<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Európai Bizottság egyrészt a kohéziós pénzek egy részének befagyasztását, másrészt a Helyreállítási Alap pénzeihez való hozzáférés lehetővé tételét javasolja az Európai Tanácsnak.

A ma bejelentett brüsszeli döntésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta: jövőre 2500 milliárd forint értékű uniós forrás érkezhet Magyarországra. 

Gulyás Gergely optimista. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Gulyás Gergely optimista. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, további 1000 milliárdot pedig a partnerségi megállapodás aláírásával kaphatunk, tette hozzá.

Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter szerint a mai bejelentések újdonsága, hogy az Európai Bizottság elfogadásra ajánlja az Európai Tanácsnak a Covid-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források (Helyreállítási Alap) lehívását lehetővé tevő magyar tervet.

Mint arról beszámoltunk, a testület azzal a feltétellel támogatja a magyar terv elfogadását, hogy Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. A feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást kapunk ebből a forrásból.

Az uniós forrásokért felelős miniszter szerint az ezen források elköltésére benyújtott magyar terv a legkiválóbbak között volt az EU-ban, és egyetlen kategória kivételével minden értékelési kategóriában a legmagasabb osztályzatot kapta.

Azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság ugyanakkor fenntartja az uniós felzárkóztatási forrásokon belül 7,5 milliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) zárolására tett javaslatát a jogállamisági mechanizmus keretében, azt mondta: ez a döntés várható volt, szeptemberben ugyanezt javasolta a Bizottság.

Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a magyar parlament ősszel meghozott ugyan számos korrupcióellenes törvényt, de van egy törvényhozási és intézményépítési menetrend, és egyes határidők még „előttünk vannak”. Reméli, hogy 2023-ban meg tudják győzni a Bizottságot arról, hogy nem kell fenntartani a befagyasztást.             

Brüsszel azzal indokolta döntését, hogy Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

A befagyasztás kérdésében szintén az Európai Tanács dönt majd, még az idei évben.

Navracsics Tibor bízik abban, hogy a Tanács a Bizottság javaslatát követve elfogadja a magyar helyreállítási tervet, és abban is bízik, hogy még idén meg tudják kötni a partnerségi megállapodást Brüsszellel az uniós költségvetési pénzekről, és így 2023-tól megnyílhatnak ezek az uniós források.

Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG