1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hét eleji nemesfém-zuhanás rendet vágott tőzsdei certifikátok között, az összes arany és ezüst turbó long terméket kiütötte. Az új termékek bevezetési ideje körülbelül egy hét, így várhatóan hétfőtől lehet megint tőkeáttétellel aranyár-emelkedésre játszani a tőzsdén.

A hét ejején hatalmasat zuhanó arany és ezüst árfolyama miatt kiütődtek és megszűntek az ezekre szóló turbó long certifikátok is a tőzsdén, két-két arany turbó long és ezüst turbó long sorozatot ért utol a végzet. A short verziók árfolyama viszont nagyjából megkétszereződött. Kiütődött egy henry hub (amerikai földgáz) turbó short certifikát is a dinamikusan dráguló gázár miatt.

Felturbózzák, de korátozásokkal

Ugyanakkor maradtak a tőzsdén arany és ezüst certifikátok tőkeáttétel nélkül is (úgynevezett befektetési certifikátok vagy indexcertifikátok), az Erste Bank és a Raiffeisen egyaránt  folyamatosan kínál ilyeneket. Ezek forgalma azonban rendszerint jóval csekélyebb.

A turbó jelölés azt jelenti, hogy tőkeáttételes, azaz a mögöttes termék átváltozásának többszörösével változik a certifikát átfolyama. A tőkeszegény kisbefektetők emiatt szívesebben vásárolják ezeket, a turbó sorozatoknak azonban van egy korlátja: ha rossz irányba megy az alaptermék, bizonyos ár elérésekor kiütődnek, megszűnnek és csak korábbi értékük egy töredékét fizetik vissza. (A maradványértéket.)

Időnként hullanak, mint a legyek

A nagymértékű ármozgások tehát gyakran nagy pusztítást rendeznek a turbó certifikátok között. A long certifikátok értéke áremelkedés, a shortoké árcsökkenés esetén növekszik, tehát az elsővel aranyár-emelkedésre, a másodikkal aranyár-csökkenésre lehet fogadni. A héten egy DAX longnak is befellegzett, igaz, életben maradt mellette még egy másik hasonló sorozat. (Általában a különböző sorozatoknál másutt van az említett korlátár és más-más a tőkeáttétel is.)

Amint az Erste Befektetési Zrt. illetékesétől, Terjék Pétertől megtudtuk, DAX longból jövő hét végére várható még egy, a megszűnt arany-, ezüst- és henry hub-sorozatok pedig hétfőn lesznek újra. „Körülbelül egy hét átfutása van ugyanis a termékek indításának, ezért nem tudunk gyorsabban reagálni” - mondta. „Arany és ezüst longunk is volt 2-2, de a hétfői extrém ármozgással egy napon ütődött ki mind a négy certifikát, emiatt van ez a pár nap, amíg nincs long termékünk” – tette hozzá.

Az osztalék nem zavar be

Nemsokára indul az osztalékfizetési szezon, az osztalék különösen a Magyar Telekom részvényének árfolyamában jelent majd komoly tételt. „Az osztalék mértékével módosítjuk a kötési és a korlát árakat, így az osztalékszelvény levágása ceteris paribus nem okoz változást a certifikátok árában” – mondta Terjék Péter. A Molra, az OTP-re és a Magyar Telekomra vannak certifikátok jelenleg a tőzsdén a magyar részvények közül.

Rákérdeztünk arra is, hogy a certifikátok árjegyzésénél a tőzsdén miért vannak jelentős különbségek az egyes értékpapírok között. Az Erste Befeketési Zrt. pénteken kora délután az euró/forintnál 9,8 százalékos (184/202 forint), a dollár/forintnál 7,1 százalékos (226/242), a DAX longnál 1,3 százalékos (1526/1546), az egyik arany shortnál  csak 0,7 százalékos marzsot alkalmazott (8919/8980 forint).

Euróra fél százalék a spread

„A spread minden terméknél fix, az EUR/HUF-nál például az alaptermékre vetítve 1,5 forint, ami 0,5 százalék. Ennél szűkebb spread-et biztosítani nincs lehetőségünk. Nem érdemes a certifikát árához viszonyítani a spread-et, hanem az alaptermékre kell vetíteni” – mondta erről a szakember.

Amikor egy termék eléri a kiütési árát, az árjegyző zárja a fedezeti pozíciókat és ennek megfelelően kalkulálja a certifikát végső visszavásárlási árfolyamát, amit közzétesznek. „Később ezen a fix árfolyamon vásároljuk vissza a certifikátot a maradványértékes kereskedés során, tehát az már nem változhat” – tette hozzá.

Jobb nem ragadni benne

A certifikátok lejárata előtt vagy kiütődésekor egyébként célszerűbb a tőzsdén értékesíteni az értékpapírokat, mert a lejáratkori vagy a maradványérték kifizetésének is jelentős időigénye van. Amint korábban beszámoltunk róla, nyolc banki napig is húzódhat a kifizetés.  //privatbankar.hu/reszveny/nem-most-van-a-boszorkanyszombat-de-veguk-a-certifikatoknak-256196

Ami egyébként a részvényindexeket illeti, a legtöbbnél – például a BUX-ban is – a kifizetett osztalékok növelik az index értékét. Míg az adott részvény árfolyama az osztalékfizetés után rendszerint az osztalékkal csökken, az indexben egy korrekciós tényezőn keresztül figyelembe veszik az osztalék tényét. Ezzel a mutató magasabb marad, az osztalékot továbbra is tartalmazza, és így reálisabb képet ad a részvényesek által elért hozamról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos