<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Közel négy forinttal drágább ma az euró, mint pénteken, de a 400-as határtól még elég távol van. A részvénypiacok hangulata jó, a BUX is megy, de igazán nagyot a 4iG profitál a Vodafone miatt. Kína nyitja határait, visszavett a Masterplast, ajtónkon kopogtat a metaverzum.

Óvatos optimizmussal indul a hét, a nyugat-európai indexek többsége 0,1-0,5 százalékkal emelkedik, csak Londonban van egy kisebb mínusz. Jó hírnek számítanak a kínai nyitással kapcsolatos újságok, és a német ipari termelés is jól alakult novemberben.

Pénteken hetek óta a legjobb tőzsdenapot zártak az USA-ban, mivel az amerikai munkaerőpiacról ugyan kedvezőtlennek számító adatok érkeztek, a bérek szerény alakulása viszont jó hír volt. Ez ugyanis csökkenti az inflációs nyomást. Az S&P 500 2,3, a Nasdaq 2,8 százalékkal ugrott meg, és jó napot, hetet zártak az európai tőzsdék is. Kontinensünkön a vártnál jobb inflációs adatok gondoskodtak jókedvről.

Budapesten fél százalékkal emelkedik az index, az OTP 0,6, a Mol és a Richter 0,2, a Telekom 0,7 százalékkal javít. A 4iG a mai bejelentés nyomán 5,5 százalékkal emelkedik, a Masterplast ára hasonló okokból 1,7 százalékkal csökken. Az utóbbi időben sokat emelkedő Rába ma öt százalékkal lejjebb van.

Árfolyamok és grafikonok

Gyengülő forint, dráguló nyersanyagok

Az euró hétfőn délelőtt 397,60 forintba kerül, ami 3,60-nal több a péntek estinél. Ehhez hozzájárulhat a nyersanyagok drágulása, a Brent olaj 3,5, a hollandiai földgáz kettő százalékkal megy fel. A dollár legalább kissé gyengül. Mintegy 2-4 százalékkal drágulnak a réz, az alumínium, a nikkel és a cink is.

Magyarországon is jön inflációs adat pénteken, e téren az utóbbi időben folyton negatív meglepetések érkeztek, még az MNB is rontotta a várakozásait.

Emellett Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint:

Közzétette ma reggel a KSH a tavaly novemberi ipari termelési adatokat. Havi szinten 0,7 százalékkal mérséklődött a kibocsátás, ami különösen annak tükrében kedvezőtlen, hogy már októberben volt egy jelentősebb, három százalékot meghaladó havi visszaesés.

Erre figyelnek a piacok a héten

Két fontos téma lesz a befektetők figyelmének középpontjában, az amerikai inflációs adat és a nagybanki gyorsjelentések – így az Investing.com. A decemberi fogyasztóiár-index (CPI) várhatóan lassulást mutat majd a pénzromlásban. A 2022-es negyedik negyedév eredményszezonja pedig a Wall Street-i nagybankok jelentésével kezdődik. Jerome Powell Fed-elnök ezen kívül egy panelbeszélgetésen vesz részt.

A vállalati nyereségek és az infláció közötti egyensúly lehet a piac egyik fő mozgatórugója a következő hetekben. A piacok ezen kívül továbbra is “a rossz hír jó, a jó hír rossz” témára összpontosítanak. Vagyis ha a gazdaságból jó hírek jönnek, az magasabb kamatszintet eredményezhet, ami rossz a piacoknak, és fordítva.

Miféle tőzsdei áresések?

Az utóbbi egy évben az amerikai S&P 500 index 16,6, az európai Stoxx 600 (határidős értéke) csak 6,5 százalékkal esett – derül ki a grafikonjainkról. (Dollárban, illetve euróban. Euróra átszámolva az S&P 500 esése csak 11,5 százalék.) Annak ellenére, hogy az európai gázár-mizéria, recessziós veszély és háborús feszültség mást is indokolhatna.

Az amerikai S&P 500 index (zölddel) és az európai Stoxx 600 (kékkel), egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az amerikai S&P 500 index (zölddel) és az európai Stoxx 600 (kékkel), egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az európai részvénypiac felülteljesítése magyarázható azzal is, hogy a korábbi években az európai részvénypiac erősen lemaradó volt. De azzal is, hogy az Eurózóna jegybankja lassabb ütemben emeli a kamatokat. A hosszabb, öt éves távú és euróra átszámolt grafikonon látszik, hogy az európai részvénypiac még így is jókora lemaradással szembesül.

Az amerikai S&P 500 index (zölddel, euróra átszámolva) és az európai Stoxx 600 (kékkel), öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az amerikai S&P 500 index (zölddel, euróra átszámolva) és az európai Stoxx 600 (kékkel), öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Süllyed a brazil reál

Brazíliában vasárnap szélsőjobboldali tüntetők rohamoztak meg kormányzati épületeket, ennek nyomán több száz személyt őrizetbe vettek. Ennek esetleges tőzsdei, pénzügyi hatása még nem látszik az amerikai piacok zárva tartása miatt. A brazil reál azonban szerényen, 0,3 százalékkal esik az euróhoz képest.

Visszavett a Masterplast

Csökkentette 2022-es várakozásait a Masterplast, miután az utolsó negyedév során a vártnál magasabb ütemben növekedtek az alapanyagárak, és az értékesítési volumen is csökkenést mutatott – írta a KBC Equitas. Így összességében 202 millió eurós árbevétellel számol a vezetőség, amely több mint 20 millióval alacsonyabb a korábbi előrejelzésnél. Emellett visszavágták az előrejelzést az EBITDA és az adózott eredmény terén is.

Kína nyitja határait

Kína városaiban a régóta várt határnyitás – a nullcovid-politika felszámolásának utolsó lépése – hazatérési rohamot váltott ki – írta a Bloomberg hírlevele. Az ország már nem ír elő karantént az érkezők számára. A kezdeti beutazóáradat nagy része várhatóan Hongkongból érkezik, amelynek gazdasága idén még Szingapúrénál is gyorsabban növekedhet. Eközben több ország is közölte, hogy a kínai utazókat belépéskor tesztelni fogja, miközben a világ a Covid “Kraken” XBB.1.5 változatának terjedését figyeli.

Lemond Jack Ma

Jack Ma lemond az Ant Group irányítási jogairól, a milliárdos a kínai technológiai szektorral szembeni állami szigorítást követően tovább vonul vissza online birodalmából. A vállalat tíz magánszemélynek, köztük az alapítónak, a vezetőségnek és a munkatársaknak kínál önálló szavazati jogokat, amivel gyakorlatilag megszűnik Ma ellenőrzése az Ant felett.

Ma szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől azóta, hogy az Ant 2020-ban meghiúsult tőzsdei bevezetésének előestéjén a kínai szabályozó hatóságokat bíráló beszédet mondott.

Három hetes csúcson a bitcoin

A kriptodevizák ma reggel kellemes emelkedést mutatnak, a bitcoin elérte az 17 000, majd a 17 200 dollárt (+1,5 százalék), az ether az 1300-at (+3,7 százalék). Ezek december közepe óta nem látott szintek. Van néhány kiemelkedő nyertes is:

  • Solana (SOL) (+22 százalék)
  • Lido Finance (LDO) (+23 százalék)
  • Cardano (ADA) (+17 százalék)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mégiscsak jön a metaverzum?

A metaverzum megérkezik a nappalidba – írja a Milk Road kriptodeviza-blog. Az évente megrendezett CES kiállításon, amely a technológia újdonságait mutatja be, főleg az LG tett néhány nagy bejelentést, amely intelligens tévéket gyárt.

  • A Blade Wallet lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az LG okostévéjükön vásároljanak, adjanak el és kereskedjenek NFT-kkel.
  • A Sansar közösségi metaverzum-platform lehetővé teszi a részvételt virtuálisan valós idejű eseményekhez (például koncertekhez).
  • Az LG partnerségre lépett az Orbit metaverzum-platformmal, amely biztosítja a felhasználók számára a virtuális világokhoz való hozzáférést és multiplayer játékokat.

Az LG blokklánc-alkalmazásai a jövőben olyan egyszerűek lehetnek, mint például a Netflix megnyitása. A Mastercard is megjelenik a kriptóüzletágban, praktikus termékeket hozna létre, bizalmat építene ezen a területen, de a részletek még nem ismeretesek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG