<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?

Sokan már az év végi “mikulásralira” készültek a tőzsdéken, de most robbant a bomba – egy új, főleg Dél-Afrikában kimutatott vírusverzió rémisztő emlékeket idézett fel. Bár még nem tudni, hogy az oltások mennyire védenek ellene, mivel erősen mutálódott, attól félnek, hogy nem eléggé. Új lezárásoktól és új recessziótól tartanak.

Az Egyesült Királyság utazási korlátozásokat vezetett be hat afrikai ország felé, s Németország, Olaszország, Izrael és Szingapúr is hasonló lépéseket tett – írja a BBC. Az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli ülést tart. Állítólag pár hétig is eltarthat, mire kiderül, mennyire veszélyes az új mutáns.

Szeptember óta nem látott esés

Reggel Ázsiában már rosszul festettek az indexek, a japán mutató 2,5, a hongkongi 2,7 százalékkal esett. Európában a német és a brit vezető mutató 3, a párizsi 3,9 százalékkal zuhan. Ekkora esésre szeptemberben volt utoljára példa a sajtó szerint, amikor az inflációs és kamatemelési várakozások okoztak minipánikot. Főleg a légitársaságok, utazási cégek és olajvállalatok papírjait adják.

Euró/forint (Tradingview.com)Euró/forint (Tradingview.com)

Az amerikai határidős indexek is 1-2 százalékkal süllyednek. Az USA-ban ma a szokásosnál három órával rövidebb lesz a kereskedés (magyar idő szerint este hétig).

Itthon a BUX-index valamivel jobban teljesít az európai átlagnál, csak 2,1 százalék az esés. Az OTP 2,9, a Mol 1,2, a Richter 1,6, a Telekom 0,9, a 4iG 2,2 százalékkal van lejjebb. Az euró/forint pillanatnyilag 367,80.

Árfolyamok és grafikonok

Pánik az olajpiacon is

A dél-afrikai rand két százalékkal esik a vírusmutáció miatt. Sokan attól tartanak az árupiacon is, hogy új lezárások és recesszió jön, és így csökken a kereslet. Az olaj ára hat százalék körül zuhan (a WTI 73,25, a Brent 77,25), a réz és más ipari fémek közel három százalékkal, az arany viszont 1,2 százalékkal emelkedik.

A kriprodevizák tegnap esti kellemes emelkedését is csúnyán derékbe törte az általános tőkepiaci ijedelem. A bitcoin és az ether öt százalékkal esik, 54 900 és 4070 dollárra. Több alternatív kriptodeviza 6-12 százalékkal is lejjebb van.

Csak átmenetileg erősítette a forintot az MNB

A forint a tegnapi erősödés után ma gyengül, 368 körül jár az euró, de volt ma reggel 369,50 is. Tegnap ismét emelt a kamaton az MNB, 2,9 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betéti tendert.

Az emelést mindenki várta, ez önmagában nem meglepő, a mérték azonban (40 bázispont) a KBC Equitas szerint az elemzői várakozásokat is meghaladta.

A hírre jól reagált a forint, így az euró árfolyama csökkenésnek indult, napközben 365 forint közelébe is eljutott az árfolyam. Ma reggel azonban nem tartott ki a forint lendülete, így ismét 367 forint felett jár az euró árfolyama, bár ez a gyengébb piaci hangulattal is magyarázható írja a brókercég.

Az MNB egy hetes betéti tendereinek kamatlábaAz MNB egy hetes betéti tendereinek kamatlába

Az Erste Befektetési Zrt. kommentárja átmenetinek nevezi a forint erősödését.

Az egyhetes betéti kamat változtatása nem jelent tartós elköteleződést a jegybank részéről, inkább csak átmeneti turbulenciák kezelésére szolgál, így tartós forinterősödés nem is várható tőle.

Nincs messze a magyar kamatplafon

Az Equilor Befektetési Zrt. viszont már azt latolgatja, mi lesz jövő csütörtökön, amikor az MNB újra egyhetes tendert tart. Vajon tovább emelik-e a kamatot?

A jövő heti döntés nagyban függhet a pénzpiaci és árupiaci folyamatoktól, de a tegnapi emeléssel a kamatszint közel került az overnight hitelkamathoz (3,05 százalék). Így a további, jelentős kamatemeléshez a kamatfolyosó kiszélesítésére lehet szükség.

A the sandbox (SAND) árfolyama, 100-as kiindulópontra indexálva. Hetek alatt 12-szeresére ugrott. (Tradingview.com)A the sandbox (SAND) árfolyama, 100-as kiindulópontra indexálva. Hetek alatt 12-szeresére ugrott. (Tradingview.com)

NikeLand után AdiVerse

Egyre több jele van annak, hogy a blokklánc– és kriptodeviza-világ betör az élet fontosabb területeire, szinte minden nap jön ilyen hír. Az egyik szerint az Adidas megtalálta első partnereit a kriptodeviza-üzletágban, amelyek segítségével a metaverzum irányába terjeszkedhet (ahogy a Meta Platforms, azaz Facebook is). A cég elkezdett “telkeket” vásárolni a The Sandbox virtuális világában, és partnerségi megállapodást kötött a Coinbase amerikai kriptotőzsdével is.

Készül az AdiVerse? Az Adidas-Sandbox metaverzum-együttműködésről a Twitteren.Készül az AdiVerse? Az Adidas-Sandbox metaverzum-együttműködésről a Twitteren.

A Nike egyébként nemrég a Roblox céggel szövetkezett a metaverzum-megjelenés érdekében, virtuális brand-jét Nikeland-nek fogják hívni. A sajtó szerint a nagy cégek főleg olcsó és hatékony reklámfelületet látnak a metaverzumban, ami az értékesítést támogatja majd. A Grayscale nevű, kriptodeviza-befektetési társaságokkal foglalkozó vállalat tanulmánya szerint a metaverzum-üzletág mérete a jövőben elérheti az ezermilliárd (egybillió) dollárt.

Jönnek a Christie’s kriptói

Egy másik hír, hogy a Christie’s nagynevű aukciósház Ethereum NFT-ket (egyedi kriptodevizákat) fog forgalmazni az OpenSea NFT-platform segítségével. December 1-jétől aukció-sorozat keretében válogatott, a cég szakemberei által zsürizett digitális műveket kínálnak majd.

NFT (Pixabay.com)NFT (Pixabay.com)

Tíz fontos trend a következő tíz évben

A K&H Bank jövőkutatása a következő tíz évre tíz fontosabb, nagy léptékű változást mutatott ki. (Ezek jelentős részére technológiai papírokon keresztül részvényvásárlással is lehet fogadni.)

  • A vállalati működésben a fenntarthatóság mindenekelőtt.
  • Az ökológiai lábnyom kötelező kompenzálása, sharing economy, „energiaremeték”.
  • 5G, 6G, konnektivitás, a blokklánc-technológia térnyerése.
  • Az adat a legfőbb érték és erőforrás lesz.
  • Virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR), folyamatos digitális evolúció.
  • Mesterséges intelligencia az élet minden területén.
  • E-közigazgatás, nem csak a napi ügyintézésben.
  • Projekt jellegű munkavégzés, lazább kötődés a munkaadóhoz.
  • Élethosszig tartó tanulás, kooperáció, digitális tudásmegosztás.
  • Öko-tudatos táplálkozás, egyes élelmiszerek eltűnése, mesterséges előállítása.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17875 17235 17945 +2,41% 17880 17900 6 143 112 225 Ft 2022-01-27 14:24:18
MOL 2724 2650 2738 +2,02% 2724 2726 2 055 536 156 Ft 2022-01-27 14:25:26
MTELEKOM 421 418 422 0,00% 421 421 67 085 142 Ft 2022-01-27 14:16:09
RICHTER 8450 8140 8450 +2,11% 8440 8450 848 286 225 Ft 2022-01-27 14:24:51
OPUS 212 208 213 +0,47% 210 212 11 270 710 Ft 2022-01-27 14:13:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP miatt felülteljesítő a BUX, ne várj új Teslára
Eidenpenz József | 2022. január 27. 12:28
A tegnapi Fed-elnöki beszéd ugyan hideg zuhanyként érte a befektetőket, de azért a tőzsdeindexek nem mutatnak nagy katasztrófát, némelyik már a zöld tartományban mozog. A BUX-ot szinte csak az OTP húzza, de az aztán alaposan, és a forint is erősödött. A Tesla jó számokat közölt, de az új modellek késnek.
Részvény / Deviza / Áru Felpattantak az európai tőzsdék, a pesti börze is követte őket
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:59
A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom nem tudott pluszban zárni.
Részvény / Deviza / Áru Az inflációkövető kötvény, az értékalapú részvény és az OTP lehet idén a sláger
Eidenpenz József | 2022. január 26. 15:25
Az idén az állampapírok között az inflációkövetőek lehetnek népszerűbbek, a MÁP Plusz kevésbé. A részvénypiacokon pedig a növekedési papírok felől az értékalapúak felé mozdulhat a kereslet az Equilor szerint. Itthon csökkenhet az áremelkedés üteme, de három évig nem lesz három százalék alatt. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, így az év végén 365 forint körül alakulhat az euró ára.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt az OTP, hurráoptimizmus van a piacokon
Király Béla | 2022. január 26. 11:33
A hétfőn látott erős pesszimizmuson kezdenek átlendülni a részvénypapírpiacok. Szerdán Európa-szerte erős pluszokat láthatunk, a magyar részvénypiac is emelkedik, az OTP 3 százalékkal ugrott meg.
Részvény / Deviza / Áru Mikor fordulnak végre a piacok? Meddig gyengül még a forint?
Eidenpenz József | 2022. január 25. 12:12
Bár csodával határos módon tegnap este pluszba fordultak az amerikai indexek, a mai határidős árak azt mutatják, hogy megint negatív kezdés jön. Európa mindenesetre optimista, kivéve a BUX-ot, de visszatért 360 forint alá az euró a kamatdöntés előtt. Meddig tart a vihar?
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített Európában a BUX, de még így is esett
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 844,46 pontos, 1,62 százalékos csökkenéssel, 51 325,34 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Ez már a kriptó-tél? Sújtják-e a szankciók az OTP-t és a Richtert?
Eidenpenz József | 2022. január 24. 12:12
A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
hírlevél
Ingatlantájoló