajongók is feladják. A “félelem és mohóság” index ugyanakkor még nagyon messze van a június közepi rekord alacsony szinttől (most 29, akkor 6-7 is volt). Sokan mégis újabb éves mélypontokat várnak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Melyik kriptotőzsde fog bedőlni legközelebb?

A Vegas Odds nevű, fogadóoldalakkal foglalkozó portál gyűjtése alapján a Crypto.com, az eToro és a KuCoin kereskedési platformoknak lehet a legnagyobb esélyük arra, hogy bedőljenek. Valamivel kevesebb a Bitfinex, a Gemini és a Robinhood rendszereknek. A legkevesebb a Kraken, a Binance és a Coinbase sansza ugyanerre a felhasználók tétjei alapján.

Kriptotőzsdék bedőlési esélyei. (A nagyobb számok kisebb esélyt jelentenek.) Forrás: Vegas Odds
Kriptotőzsdék bedőlési esélyei. (A nagyobb számok kisebb esélyt jelentenek.) Forrás: Vegas Odds

Izgalmas napok jönnek a tőzsdéken

Nemcsak a magyar eszközök ára mozoghat sokat a brüsszeli hírek, a hazai inflációs adat és más fejlemények hatására. Az elmúlt néhány hétben viszonylagos nyugalomban zajlott a tőzsdei kereskedés az amerikai részvénypiacon, de ennek vége lehet az előttünk álló héten, sok minden várható, csak nyugalom nem – véli a Concorde Értékpapír Zrt. Három komoly piacmozgató esemény fog bekövetkezni.

  • December 13-án kedden, magyar idő szerint 14:30-kor jön a novemberi amerikai inflációs adatsor.
  • December 14-én magyar idő szerint 20:00 órakor jön a Fed idei utolsó kamatdöntése, 20:30-kor Jerome Powell sajtótájékoztatója.
  • A december 16-i péntek az év utolsó quadruple witching (“négyszeres boszorkányság”) kereskedési napja, egy fontos opciós és határidős kifutási határidő. Ez gyakran nagy forgalmat és az aktuális trendek fordulópontját hozza.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11400 11250 11550 +1,33% 0 0 4 555 447 930 Ft 2023-01-26 17:13:29
MOL 2748 2668 2748 +2,92% 0 0 2 067 134 604 Ft 2023-01-26 17:05:08
MTELEKOM 378 375 382 -0,53% 0 0 50 308 911 Ft 2023-01-26 17:05:17
RICHTER 8290 8260 8390 -0,12% 0 0 1 153 913 920 Ft 2023-01-26 17:09:36
OPUS 134 132 134 +1,06% 0 0 6 721 212 Ft 2023-01-26 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Részvény / Deviza / Áru 389 körül az euró, hogyan hat az MNB lépése az OTP-re?
Eidenpenz József | 2023. január 25. 11:52
Marad a szigor, örül a forint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése után határozott erősödésbe kezdett fizetőeszközünk, az euró tíz, a dollár húsz százalékkal van lejjebb a történelmi csúcsoknál. A részvénypiacok viszont egyre pirosabbak, Budapest még felülteljesítőnek számít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG