1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha minden jól megy, december hatodikán a Xetra nevű nyugati kereskedési rendszer váltja fel a jelenlegit a Budapesti Értéktőzsdén. Ebből azonban az ügyfelek várhatóan keveset fognak érzékelni.

Tavaly csökkent a Budapesti Értéktőzsde forgalma, de a nyeresége kevésbé, hatékonysága nőtt, ráadásul 2008 óta nem kapott osztalékot a Keler-től – mondta el Szécsényi Bálint alelnök a szervezet sajtóbeszélgetésén. A többi régiós tőzsde forgalma is csökkent, bár Varsóban kevésbé, mint nálunk vagy a cseheknél. Lengyelországban ugyanis jóval inkább tőzsdebarát volt a gazdaságpolitika, anélkül pedig nehéz egy ilyen gazdasági környezetben csodát elérni – tette hozzá.

Még mindig az OTP a húzópapír

Ami az árfolyamokat illeti, a magyar piac 2012-től elszakadt a trendtől és elkezdett divergálni a régiós tőzsdéktől (azaz eltérő pályán mozgott a BUX index). Az OTP maradt a legdominánsabb részvény a magyar piacon tavaly is a Mol, a Richter és a Magyar Telekom mellett, e négy papír adta a forgalom 94 százalékát, csak maga az OTP 64 százalékot. A tőzsdén remélik, hogy a Richter splitje – a részvények feldarabolása –, amire régen szükség volt,  növeli  majd a papír forgalmát. A brókercégek forgalma sem változott jelentős mértékben, tavaly is Erste, Concorde, Wood volt a sorrend.

A tőzsde nem áll meg az újításokban, így hamarosan átnevezik a részvénypiaci kategóriákat, az A kategóra helyébe a Prémium, a B helyébe a Standard lép – mondta el Katona Zsolt vezérigazgató. A technikai bevezetéssel piacra lépő cégek számára a T kategóriát nyitják majd meg, azokat a tőzsdei cégeket teszik ide, akik tranzakció nélkül jönnek a tőzsdére. (Ezeket egyébként sok piaci szereplő tekinti bóvlirészvényeknek.)

Új szegmens a kkv-k számára?

Tőzsdén kívüli plattform, MTF formájában teljesen új szegmenst hoznának létre a kkv-k számára, kezdeményeztek egy erről szóló törvénymódosítási javaslatot és igyekeznek ehhez kormányzati támogatást szerezni. Egyelőre ez így még távolról sem végleges, de bíznak benne, hogy megvalósul majd. Azt is próbálják elérni, hogy állami vállalatok kerüljenek a tőzsdére. Meggyőződésük, hogy erős gazdasághoz erős tőzsdére van szükség – mondta el Katona Zsolt.

A Xetra-projektről hosszú egyeztetések után sikerült megegyezni a résztvevőkkel, a tervezett bevezetés dátuma idén december 6-a lesz. „Jó esetben a Mikulás csenget majd az új rendszer indulásához” – mondták. A Xetra egy világszerte használt kereskedési plattform, 18 országból 250 bank és brókercég 4500 üzletkötője kereskedhet rajta. Mintegy 11 ezer részvény, kilencezer ETF és sok ezer struktúrált termék (például certifikát) – forog ott.

Ide is jön a hírhedt high frequency trading?

Ezzel sok külföldi szereplő számára megnyílik a hazai piac, mert azok a brókercégek, amelyek külföldön működnek és ezt a rendszert használják, könnyebben elérik a magyar részvényeket. De a hazai befektetők is könnyebben elérik a nemzetközi termékeket. Az algoritmikus és a high frequency trading is bejöhetnek a hazai piacra.

A tőzsde szerint a kibocsátók és a befektetők egyaránt profitálnak majd az új rendszerből, könnyebbé válik egy cégnek tőkét emelni, a másodlagos forgalomban nagyobb lesz a likviditás. Ez csökkentheti a megbízások végrehajtásának költségeit is, olcsóbb lehet a kereskedés, nagyobb lehet a forgalom.

A származékos kereskedés ott marad

A BÉT még inkább a magyar papírok forgalmának központja lehet, eddigi részesedése mintegy 70 százalék volt, 20 százalék körüli a tőzsdén kívüli (OTC) kereskedés aránya. Egy magyar szállító, a Dorsum  fogja szállítani a terminálokat (a „front endet”), amelyeken keresztül a kereskedők beviszik az ajánlataikat.---- Ezeken a területeken változik a kereskedés ----

Nagyon kevés dolog fog változni – mondta Tóth Attila vezérigazgató-helyettes. Az azonnali piaci termékeket érinti majd a váltás, a származékos piaci kereskedés és az árupiac ugyanis marad a régi MMTS-rendszeren, ezeket egyébként Nyugat-Európában is más rendszerrel bonyolítják. Az azonnali piacon sokkal magasabb a külföldi befektetők aránya, ezért kell ott új rendszer – utaltak rá.

A certifikátok és a befjegyek aukcióznak

Nem lesz változás a nyitvatartásban és az elszámolás módjában, és csak kevéssé változik a kereskedési modell is. Most ugyanis a nyitó és a záró szakasz között  folyamatos kereskedés van, és ez is marad a legtöbb területen. Amiben lesz változás, az egyrészt a certifikátok piaca, ahol folyamatos, egymást követő aukciók folynak majd. Másrészt több aukciós modellt alkalmaznak majd a befektetési jegyek, hitelpapírok és T kategóriás részvények piacán is, hogy koncentráltabb legyen a kereslet és kínálat.

R. Kovács Dániel, Szécsényi Bálint, Katona Zsolt, Tóth Attila

A túlzott árelmozdulásokat most kettős rendszer korlátozza: ha egy papír ára tíz százalékkal elmozdul, akkor megállítják pár percre. Másrészt van egy ajánlattételi limit, az A kategóriában 15 százalék, a B kategóriában 20 százalék a maximális elmozdulás (az előző napi záráshoz képest).

Másképp nem mozdulhatnak el az árak túlságosan

A Xetrában az eddigi tíz százalékos limit megszűnik, viszont volatilitási szüneteket vezetnek be. Ennek statikus és dinamikus verziója is lesz: a dinamikusnál mindig az előző kötéshez képest figyelik az árváltozást, és ha túl nagy lenne, akkor még a kötés előtt aukciót indítanak el. A statikusnál pedig az előző aukció árához képest figyelik az elmozdulásokat.

Új árjegyzői rendszert is vezetnek be majd, de csak a Xetra bevezetése után valamikor később, az árjegyzőket díjengedménnyel ösztönzik majd az árjegyzésre. A múlt héten új kereskedési kódexet fogadtak el, ami PSZÁF-engedélyre vár, és a nyáron tesztelik majd az új rendszert, főpróba novemberben lesz.

Mennyire lesz tőzsdebarát a kormányzat?

Felmerült az újságírók körében, hogy a jelenlegi kormányzat nem tőzsdebarát megnyilvánulásairól híres. Amint a tőzsde illetékesei elmondták, az NGM-nél megkeresték az illetékes szakértőket, és vannak olyan EU-források, amelyek felhasználhatók lehetnének például a kkv-szegmens kialakítása érdekében.

Az osztrák piacon mintegy száz brókercég működik, melyek körülbelül hatvan százaléka külföldi. Ekkora felfutásra azért nálunk nem számítanak, de komolyan növekedhet a szereplők száma. A Xetra bevezetésének minimális verziója 15-20 millió forintos ráfordítást jelenthet a hazai brókercégek számára, de magasabb igények esetén, mint árjegyzői program üzemeltetése, ez magasabb is lehet.

A díj változatlan marad

A Xetráért éves díjat fizet majd a tőzsde, mivel kiszervezi a szolgáltatást, ezért nagyon kiugró egyszeri költséggel nem jár majd – mondták el. A brókercégek felé felszámított tranzakciós díjakban – ami jelenleg másfél bázispont (0,015 százalékpont) a tőzsde felé – egyelőre nem terveznek változást.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18190 18085 18255 -0,19% 18130 18190 903 092 710 HUF 2024-05-03 10:15:56
MOL 3022 3020 3038 -0,13% 3022 3026 45 331 770 HUF 2024-05-03 10:03:40
MTELEKOM 928 925 934 -0,54% 926 928 15 723 700 HUF 2024-05-03 10:15:52
RICHTER 9310 9260 9370 +0,38% 9305 9330 199 818 670 HUF 2024-05-03 10:07:31
OPUS 375 364 375 +3,59% 374 375 68 572 301 HUF 2024-05-03 10:16:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Az euró nem bírt a forinttal, a dollár bedobta a törölközőt
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 07:46
A forint ára nem igazán változott a főbb devizákkal szemben, de a dollár ellen kissé erősödni tudott.
Részvény / Deviza / Áru Egynek, csak egynek van esélye legyőzni a Bitcoint
Eidenpenz József | 2024. május 3. 05:44
Még akik már ismerik a Bitcoint, azok nagy része sem tudja, hogy mire való az Ethereum. Pedig van egy nagy különbség a kettő között, ami egy teljesen új világot nyit az Ethereum és az azzal kompatibilis blokkláncok felhasználói számára. Lehet, hogy sokkal nagyobbat, mint a Bitcoin világa. Elmagyarázzuk, miért.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is valami jó dolog történik a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 19:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt a csodálatos hetessel?
Csernátony Csaba | 2024. május 2. 18:47
Az amerikai tőzsdék teljesítményét alapvetően meghatározza a hét legértékesebb vállalat, a Microsoft, az Apple, az Nvidia, az Alphabet, az Amazon, a Meta és a Tesla mozgása. Most megjöttek az első negyedéves számok, érdemes megnézni azokat. 
Részvény / Deviza / Áru Bealudtak a befektetők Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,03 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel 68 123,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 390 forint alatt az euró, nekünk is befűthet a texasi forróság
Eidenpenz József | 2024. május 2. 12:34
A részvénypiacok tétováznak, a Molnak azonban jót tehet szektortársai kedvező eredménye. A forint erősödését a dollár számlájára írják, a földgáz ára pedig gyanúsan az amerikai légkondi-szezon kezdetén indult meg. Óriási gyorsjelentés-dömping érkezett, mitől szakad a bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinál a forint?
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:16
Máshogy mozgott az árfolyam az euróval és a dollárral szemben, mint a svájci frankhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csapásokat adott és kapott is a forint, íme az eredmény!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:00
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bika rontott a parkettre
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 17:53
Emelkedéssel zárt kedden a Budapesti Értéktőzsde. A Mol részvényeinek értéke enyhén csökkent a többi blue chip árfolyamának viszont jót tett a reggeli GDP-adat.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsokat döntöget a BUX, közeledik a fontos határhoz a forint
Eidenpenz József | 2024. április 30. 12:17
A BUX index új történelmi csúcsokra érkezett, az OTP a húzópapír, amelynek bankvásárlási terveiről is kiderültek részletek. A forint tovább erősödött, nagyot estek a nemesfémek. Fontos európai vállalatok jelentettek, esténként pedig Amerikában jönnek lényeges hírek három napon keresztül.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG