BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 24. 06:07

Történelmi csúcson volt tegnap az euró/forint árfolyam, ami várható volt, hiszen már napok óta ostromolta a 337-as szintet az euró. Mégis furcsa, mert a többi térségbeli deviza még erősödött is az utóbbi időben. A forint teljesen elválni látszik társaitól. A fő magyarázat az alacsony kamatszint, a világ egyik legmélyebb negatív reálkamata.

Csütörtökön 337,58 forintnál új történelmi csúcsot állított be az euró árfolyama, avagy új mélypontot a forint értéke. Ez nem volt túl váratlan olyan szempontból, hogy már szeptember végén és novemberben is született egy-egy rekord. (1. grafikon.) Hétfőn pedig erősen ostromolta a 337-es értéket az árfolyam.

Végül egy tenderen az MNB némi likviditást szívott ki a bankrendszerből hétfőn, így az árfolyam hirtelen visszaesett 334 környékére. Szerdán azonban újabb gyengülés kezdődött, ami csütörtökön az új csúcshoz vezetett. Ami még figyelemre méltó, hogy most átmeneti felszúrás helyett a nap nagyobb részében 337 felett vagy szorosan az alatt volt az árfolyam. Lehet, hogy meg kell szoknunk ezt a szintet?

Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy mennyire elszakadt az utóbbi egy évben a forint a régiós devizáktól. Az euró/forint felment mintegy 5,8 százalékkal, miközben a román lej és a horvát kuna árfolyama lényegében stagnált. A lengyel zloty, a szerb dinár és a cseh korona pedig még kifejezetten erősödött is. (2. grafikon.)

Nincs kamat, de van infláció

Több mint másfél éve, a 2018 júniusi nagyobb forintgyengülés óta újra és újra elmondják az elemzők, brókerek, alapkezelők, hogy a magyar jegybank a világon az egyik leglazább. A kamatokat makacsul alacsonyan tartja, mélyen az infláció alatt. Nem is annyira az alapkamat lényeges, politikájának következtében sem a bankokban, sem a rövid lejáratú állampapírokkal nem tudnak az intézményi befektetők érdemleges kamatot elérni.

1. Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

Eközben az infláció a térségben az egyik legmagasabb. A lakossági befektetők számára nagyon kedvező állampapírokat bocsátottak ki ugyan, de a forint árfolyamát aligha ők befolyásolják.

Hihetetlenül galamblelkű az MNB

A „hihetetlenül galamblelkű” magyarországi központi bankról írt szerdán a Reuters is, amely szerintük a magas infláció ellenére is kitart monetáris politikája mellett. Eszerint az MNB a jövő kedden a kamatlábakat a történelmi mélypontok körül fogja tartani, miközben az infláció lassan csökkenhet a decemberi hét éves csúcsok elérése után. A gazdasági növekedés lassulása miatt is mérséklődhet a pénzromlás a következő években.

Devizaárfolyam, kamatok és infláció egyes országokban
(2020. január 23.)
Ország Egy éves devizaárf. 1 éves állampapír Alapkamat Éves átlagos infláció
változás (százalék) hozama (százalék) (százalék) (2019, százalék)
Magyarország -5,75 0,08 0,9 3,4
Csehország 2,25 1,73 2 2,6
Románia -0,22 3,28 2,5 3,9
Lengyelország 0,91 1,23 1,5 2,1
Szerbia 0,78 1,85 2,25 1,9
Horvátország -0,1 0,02 2,5 0,8
(Forrás: Tradingview.com, Eurostat, Investing.com, Tradingeconomics.com)

A Reuters által január 20 és 22 között megkérdezett 18 elemző egységesen úgy vélte, hogy az alapkamat 0,9 százalékon marad. Az egynapos betéti kamatlábra 14 elemző adott becslést, eszerint a január 28-i ülésen ez is mínusz 0,05 százalékon marad.

Finomhangolhatnak egy kicsit

Hol avatkozna be az MNB?

Új történelmi rekordra emelkedett az árfolyam, a következő fontosabb ellenállási szint az emelkedő trendcsatorna felső trendvonala 338-nál – írta csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. “Kérdés, hogy a jegybank megpróbál-e beavatkozni, ha tovább gyorsul a forint gyengülése, várakozásunk szerint 340 környékén tehetik meg, legalább verbálisan” – tették hozzá.

A felmérés szerint az alapkamat legalább 2021 végéig nem változik, az egynapos betéti kamat viszont várhatóan 30 bázisponttal 0,25 százalékra emelkedik a következő év végére. Az átlagos infláció idén is 3,4 százalék körül lehet.

Vannak elemzők, akik szerint a magyar jegybank “finomhangolhatja” a kondícióit, hogy az árfolyamot a legutóbbi bejárt sávban tartsa. (Az MNB mindig tagadja, hogy árfolyamcélja lenne, de ezt nemigen hiszik el neki.)

Inflációs sokkok

A Bloomberg pár napja arról írt, hogy az egész kelet-európai térségben inflációs sokkok vannak, amelyek előtérbe helyezték a központi bankok politikáját. Amelyek igyekeznek fékezni az áremelkedés ütemét. A cseh korona volt a legnagyobb nyertes ebben az évben, a napokban hét éves csúcsra erősödött.

2. Grafikon: A magyar forint (pirossal), a román lej (lila), a lengyel zloty (narancs), a szerb dinár (fekete), a cseh korona (kék) euróárfolyama, egy évre. (Tradingview.com)

Ugyanis valamivel több, mint két év alatt már a kilencedik kamatláb-emelés várható nála. A másik szélsőség a magyar forint, a legrosszabb teljesítménnyel rendelkezik, mivel a monetáris politikai döntéshozók ragaszkodnak változatlan álláspontjukhoz. A kötvények hozama a régióban emelkedett – írja a Reuters.

Az EKB irigykedhet

Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból és Romániából is az előrejelzéseknél magasabb inflációról jöttek adatok januárban. Ez emlékeztetőként szolgálhat arra, hogy a feszített munkaerő-piac kockázata nem csökkent. Ellentétben az euróövezettel, ahol az Európai Központi Bank az áremelkedés újraindításáért, az inflációért küzd.

A kereskedők „árazzák annak kockázatát, hogy az infláció hosszabb ideig valóban magas szinten maradhat”, miközben a központi bankok ezt továbbra is ideiglenesnek tekintik – idézik a londoni Commerzbank devizastratégáját.

Negatív reálkamatban a világelsők között

A forinton a világ egyik legmélyebb negatív reálkamatlábának súlya nehezedik – írja a Bloomberg. Itt is említik, hogy miközben a forint gyengült, a zloty és a cseh korona erősödtek. Ez új forgatókönyv, a piacok ugyanis korábban egységes blokként kezelték a régiót. Az eszközök a térségben sokáig együtt drágultak vagy estek az USA és Kína közötti kereskedelmi háború legfrissebb fejleményeitől függően.

Az inflációs meglepetések és az európai növekedési kilátások javulásának koktélja a közép-európai kamatok emelkedése irányába hathatnak – mondják a Citigroup londoni stratégiái.

A carry trade - Hogy mozgathatja a török líra a forintot?

A magyar deviza rövid távon időnként látványos erősödést tud elérni – írta a K&H Alapkezelő kommentárja. Hajósi Péter befektetési igazgató szerint a látványosan erősödő időszakok azzal magyarázhatók, hogy a befektetők az alacsony forintkamatok miatt finanszírozó devizaként is használják a magyar fizetőeszközt. Forintban vesznek fel hitel alacsony kamattal, ebből pedig magasabb kamatozású devizát, például török lírát vesznek. Amikor lezárják az ügyletet, a kamatkülönbségből adódó nyereséget elteszik (carry trade). Nyugodt piaci környezetben, amikor ezeket a pozíciókat fokozatosan felépítik, nő a forint eladások összege. Amikor ugyanezek a befektetők rossz hírek esetén elbizonytalanodnak vagy profitot realizálnak, hirtelen zárják ezeket az ügyleteket, ez okozza a látványos forinterősödést. A 2008-2009-es válságig, amikor magasabban voltak a kamatok, a forint egyébként a másik oldalon volt. Akkor a carry trade-ben a forint céldeviza volt, úgy, mint most az említett török líra.

A Takarékbank negyedéves elemzői sajtótájékoztatóán Suppan Gergely is arról beszélt, hogy a magyar bankközi kamatláb sokkal alacsonyabb, mint másutt. Ezért carry trading alakult ki több ország felé, például a forintot adják, a zlotyt veszik. A két deviza mozgása ezért lehet ennyire ellentétes.

Hosszabb távon a K&H Alapkezelő szerint is a forint fokozatos gyengülése valószínűsíthető. A GDP-növekedés várhatóan lassulni fog, a gazdaságnak pedig a gyenge forint nyomán felpörgő exporttal lökést lehet adni. Így a magyar jegybank az infláció ellenére várhatóan alacsonyan tartja a kamatokat, amivel gyengíti a forintot és javítja az exportteljesítményt.

Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Friss
hírlevél