<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kisebb alapkamat, negatív betéti kamat, 400 milliárd eurós hosszú távú refinanszírozási programok - és még nem végeztek. Az euró mégis oda erősödött vissza, ahonnan elindult.

Nem várható további kamatcsökkentés az Európai Központi Banknál. Az EKB gyakorlatilag elérte az alapkamat alsó szintjét, csak technikai szempontból lehetnek még kisebb kiigazítások - mondta el csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján az EKB elnöke, Mario Draghi.

Kisebb alapkamat, negatív betéti kamat - mi van még a csomagban?

Az EKB 0,25 százalékról 0,15 százalékra mérsékelte irányadó kamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén, és negatívra csökkentette a betéti kamatot, az eddigi nulláról mínusz 0,1 százalékra.

Két új, hosszú távú refinanszírozási programot (LTRO) indít az EKB szeptemberben és decemberben, összesen 400 milliárd eurós kerettel. A programok célja a reálgazdaság növekedésének megtámogatása. Ugyanezt a célt szolgálják az eszközfedezetű értékpapír (ABS) vásárlások, amelyek kidolgozását megkezdte az EKB.

A sajtótájékoztatón a jelenlévők hiányolták, hogy az EKB nem követi az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve példáját a közvetlen kötvényvásárlások terén. Mario Draghi hangsúlyozta, hogy a csütörtöki döntéseket egyhangúan hozták, ez egy jelentős csomag, de "még nem végeztek", és az EKB kész további lépések megtételére, ha szükséges.

Az EKB elnöke szerint több része van a csomagnak, több dologra kell figyelni. Megerősítették a jövőre vonatkozó iránymutatásaikat, lazítottak a monetáris politikán, ezeknek a pénzpiacon azonnali hatása van, de a reálgazdaságban csak 3-4 negyedév múlva lesz érezhető a csütörtöki döntés minden részlete.

Ez nem defláció, csak alacsony infláció

Mario Draghi elmondta, hogy nem látnak deflációt az eurózónában, csak alacsony inflációt. A gazdasági növekedés támogatása a cél, hosszú távon így növekedhetnek a kamatráták, ami a betétesek érdekét is szolgálja, akik most érthetően aggódnak.

Ettől még nem dőlhetnek hátra a tagállamok

Az EKB elnöke elutasította, hogy a bank monetáris lépései feleslegessé, vagy elodázhatóvá tennék az európai államok strukturális reformjait. Draghi szerint a reformok terén látnak előrelépést, de nem teljesen elégedettek az általános helyzettel. Mario Draghi szerint konszolidálni kell a kormányzati költségvetéseket, de a gazdasági növekedést segítő módon: kisebb kormányzati kiadások és adók kellenek, valamint több tőkeberuházás. Nem lehet csak adóemeléssel konszolidálni, az nem fenntartható, kellenek a strukturális reformok.

Mire lesz elég ennyi gazdaságélénkítés?

2014 első negyedévében az eurózónában negyedéves alapon, reálértéken 0,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Az EKB szerint a második negyedévében mérsékelt növekedés lesz. A belső fogyasztás élénkülését segítheti a laza monetáris politika, a pénzpiaci helyzet javulása, a fiskális konszolidáció, a strukturális reformok és az energiaárak csökkenése.

2014-ben a korábban vártnál kisebb lehet a GDP-növekedés (éves szinten 1,1 százalék), 2015-ben valamelyest nagyobb (1,8 százalék), de a munkanélküliségi arány az eurózónában továbbra is magas, és sok a kihasználatlan termelői kapacitás a gazdaságban.

Gyengült az euró - aztán minden visszaállt

Az euró két hullámban nagyot gyengült a dollárral szemben, a jegyzés 1,35 közelébe ereszkedett - aztán miután véget ért a sajtótájékoztató, és átgondolták az elhangzottakat a befektetők: minden visszaállt oda, ahol a kamatvágás előtt volt:

Az euró mozgását követte a forint is, igaz, nem gyengült vissza a hajnali szintig:

Friss árfolyamok >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG