BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 16. 17:04

A kínai-amerikai vámvita még jó sokáig elhúzódhat a Fidelity ázsiai portfólió-menedzserei szerint, a két kormány között még több adok-kapok lesz. Ennek ellenére az árfolyam-kilengéseket alapvetően inkább vételi lehetőségként értékelik a vagyonkezelők.

(Fotó: Pixabay.com)

A kínai termékek közel egyharmadára vonatkozó amerikai vámtarifák több mint kétszeresére nőttek május 10-én,10 százalékról 25 százalékra, a kétnapos amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalások második napján Washingtonban. A tárgyalások azonban még kilendülhetnek a holtpontról.

A kínai részvénypiac idei éles pozitív korrekciójához a folyó tárgyalásokkal, a várt kereskedelmi megegyezésekkel kapcsolatos várakozások járultak hozzá elsősorban, és a világ minden táján lélegzethez juttatták a befektetőket. Ezután a múlt héten Kína felülvizsgálta a megállapodástervezetet, és Donald Trump amerikai elnök bejelentette a vámtarifák emelését, Erre Kína válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Ahogy az utóbbi hónapokban is, a helyzet továbbra is rendkívül képlékeny. A piaci reakció kezdetben visszafogott volt, az amerikai részvényhatáridők mérsékelten csökkentek. Az ázsiai részvények visszaadtak nyereségükből, a Kínai Népköztársaság részvényei és a jüan erősödtek.

Szimbiózisban élnek

Az új vámtarifák a péntektől Kínából kiszállítandó árukra vonatkoznak, így egy ideig eltelik majd, amíg hatásuk megjelenik a kereskedelmi statisztikákban. A csütörtökön megjelent márciusi amerikai kereskedelmi adatok azonban azt mutatták, hogy az USA-val szembeni, politikailag érzékeny témának számító áruforgalmi deficit – a Trump-adminisztráció által mért kulcsfontosságú mutató – öt éves mélypontra csökkent.

Mit jelentenek az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek a befektetők számára? A Fidelity ázsiai befektetési szekciójának véleménye szerint „az USA és Kína egy szimbiotikus gazdasági kapcsolatban élnek, és a piacok egy működő megoldást várnak tőlük. Bár a magasabb vámtarifák már hatályba léptek, azt várom, hogy a két kormány között még több adok-kapok lesz megfigyelhető.

Hirtelen megegyezésre is van forgatókönyv?

Figyelemre méltó, hogy a növekedés csak azokat a termékeket érinti, amelyek Kínából május 10-től lépnek ki, a már úton levő termékeket nem, ami időt biztosíthat a kínai és az amerikai hatóságok számára, hogy megállapodásra jussanak. Van még néhány olyan spekuláció is, hogy Trump elnök visszamenőleg is eltörölheti a vámokat, ha a megállapodást tető alá hozzák.

A Fidelity várakozása szerint az események továbbra is rövid távon befolyásolhatják a piacokat, ahol továbbra sincs meggyőző irány. A központi bankok valószínűleg a monetáris politika szempontjából továbbra is alkalmazkodóak maradnak, ami mind a részvények, mind a kötvények terén a jó minősítésű befektetéseknek kedvez.

A háború, meg a béke

Kína szemszögéből a spekulációk arra építenek, hogy további költségvetési enyhítést fogunk látni, ami támogathatja az infrastruktúrával kapcsolatos ágazatokat. Mind a fix kamatozású kötvényportfólióinkban, mind a részvényportfóliókban továbbra is a hazai fókuszú befektetésekre összpontosítunk, nem pedig a kereskedelemnek közvetlenül kitett szereplőkre” – mondta Paras Anand, a Fidelity ázsia-csendes-óceáni vagyonkezelési üzletágának vezetője

„Fenntartjuk azt a nézetünket, hogy a folyamatban lévő kereskedelmi háborúnak nagyobb hatása volt a befektetők hangulatára, mint a kínai vállalatok nyeresége. Nem értünk egyet Trump észrevételeivel sem, amelyek szerint az USA-t nem befolyásolja a helyzet elmérgesedése – a teljes kereskedelmi háború valószínűleg a világ mindkét oldalán érezhető lesz” – mondta George Efstathopoulos, a Fidelity portfólió-menedzsere.

Nehéz lesz őket megállítani

„A probléma lényege, hogy Kína lassan egyre közelebb kerül ahhoz, hogy utolérje az Egyesült Államokat, mint a világ legerősebb gazdaságát. Így Trump fenyegető vámtarifái valószínűleg továbbra is tárgyalási eszközként fognak szolgálni, kihívást jelentve Kína növekvő nemzetközi befolyásának, a kínai kormányzatnak, amely támogatja a globálisan stratégiai iparágakat.

Úgy vélem azonban, hogy a kínai technológiai innovációnak, az ország nemzetközi jelentőségének és a gazdasági növekedésének gyors ütemét nehéz lesz megállítani. Ezt szem előtt tartva, valamint a fokozottan támogató kínai hitel- és likviditási környezetet megfigyelve Kínában ezeket a piaci ingadozásokat potenciális vásárlási lehetőségeknek tekintem” – mondta Hyomi Jie portfólió-menedzser.

Újabb reformok jöhetnek

„A kínai-amerikai kereskedelmi tarifák kérdése már régóta uralta a befektetői hangulatot, és mélyrehatóan elemeztük ennek potenciális hatását az egyedi részvények által indukált befektetési lehetőségekre. Úgy vélem, hogy ez a kérdéskör további piaci reformokat indít majd el Kínában, sőt már láttuk is ennek kibontakozását” mondta Jing Ning portfóliókezelő.

„Eddig az év során számos pozitív folyamatot láttunk, amelyek jótékonyan befolyásolták a piacot, mint például az amerikai Fed kamatemelésekkel kapcsolatos álláspontjának változása (“galamb”, a kamatemelések felfüggesztése irányába), vagy a felértékelődő renminbi (RMB), a fogyasztás emelkedése és az autóértékesítések stabilizálódása. A kínai-amerikai kereskedelmi vita azonban már régóta befolyásolta a hangulatot, és figyelembe vettem a befektetési lehetőségekre gyakorolt ​​hatását is.

Volatilitásra felkészülni

Ahogy már idén korábban említettem, úgy vélem, hogy ez a kiugró jelenség továbbra is hosszabb távon kibontakozó téma lehet, és miközben ezek a feszültségek továbbra is erősek maradnak, a kínai részvénypiacok valószínűleg volatilisek lesznek” – mondta Raymond Ma portfólió-menedzser.

2019. május 10.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél