<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Feltűnően nagyra nőtt az utóbbi napokban a Brent és a WTI típusú olajfajták közötti árkülönbség. Lehet, hogy érdemes erre befektetést alapozni? Mennyire veszélyes ez, mit mutatnak a múltbeli adatok?

Az utóbbi napokban feltűnően megugrott az északi-tengeri típusú Brent és a texasi szállítású WTI kőolajfajták közötti árkülönbség. Január közepén még azt fejtegették a szaksajtóban, miért konvergál a nullához ez az eltérés, ugyanis pár napon kettő százalék közelébe, egy dollár alá süllyedt a differencia záróáron (nap közben még kisebb is volt). Február 13-án már közel kilenc dollár volt a távolság, ami majdnem 17 százalék.

Ha valaki január közepén Brentet vásárolt és WTI-t adott volna el, azzal jól ki tudta volna használni a két árfolyam távolodását: az egyik pozíción jóval többet nyert volna, mint amennyit a másikon veszít. Attól függetlenül, hogy merre megy a kőolajár úgy általában, csak az árkülönbség (a spread) tágulásán lehetett nyereséget elérni.

Kérdés, hogy most, amikor a spread kitágult, érdemes-e ellenkező irányba gondolkodni, és a szűkülésére játszani. Ehhez érdemes hosszabb távú számításokat, grafikonokat megnézni. Az utóbbi két évben például negyedszer van 15 százalék felett a spread, de egyszer sem maradt ott túl sokáig, általában hamar visszatért az 5-10 százalék közötti sávba, sőt szinte rendszeresen előfordult öt százalék alatt is. (Lásd első grafikonunkat.)

 

A hosszabb távú adatok azonban óvatosságra intenek. Ha például tíz évre tekintünk vissza, akkor néhányszor a 30 százalékot is megközelítette vagy elérte a két olajfajta árkülönbsége, olyankor veszteséget szenvedhetett el, aki 15-20 százalékos differenciánál már beszállt. A 30 százaléktól eléggé gyorsan eltávolodott ugyan az ár, de 2011-2013-ban huzamosabb ideig volt 20-25 százalék körül is. Ha most is hasonló időszak jönne, az gondot okozhat annak, aki most a spread szűkülésére köt üzletet. (Második ábra.)

A Brent/WTI spread egyébként régóta kedvelt spekulációs célpont, egyes amerikai tőzsdéken külön csak erre szóló instrumentumokat, opciókat is kínálnak. A Budapesti Értéktőzsdén azonban csak WTI-re lehet üzletet kötni (certifikátokon keresztül), a Brentért devizát kell váltani és valamely külföldi, Nyugat-Európai tőzsdére kell menni. (Például német vagy francia bankok certifikátjai.) Igaz, ilyen üzleteket ma már jó pár brókercégnél lehet kötni.

 

Mi okozza a két olajfajta árának különbségét? Leginkább a kereslet és kínálat. A hosszú távú gráfon az is látszik, hogy korábban a WTI volt a drágább, ugyanis a spread jellemzően nullánál alacsonyabb volt. Ezt akkoriban azzal magyarázták, hogy az amerikai olaj minősége jobb, a kéntartalma ugyanis alacsonyabb.

Hogy mi változott azóta? Az amerikaiak importőrökből exportőrökké váltak, a palaolaj-technológia megnövelte az amerikai olaj kínálatát, sőt túlkínálatot okozott. (Megfelelő szállítási kapacitások híján ezt sokáig el sem lehetett szállítani, és exportkorlátozások is vannak, ahogy ez az angol nyelvű cikk jól leírja.) Rövidebb távon is sok cikk az amerikai készletek szintjével, a finomítók keresletével hozza összefüggésbe a Brent/WTI árkülönbséget. Az élénkebb amerikai és bizonytalanabb európai kereslet okozhatta a januári spread-szűkülést.

Látszik tehát, hogy nagy változások és sok évig tartó trendek is lehetnek a két olajfajta árkülönbségében, így biztosra semmit sem lehet venni. Az olajár-változás iránya azonban nem befolyásolja az ilyen spekuláció eredményét, mert itt két, ellentétes irányú üzletet kell kötni a két, hasonló termékre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos