<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.

A Magyarország ellen folyó kondicionalitási eljárást (vagy más néven jogállamisági eljárást) is tárgyalja ma az uniós pénzügyi és gazdasági miniszterek ülése, az Ecofin, derül ki a napirendből.

Enyhítenék a büntetést

Korábbi várakozások szerint a miniszterek ma szavaztak volna az Európai Bizottság múlt heti javaslatáról, amely – a szeptemberi állásfoglalást helybenhagyva – 7,5 milliárd euró kohéziós forrás felfüggesztését indítványozta Magyarországgal szemben az eljárás keretében a korrupcióellenes reformok elégtelenségére hivatkozva.

A szavazásra azonban ma nem került sor, mivel – a Politico információi szerint – Franciaország és Németország vezetésével több tagország csökkenteni szeretné a büntetés összegét. „A magyar hatóságok előrelépést értek el, amit figyelembe kell venni”, mondta a brüsszeli lapnak egy francia forrás. „Egyes reformok elindultak.”

Orbán Viktor egy korábbi EU-csúcson Brüsszelben. Forrás: Európai Tanács
Orbán Viktor egy korábbi EU-csúcson Brüsszelben. Forrás: Európai Tanács

A közép- és kelet-európai tagországok egy csoportja szintén nem támogatja a Bizottság javaslatát, és Olaszország is azt kérte, hogy értékeljék újra a magyar reformígéreteket.

Diplomáciai források szerint emiatt fennáll a kockázata annak, hogy szavazás esetén nem lenne meg a bizottsági ajánlás elfogadásához szükséges minősített többség (az EU tagállamok 55 százaléka, amelyek az uniós lakosság minimum 65 százalékát képviselik), azaz a Tanács leszavazná a bizottsági javaslatot.

Kompromisszum lehet

Ez – mint egy magasrangú uniós diplomata fogalmazott – „totális katasztrófa” lenne, hiszen azt jelezné, hogy az EU új „csodafegyvere”, az uniós pénzek és végeredményben a demokrácia védelmére hivatott jogállamisági mechanizmus már első bevetése során csődöt mondott.

Ezt megelőzendő enyhítene a bizottsági javaslaton Franciaország és Németország. Cserében az Orbán-kormány ejtené vétóját az Ukrajnának szánt jövő évi, 18 milliárd eurós uniós támogatás, valamint a minimumadó ügyében.

A mai Ecofin-ülésen Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanakkor még megvétózta az Ukrajnának szánt támogatást sajtóhírek szerint.

A kompromisszum Magyarországnak is érdeke, nem csak a befagyasztandó összeg csökkentése, hanem egy új uniós forrás, a Helyreállítási Alap miatt is.

A magyar helyreállítási tervet múlt héten jóváhagyta ugyan a Bizottság, de a végső szót ebben a kérdésben is az Európai Tanács mondja ki. Márpedig ha a Tanács év végéig esetleg nem hagyja jóvá a tervet, akkor Magyarország örökre elveszíti a Helyreállítási Alap forrásainak 70 százalékát.

Összességében most úgy néz ki, hogy a végső döntést jövő héten, a december 15-én kezdődő EU-csúcson mondják majd ki az uniós állam- és kormányfők.

Egyszerre elvesznek és adnak    

Ami a történések hátterét illeti, a Bizottság azért javasolja továbbra is 7,5 milliárd euró kohéziós forrás befagyasztását, mert „bár számos reformot már végrehajtottak, illetve azok folyamatban vannak, Magyarország a november 19-i határidőig nem hajtotta végre megfelelően az általános kondicionalitási mechanizmus keretében elfogadott és szükségesnek tartott 17 korrekciós intézkedés központi elemeit az általa vállaltak szerint”, áll a testület közleményében.

Magyarul: a Bizottság az uniós pénzek védelme érdekében megvárja, hogy a gyakorlatban hogyan valósulnak meg a korrupcióellenesnek ígért reformok. 

A helyreállítási tervet ugyan jóváhagyta a Bizottság, de „mindaddig nem teljesíthető kifizetés, amíg Magyarország maradéktalanul és pontosan végre nem hajtotta a 27 szupermérföldkőben meghatározott intézkedéseket.” Ezek „az igazságszolgáltatás függetlenségére és az uniós költségvetés védelmére" vonatkoznak.

Magyarul: a kormánynak ebben a tekintetben is előbb teljesíteni kell, és csak utána juthat pénzhez.

Frissítés:

A magyar pénzügyminiszter mai vétójáról szóló hírrel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az ülésén "nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása".

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG