3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Európai Bizottság egyrészt a kohéziós pénzek egy részének befagyasztását, másrészt a Helyreállítási Alap pénzeihez való hozzáférés lehetővé tételét javasolja az Európai Tanácsnak.

A ma bejelentett brüsszeli döntésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta: jövőre 2500 milliárd forint értékű uniós forrás érkezhet Magyarországra. 

Gulyás Gergely optimista. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Gulyás Gergely optimista. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, további 1000 milliárdot pedig a partnerségi megállapodás aláírásával kaphatunk, tette hozzá.

Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter szerint a mai bejelentések újdonsága, hogy az Európai Bizottság elfogadásra ajánlja az Európai Tanácsnak a Covid-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források (Helyreállítási Alap) lehívását lehetővé tevő magyar tervet.

Mint arról beszámoltunk, a testület azzal a feltétellel támogatja a magyar terv elfogadását, hogy Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. A feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást kapunk ebből a forrásból.

Az uniós forrásokért felelős miniszter szerint az ezen források elköltésére benyújtott magyar terv a legkiválóbbak között volt az EU-ban, és egyetlen kategória kivételével minden értékelési kategóriában a legmagasabb osztályzatot kapta.

Azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság ugyanakkor fenntartja az uniós felzárkóztatási forrásokon belül 7,5 milliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) zárolására tett javaslatát a jogállamisági mechanizmus keretében, azt mondta: ez a döntés várható volt, szeptemberben ugyanezt javasolta a Bizottság.

Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a magyar parlament ősszel meghozott ugyan számos korrupcióellenes törvényt, de van egy törvényhozási és intézményépítési menetrend, és egyes határidők még „előttünk vannak”. Reméli, hogy 2023-ban meg tudják győzni a Bizottságot arról, hogy nem kell fenntartani a befagyasztást.             

Brüsszel azzal indokolta döntését, hogy Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

A befagyasztás kérdésében szintén az Európai Tanács dönt majd, még az idei évben.

Navracsics Tibor bízik abban, hogy a Tanács a Bizottság javaslatát követve elfogadja a magyar helyreállítási tervet, és abban is bízik, hogy még idén meg tudják kötni a partnerségi megállapodást Brüsszellel az uniós költségvetési pénzekről, és így 2023-tól megnyílhatnak ezek az uniós források.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
Makro / Külgazdaság Elkezdtek bevásárolni a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:39
Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság "Szörnyű" a helyzet Franciaországban, megszólalt a sztárfocista
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:26
Fittyet hányva a francia labdarúgó-szövetség kérésére, hogy a játékosok ne politizáljanak, a legismertebb válogatott játékos határozott politikai nyilatkozatot tett.
Makro / Külgazdaság Nagy lépést tesznek afelé, hogy Oroszország Kína játékszerévé váljon
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:51
Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.
Makro / Külgazdaság Vége a választásoknak, jönnek a megszorítások? Kérdezzen Ön is Botos Katalintól a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:01
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.
Makro / Külgazdaság Támadási felülethez jutott Magyar Péter Orbán Viktorral szemben
Csabai Károly | 2024. június 17. 05:41
Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Munkahelyi balesettől elhibázott CSR akcióig - elkészült a Krízistérkép 2023
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 19:36
397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG