Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A legtöbb befektető fejében Latin-Amerika olyan „régi” iparágakhoz kapcsolódik, mint az olajtermelés és a nyersanyagok előállítása. Az igaz, hogy ezek az ágazatok kulcsfontosságú szerepet játszanak a helyi piacok ösztönzésében, de a régió magánvállalkozásokban is bővelkedik, ideértve a technológiához és az internethez kapcsolódó cégeket is, amelyek egyre inkább a reflektorfénybe kerülnek. Az „EM Explorer” legújabb kiadásában az e-kereskedelmet és az iparág által a régió befektetői számára kínált lehetőségeket vizsgálták.

Az elmúlt évben az egész világ első kézből tapasztalhatta a fogyasztói szokások felgyorsuló digitalizálódását. Az e-kereskedelem növekedése világszerte felgyorsult, és erre a trendre Latin-Amerika sem volt immunis. Ennek ellenére a térségben továbbra is alacsony az elterjedtségi szint, és nagy lehetőségek előtt állnak azon internetes cégek, akik a fogyasztói út optimalizálásába fektetnek, és innovatív módszerekkel a pénzügyi megoldásokat is behozzák platformjaikba.

Van tér a növekedéshez

A pandémia azzal, hogy a négy fal közé szorította a mindennapi életünket, előremozdította a digitalizációs trendeket - sokan kényszerültek arra, hogy rendszeres vásárlásaikat egyre inkább az interneten bonyolítsák. 2020-ban Latin-Amerika vált a leggyorsabban növekvő regionális e-kereskedelmi piaccá a világon, az eladások 37 százalékkal 85 milliárd dollárra nőttek. Ennek ellenére az e-kereskedelem penetrációja továbbra is alacsony.

Példaként: az e-kereskedelem elterjedtsége Brazíliában a 2019-es 7,5 százalékról 2020-ra 12,5 százalékra nőtt, azonban a becslések szerint ez még mindig jelentősen elmarad az olyan globális versenytársaktól, mint Kína (30%) és Dél-Korea (30%).

Az e-kereskedelem elterjedtsége % (2020)Az e-kereskedelem elterjedtsége % (2020)

2025-re az e-kereskedelem elterjedtsége Latin-Amerikában várhatóan megduplázódik majd a mostani 8 százalékról 16 százalékra, az elkövetkező néhány évtizedben pedig arra számítanak, hogy ez az érték meghaladhatja majd az 50 százalékot.

Latin-Amerika e-kereskedelme (US$bn)Latin-Amerika e-kereskedelme (US$bn)

Ez hatalmas növekedési pályát jelent az online vállalatok számára. A közelmúltban Brazília e-kereskedelmének négy vezető szereplője, a Mercadolibre, a B2W, a Magazine Luiza és a Via Varejo is beszámolt a 2020-as év negyedik negyedévének eredményeiről – összesítve 79 százalékkal növelték a bruttó áruértéket (gross merchandise volumen, GMV). [3].

Érdekesség, hogy az e-kereskedelem magas elterjedtsége ellenére is lehetséges, hogy egyes országok online értékesítési volumene gyorsan emelkedjen, hiszen például Kína továbbra is gyorsan növekszik a bruttó áruértékben (GMV). A kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba negyedik negyedévi beszámolójában 18 százalékos GMV-növekedésről számolt be.

Az online fogyasztói magatartás változásai közül számos tartósnak tűnik

Az oltások terjedése és a szabad mozgás korlátozásának enyhítése elősegíti a fogyasztói magatartás normalizálódását, elősegítve a hagyományos vásárlási szokások helyreállását és a „fizikai” kiskereskedők fellendülését – ennek ellenére hosszú távon azonban folytatódni fog a tolódás az online kereskedelem felé. Azok a fogyasztók, akik 2020-ban, a járvány idején rászoktak arra, hogy gyakrabban és a termékek szélesebb körét érintően vásároljanak az interneten keresztül, feltételezhetően erről a korlátozások enyhítésével sem mondanak majd le, már csak azért sem, mert az e-kereskedelem felhasználói élménye folyamatosan javul, és eltűnnek a kezdeti akadályok.

A legfrissebb brazil fogyasztói felmérések ezt erősítik meg. Az adatok azt mutatják, hogy az online vásárlás iránti érdeklődés annak ellenére is megmaradt, hogy a kültéri tevékenységek 2020 végéig részben normalizálódtak. Hasonló a helyzet Mexikóban is.

Az otthoni pénzügyi tevékenységekben való részvétel, beleértve az e-kereskedelmet, továbbra is magasAz otthoni pénzügyi tevékenységekben való részvétel, beleértve az e-kereskedelmet, továbbra is magas

A logisztikai infrastruktúra fejlesztései ígéretesek

Logisztikai szempontból Latin-Amerika egy közismerten nehéz terep az ott működő vállalatoknak. A régió nagyon széttagolt, rossz közlekedési infrastruktúrával és komoly közúti forgalommal a nagyobb városokban. Ráadásul egyes országokban, így például Brazíliában, a magán szállítmányozási cégek nem nyújtanak országosan elérhető szolgáltatást, az állami postára hagyatkozni pedig gyakran hosszadalmas és kiszámíthatatlan szállítási időket jelent.

A vállalatoknak így a felhasználói elkötelezettség javítása és vásárlási gyakoriság növelése érdekében a teljesítési út javítására kell összpontosítani: ez magában foglalja a megrendelés beérkezését követő műveleteket, azaz a begyűjtést, a csomagolást és a szállítást is.

Számos cég, mint például a Mercadolibre és a B2W már kifejlesztették saját szállítási rendszerüket. Jellemzően saját raktárakat működtetnek és regionális magánszállítókkal működnek együtt az első és az utolsó mérföldes szállítás során (több kis cégnek adnak munkát egy olyan alkalmazáson keresztül, amely kiosztja a szállításokat). A Mercadolibre erőfeszítései különösen lenyűgözőek, hiszen brazíliai menedzselt hálózata ma már 79 százalékos penetrációval rendelkezik (ez 2019 negyedik negyedévében még csak 43 százalék volt), és 25 százalékos a fulfillment üzletágának lefedettsége.

A fintech integrációjának lehetőségei

A fintech megoldások integrálása a digitális pénztárcákon és online fizetésfeldolgozó rendszereken keresztül új utakat teremthet a jelentős és fenntartható növekedéshez a cégek számára. Latin-Amerika lakosságának csak 55 százaléka fér hozzá valamilyen pénzügyi vagy mobilfizetési szolgáltatóhoz, ami azt jelenti, hogy további 220 millió embert fizetési szolgáltatásokkal történő kiszolgálására kínálkozik még lehetőség.

Ráadásul a Brazíliához hasonló piacokon tapasztalt magas díjas banki modelleket és kamatokat szem előtt tartva a piacra lépés lehetősége még nyilvánvalóbb. A Mercadolibre nemrég már megszerezte a pénzintézeti működéshez szükséges engedélyt Brazíliában, és a hitelezési piacra történő belépést fontolgatja külső szolgáltatók bevonásával.

Az emelkedő kamatlábak nem feltétlenül jelentenek rosszat

Miközben a gazdaságok fokozatosan újból megnyílnak, a piacok figyelme a piaci rotáció (az egyes szektorok részvényei közötti váltás) felé terelődött. Mindez még inkább aktuálissá vált az elmúlt hetekben, tekintve, hogy az USA 10 éves kötvényhozama emelkedett. Korábbi példák azt mutatják, hogy az emelkedő amerikai kamatlábak nem zárják ki, hogy az internetes és technológiai részvények jól teljesítsenek.

Az elmúlt évtizedben két esetben fordult elő hirtelen és tartós emelkedés a hozamszintekben - 2012 júliusától 2013 decemberéig és 2016 júliusától 2018 novemberéig. Mindkét időszakban az olyan techcégek, mint például a Mercadolibre és az Amazon is jól teljesítettek. Tágabb értelemben emellett van ok további szkeptikusságra a magasabb globális kamatlábak tartósságát illetően, hiszen mind a fejlett, mind a fejlődő világ nagy részén nagyon magas szinten van az államadósság.

A Mercadolibre teljesítménye emelkedő kamatlábak mellettA Mercadolibre teljesítménye emelkedő kamatlábak mellett

Elképzelhető, hogy kialakulóban van egy piaci rotáció, ez azonban nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen egyértelműen lustaság azt gondolni, hogy Latin-Amerika csupán a „régi iparágak” világa. Egyre több olyan izgalmas technológiai részvény áll rendelkezésre, amelyek sokszor a globális befektetők számára a radar alatt maradnak – zárja közleményét a Fidelity.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13100 13100 13370 -1,50% 0 0 4 909 498 645 Ft 2021-04-12 17:14:03
MOL 2124 2120 2160 -1,03% 0 0 1 333 280 994 Ft 2021-04-12 17:05:07
MTELEKOM 409 408 413 -0,97% 0 0 116 967 675 Ft 2021-04-12 17:05:24
RICHTER 8775 8775 8930 -1,07% 0 0 1 290 285 715 Ft 2021-04-12 17:08:35
OPUS 259 257 264 -0,95% 0 0 28 133 997 Ft 2021-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített ma a budapesti tőzsde
MTI | 2021. április 12. 17:49
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 357 alatt az euró, öveket becsatolni a részvénypiacokon?
Eidenpenz József | 2021. április 12. 11:52
Szomorkás a tőzsdei hangulat Európában és Pesten is, főleg az OTP húzza le a BUX-ot. A forint viszont remekel, gyors egymásutánban átszakította az euró a 358 és 357 forintos határt is. A chipszektor duplázott tavaly, de még szép jövő előtt állhat. Kriptodeviza-tőzsdék jönnek a tőzsdékre.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar osztalékot fizetni a CIG Pannónia
MTI | 2021. április 10. 08:34
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága nem javasolja osztalék kifizetését a 2020-as üzleti év után
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta le a BUX-ot
MTI | 2021. április 9. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 418,75 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 43 775,41 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Robbant az elektromos BMW-k és Mercedesek kereslete, Yellen esete a magyar adókkal
Eidenpenz József | 2021. április 9. 12:48
Európában még keresik az irányt a tőzsdék, a BUX viszont egyértelműen lefelé tart. A forint csak kicsit gyengül, a magas inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. A BMW és a Daimler elektromos modelljei iránt megugrott a kereslet, a Teslára viszont nehéz idők járhatnak Kínában. Egy semleges szervezet 400 ezer dolláros bitcoint vár.
Részvény / Deviza / Áru A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek
MTI | 2021. április 8. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 163,48 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 44 194,16 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Tíz éve nem látott lakáspiaci fellendülés itthon, az OTP-t is ez húzza majd?
Eidenpenz József | 2021. április 8. 12:15
A Duna House jelentése erősen emelkedő számokat tartalmaz, tíz éve nem volt ekkora lakáspiaci forgalom itthon. A hitelezés fellendülése a bankokra is jó hatással lehet az egyik brókercég szerint. Az OTP-re viszont olyan célár-emelés érkezett, amely eladási ajánlásnak is felfogható. Ma már megmaradt 360 alatt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Eseménytelen nap volt a tőzsdén
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 17:44
Alacsony forgalom mellett minimális csökkenésel zárt a szerdai kereskedési napot a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Megint a britek járnak jól, visszapattant az euró 360 forintról
Eidenpenz József | 2021. április 7. 12:09
Az európai tőzsdéken nincs határozott irány, a brit részvénypiac azonban felülteljesítő, miután jól alakulnak az oltási számok és nyit a gazdaság. Az egyik nagy brókercégünk szerint a hazai BUX index esetében nincs ok hasonló optimizmusra, ám másrészt viszont az egész kelet-közép-európai régióban jobban kéne teljesíteniük a részvényeknek. Az euró/forint nem tudott 360 alatt maradni.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat: milyen napot zárt ma a hazai tőzsde?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 6. 18:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 114,93 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 44 357,86 ponton zárt kedden.
hírlevél
depositphotos