BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 20. 17:00

A libra nevű digitális fizetőeszköz sokkal több lehet annál, mint sokan gondolnák. Nem csak egy online vásárlási rendszer vagy egyszerű pénzküldő szolgálat, hanem világszintű globális, univerzális fizetőeszköz lehet belőle. Egész pénzügyi rendszer szerveződhet köré, amely egyszerre javítja ki a bankok és a kriptodevizák fő hibáit. Legalábbis ez a terv.

(Fotó: Eidenpenz József)

A Facebook kedden jelentette be készülő kriptodevizája vagy digitális fizetőeszköze, a libra részleteit, egy “white paper” (egyfajta irányadó alapdokumentum) formájában. A hír elég nagy port kavart fel, valószínűleg sokan szerényebb dologra számítottak. A pénzügyi és a kriptodeviza-sajtó még mindig próbálja feldolgozni, százával jelennek meg róla a vélemények.

Sokan elintézték a dolgot azzal, hogy ez itt csak egy újabb kriptodeviza, ráadásul az unalmasabb, stabilizált árfolyamú fajtából (stablecoin). Valami olyasmi, mint egy blokklánc-alapú Paypal, árufizetési rendszer, amilyenekből van pár hasonló. Nincs itt semmi látnivaló, csak egy online kereskedelmi termék kriptodeviza-címkével ellátva.

A kriptodevizák hívei közül is sokan gyorsan rálegyintettek különböző ürügyekkel. Például, hogy nem is igazi kriptodevizáról lesz szó, mert nem decentralizált, ugyanis a Facebook vagy az általa irányított vezetett konzorcium ellenőrzi. Vagy mert stabilizálták az árát.

A hanyatló Facebook kísérlete?

A Facebook-ban pedig már úgysem bízik senki. Csak az adatszivárgási botrányoktól megtépázott cég kétségbeesett kísérletét látjuk bevételei növelésére. Egyébként köszönik szépen az ingyen marketinget, amit a Facebook csinált a klasszikus kriptodevizáknak, amelyek majd úgyis győztesen kerülnek ki a versenyből – olvasni sok helyen.

De vannak olyanok is, akik szerint könnyen lehet, hogy a hagyományos bankrendszer, valamint az eddigi kriptodevizák, a bitcoin hanyatlásának kezdetét látjuk. Nem játékpénz vagy a sokadik webshop-rendszer készül itt, hanem egy igazi, univerzális és jól használható világpénz, amely fenekestül felforgathat egy csomó üzletágat. A bitcoin, de mások szerint legalábbis az ethereum feltalálása óta a legfontosabb pénzügyi innováció lehet.

Bankot a bank nélkülieknek

De mi is van az említett alapító dokumentumban? Első mondata szerint “A Libra missziója, hogy lehetővé tegyen egy egyszerű globális fizetőeszközt és pénzügyi infrastruktúrát, amely több milliárd embert ruház fel új lehetőségekkel.” Nem pénzküldő rendszerről, hanem világvalutáról és komplett pénzügyi rendszerről beszélnek tehát.

Azután leírják azt, amit a pénzügyi világ már jól ismer és a “bank nélküliek bankosítása” (“banking of the unbanked”) kifejezéssel szoktak összefoglalni. Van ugyanis a világban 1,7 milliárd felnőtt, főleg feltörekvő, szegényebb országokban, akiknek nincs bankszámlájuk. De ebből egymilliárdnak van mobiltelefonja, és majdnem félmilliárdnak internet-hozzáférése. Ez egy óriási piac.

Beváltatlan kriptodeviza-ígéretek

Eközben pont a szegények fizetik a legtöbbet a banki szolgáltatásokért. Száz dollár kölcsön felvételének költsége elérheti a 30 dollárt, a fizetésre nyújtott fogyasztási hitelek terhei (THM) pedig évesítve a 400 százalékot is. (Hasonló terhű hitelekre Magyarországon is volt példa korábban.)

A szegények egy része nem engedheti meg magának, hogy bankot használjon, mert az túl drága. A kriptodeviza-szakemberek már évekkel ezelőtt ígérték, hogy ezekre a problémákra az olcsó és gyors kripto-tranzakciók, szolgáltatások megoldást fognak jelenteni. De ez lényegében nem valósult meg, az árfolyamok őrült ingadozása, a biztonsági problémák, a bonyolult és az átlagember számára nehezen követhető szabályok, kényelmetlenül kezelhető szoftverek miatt.

Ez lesz a szuperkriptó?

A kriptodevizák így eddig leginkább a számítástechnikusok, egyes pénzügyesek és a fiatal számítógép-rajongók játékszerei és spekulációs eszközei maradtak. A valódi áttörés, tömeges elterjedés (“mass adoption”) egyelőre elmaradt.

A Facebook így nemcsak a hagyományos pénzügyi rendszernek üzent hadat a librával, hanem – ahogy egyébként le is írta – a nagyon volatilis (ingadozó árfolyamú) és szűk keresztmetszetekkel küzdő kriptodeviza-világnak is. Új termékét ezért úgy alakítja ki, hogy azok nagyobb hibáit is kiküszöbölje.

Mennyire stabil a stabil?

Hogyan? A közgazdászok már ezerszer elmondták, hogy az ingadozó árú kriptodevizák azért nem lehetnek pénzek (fizetőeszközök), mert nem alkalmasak értékmérésre. Ha egyik nap tíz százalékkal többet ér valami, mint a másik napon, akkor nem lehet hozzá viszonyítani más dolgok értékét.

Ezt küszöbölik ki az úgynevezett stabil érmék (“stablecoin”), amelyekből van többféle. Van, ami egy az egyben átváltható valamilyen másik pénzre, így nem is igazán változik az árfolyama. (Ilyen a tether, amely több botrány ellenére ma is él, virul és pontosan egy dollárt ér.) Azután vannak más módszerek, ahol az árfolyamot karbantartják valamilyen módon, de nincs automatikus átváltás.

Lesz belső értéke

A libra is az átválthatók közé tartozik majd, amelynél biztosítékot helyeznek letétbe egy tartalékalapban (Libra Reserve). Ez bankbetétből és rövid lejáratú állampapírból áll majd.

Új libra csak úgy jöhet létre, ha az eladásából befolyó pénz ebbe a letétbe folyik be. Ez hivatott az árfolyam stabilizálására, és a “belső érték” (“intrinsic value”) megteremtésére. Ez egy másik dolog, amit egyes közgazdászok eddig a kriptodevizákból vészesen hiányoltak. (Nem mintha a papírpénznek mindig lenne ilyenje.)

Tőzsdére viszik

A földrajzilag is szétszórt, első osztályú minősítésű hivatalos letétkezelőknél elhelyezett biztosíték kamataiból fizetik majd az egész rendszert felügyelő, decentralizáltnak nevezett, nagyvállalatokból és más szervezetekből álló egyesület (Libra Association) költségeit, esetleges hasznát.

A Libra Egyesület jelenlegi névsora

A felhasználók nem kapnak kamatot innét, de számukra a libra likviditását (eladhatóságát) mindenkor meg akarják őrizni – egy “szűk marzzsal”. A librát ezért több tőzsdére is be szeretnék vezetni. A sokat szidott áringadozást pedig alacsonyan szándékoznak tartani.

Valutatanács lesz

Mennyire alacsony ez az ingadozás? Amint írják, “mivel a tartalékot nem menedzselik aktívan, a libra értékének bármely fel– vagy leértékelődése csak a devizapiac mozgásaiból adódhat”. A tartalékalapból az erre felhatalmazott intézmények válthatnak majd ki pénzt libra ellenében.

Vigyáznak az adatainkra?

A központosítással kapcsolatos aggályokat a Facebook úgy igyekszik eloszlatni, hogy leírták: A 2020 elejére tervezett indulás után a Libra Egyesületben csak egy lesz az egyenlő jogú tagok között. Ami pedig az adatbiztonságot, a személyes adatok védelmét illeti, el kívánja szigetelni a közösségi oldalon levő adatokat a librára vonatkozó pénzügyi adatoktól. Ehhez egy Calibra nevű leányvállalatot hozott létre. Kérdés, ez mindenkit megnyugtat-e majd.

Nem szabják meg, milyen devizákat használnak majd, a rendszert az egyes országokban – például Hong Kongban, Bulgáriában – működő valutatanácsokhoz hasonlítják.

Okosszerződések Facebook módra

Miből gondoljuk, hogy a Facebook nemcsak fizetésre, hanem széles körű pénzügyi szolgáltatások lebonyolítására, netán valamikor hitelezés nyújtására is szánja a librát? Például a dokumentum ilyen mondataiból: “Hisszük, hogy sokkal több embernek kéne hozzáférése legyen a pénzügyi szolgáltatásokhoz és az olcsó tőkéhez.”

Egy másik ilyen tényező, hogy a libra képes lesz úgynevezett okos szerződések bonyolítására, sőt ehhez saját programozási nyelvet is mellékelnek. Ez pedig azt jelenti, hogy egy csomó második generációs kriptodevizához hasonlóan (ethereum, EOS, neo, steem stb.) a játékoktól a szerencsejátékokig, közösségi oldalakig számos online alkalmazás (úgynevezett dApp) működtetésére, elszámolására, nyilvántartására is alkalmas lesz.

Olcsó, mint egy képmegosztás?

Mindezek ellenére arra is utal a “white paper”, hogy a libra a mindennapokban egyszerű lesz, a tranzakciók pedig olcsók. “Pénzügyi eszközeid biztonságba helyezése a mobilkészülékeden egyszerű és intuitív kell legyen. A pénz mozgatása globálisan olyan egyszerű és költséghatékony kell legyen, mint egy szöveges üzenet vagy egy fotó elküldése, de annál biztonságosabb.”

Mi lesz, ha szó szerint 1-2 fillérért lehet majd mobilon bármikor bárkinek pénzt küldeni? Miből fognak élni a bankok? Mennyivel csökkennek az adóbevételek? (A tranzakciós illeték?) Hogyan fognak befolyást gyakorolni ezentúl a jegybankok a nemzetgazdaságokra? Egy egész sor komoly kérdés merül fel.

Monetáris atombomba?

“A végtelenül ártatlannak látszó Facebook-féle GlobalCoin (Libra Network) monetáris atombombaként készül átértelmezni mindazt amit a modern pénzügyi rendszerekről gondolunk” – írta a magyar Variance blog kicsit korábban, még a white paper közzététele előtt.

Mindehhez azonban a hatóságoknak, államoknak, jegybankoknak is lehet még pár szavuk, ha majd rájönnek, mivel állnak szemben. A Facebook a jelek szerint maximálisan törekszik a törvényességre, már eddig is egyeztetett a hatóságokkal. (A következő meghallgatást július 15-re tűzték ki az USA Szenátusában.)

Az oroszok máris kívül vannak

Az oroszok már felébredtek: egy vezető gazdaságpolitikus kijelentette, hogy a Facebook termékét nem fogják engedélyezni. Igaz, az oroszok saját internetet is építenek. Néhány aggódó hang az USA-ból és Franciaországból is hallatszik. Még a francia miniszter is azt mondta, hogy a libra az ország szuverenitását veszélyezteti.

Várhatóan az egyik legnagyobb piac, India is kívül marad majd. Másokat az amerikai szankciók miatt akarnak eleve kizárni. Így ki tudja, hogy a libra 2020-ra tervezett bevezetése megvalósulhat-e. Vagy esetleg csak a világ egy részén, vagy pedig csúszik az egész és átdolgozásra szorul.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél