<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei év eddig sok örömöt nem hozott a nemesfémpiaci befektetők számára. Különösen az elmúlt hét közepén söpört végig egy eladási lavina a piacokon, amelyet az amerikai jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve szabadított el.

A technikáról szól az egész?

Egy hét alatt a fagypont alá süllyedt a hangulat a nemesfémek háza táján - írja friss elemzésében az aranypiac.hu. Sok befektető figyeli rémülten a mínuszba hajló árfolyamokat, és az elemzők többsége is egyelőre további áresést prognosztizál. A kereskedés alapvető trendjét a technikai indikátorok határozzák meg, a szerényen csöpögő releváns hírek inkább csak utólagos ürügyként szolgálnak a fejlemények érvekkel történő magyarázatára.

Az elemzők szerint a fundamentális közeg ugyanakkor változatlanul kedvező az arany és az ezüst számára. A kamatok a mélyben vannak, a deflációs kockázatok hangsúlyosabban vannak jelen egy fokozódó inflációnál, és a konjunktúra sem akar erőre kapni. Márpedig a jegybanki receptet erre a diagnózisra továbbra is laza monetáris politikának hívják, és ez rendszerint az arany drágulásával jár.

Ellentmondásos helyzet: fordulhat a széljárás?

Legfrissebb aranyárfolyam >>

Ennek ellenére a befektetési piacokon pillanatnyilag a feje tetején áll a világ. Miközben az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve egyesek szerint egyre határozottabban mérlegeli a pénzügyi lazítás végét – márpedig az elmúlt években főként a pénznyomda felpörgésének köszönhetően emelkedett az arany és az ezüst ára –, az Egyesült Államok napról napra közelebb kerül ahhoz, hogy Washingtonban életbe lépjenek az automatikus büdzsé-visszavágások.

Ehhez hasonlóan ellentmondásos a helyzet Európában is. Általánosan elterjedt téveszme, hogy az euróövezet már túljutott az euróválság nehezén, és a pénzügyi unió néhány éven belüli széthullása sem fenyeget, holott ezt korábban sokan szinte biztosra vették. Ahogy az euró körüli viharos hullámok elülnek, úgy csökken Európa szerte is az arany, mint biztonsági menedék iránti kereslet.

Görögországból, Spanyolországból, Ciprusról, Franciaországból, a frissen leminősített Nagy-Britanniából, vagy akár Olaszországból is érkezhetnek azonban olyan hírek az aranypiac.hu szakértői szerint, amelyek bizonytalanságot hozhatnak a piacokra, amit az arany és az ezüst is megéreznének, és ami jellemzően ismét az emelkedés irányába stimulálhatná az árfolyamokat.

Arany, ezüst technikai elemzés - egyelőre tovább tarthat a zuhanás


Az arany árfolyamának múlt heti letörése erősebb már nem is lehetett volna. Londonban a délutáni árfixing alapján 1575 dollár magasságában ért véget a lejtmenet. New Yorkban az azonnali jegyzés járt ennél mélyebben is, de onnét a hét vége felé már valamelyest visszakorrigált az árfolyam. Az aranypiac.hu elemzése szerint trendfordulóról mindazonáltal egyelőre nem lehet beszélni, sőt a technikai indikátorok alapján inkább még további árcsökkenésre van kilátás. Fontos támasz lehet az elkövetkezendőkben a tavaly májusban egyszer már tesztelt 1540 dolláros unciánkénti árszint, amely viszont ha elbukik, akkor még jócskán 1500 dollár alá is benézhet az arany ára.

Az egy héttel korábban jelzett korrekció egyelőre kontrollált mederben zajlik az ezüstnél. Sok örömre azonban itt sem lehet oka a befektetőknek, mivel az ezüstpiacon is inkább a folytatódó esésnek van a továbbiakban a legnagyobb valószínűsége. A technikai elemzés a jövőbeni ármozgások valószínűségi alapon történő előrejelzése, többek között abból indulva ki, hogy a legvalószínűbben a kialakult trendek határozzák meg a további irányt. Egy másik alapfelvetés, hogy a múlt jellemzően ismétli önmagát, mivel a piaci szereplők az emberi pszichológiának köszönhetően többnyire ugyanúgy viselkednek, mint ahogy azt hasonló körülmények között korábban is tették. Ezek alapján egyelőre arra kell számítani, hogy az ezüstnél a gödör alja még a tavaly júliusi mélypontig is leérhet, mielőtt ismét javulás következne - írja az aranypiac.hu.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló