1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kispénzű hazai befektetők gyakran keresnek olyan megoldásokat, ahol egységnyi pénzzel többszörösére növekszik a nyerés lehetősége – de sajnos a vesztésé is. A certifikátok forgalma az első félévben ismét 30 százalék körüli mértékben növekedett a tőzsdén, nagyrészt a kisbefektetők miatt. Az euró/forint turbó certifikát tőkeáttétele elérte a 24,5-et.

Azt minden zöldfülű tőzsdéző fújja, hogy a négy legnagyobb forgalmú papír a hazai tőzsdén az „OTP-Mol-Richter-Matáv”, a kicsit járatosabbaknak az is beugrik, hogy az ötödik az Egis lehet. Ha a hatodikat kérdeznénk, valószínűleg találgatnának, hogy „CIG Pannónia? FHB? Synergon? Esetleg E-Star? Pedig valójában az utóbbi időben a német DAX tőzsdeindexre szóló turbó long certifikátok voltak, sőt azok közül is csak az egyik sorozat.

Pont a tőkétlenkedőknek találták ki

A BÉT statisztikája szerint az idei első félévben 94,3 milliárd forint volt az „egyéb részvények” kategória forgalma a tőzsdén, ami 34 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakának adatánál (70,5 milliárdnál). Ebben a kategóriában vannak ugyan még a tőzsdei befektetési jegyek és a kárpótlási jegyek is, ám az előbbiek forgalma tavaly csak kevesebb, mint tizede volt a certifikátokénál, a kárpótlási jegyek meg ezrelékben is alig fejezhetők ki, tehát a növekedés zömét a „certik” okozták.

A certifikátok térhódítása úgy látszik, évek óta töretlen, ami nem is csoda, hiszen pont tőkehiányos kisbefektetőknek találták ki ezeket, mint amilyen a hazai ügyfelek nagy része is. A papírok a mögöttes termék – DAX index, OTP-részvény, Mol, Magyar Telekom-részvény, arany stb. - árfolyamát követik. Vagy, a short verziók, annak a fordítottját, azaz akkor emelkednek, ha az esik, és fordítva.

Magasról lehet jó nagyot esni

Egyik előnyük, hogy itthon, forintban, hazai parketten lehet velük spekulálni néhány olyan fontos termékre, amihez egyébként bonyolultabb számlaszerződés és deviza kellene. A másik, a turbó változatoknál az, hogy tőkeáttételesek, azaz százezer forint befektetésével több százezer forintnyi kockázatot lehet felvállalni. Ha például a tőkeáttétel öt, akkor százezer forinttal félmillió forintnyi OTP-t lehet venni turbó long certifikáton keresztül, ha pedig tíz, akkor egymilliónyit. Ha a részvény felmegy, akkor ötször vagy tízszer annyit nyerünk rajta, mintha sima részvényvásárlást hajtottunk volna végre. Ha viszont esik, akkor a bukás is ötszörös vagy tízszeres.

A kockázatokat, mellékhatásokat további tényezők növelik. A certifikátok árazásában szerepe van az általános kamatszintnek, és - külföldi termékeknél - a devizaárfolyamok is bonyolítják a képet. Extrém árelmozdulásoknál a befektető teljes vagy majdnem teljes tőkéjét elvesztheti (esetleg az úgynevezett maradványérték marad meg neki). A határidős üzletektől eltérően azokban a certifikát legalább nem kér enni, azaz nem veszíthetünk többet az eredeti befektetésünknél.

Van másik? Mikor? Hol?

További veszély, hogy ha felvállalunk egy pozíciót, és az általában fél évre indított certifikát lejár, akkor nem biztos, hogy meg tudjuk újítani, illetve bizonytalan, mikor és milyen áron. Például nem biztos, hogy indítanak újat, ahogy a svájci frankra és az Erste Bank részvényeire szóló sorozatokkal történt. Ha lejár, és van belőle új sorozat, akkor vagy eladjuk az utolsó kereskedési napon az árjegyzőnek, vagy hagyjuk kifutni. Ha kifuttatjuk, öt-tíz nap, mire pénzünkhöz jutunk, és újra be tudjuk azt fektetni, eközben az adott termék ára elmozdulhat. Ha pedig eladjuk az árjegyzőnek, esetleg több százalékos veszteség ér a marzson, és ekkor sem biztos, hogy rögtön tudunk másikat venni.

A BÉT születésnapi rendezvénye.

A turbó certifikátok árfolyamát a tőzsdén ugyanis a kibocsátó Erste-csoport tartja karban, vételi és eladási árfolyamot jegyez rájuk. A kettő között nagyon változó, hogy mekkora a marzs (árrés), a BÉT júniusi kimutatása szerint például körülbelül 0,3 és 6,8 százalék között volt. A legnépszerűbb DAX-nál csak mintegy 0,7-1,3 százalék között, az euró/forint- és dollár/forint-certiknél 3-6 százalék, de eléggé nehéz rendszert felfedezni benne. (Egyes termékeknél valószínűleg fix forintösszeg lehet a marzs, a devizáknál például 17 vagy 18 forintot figyeltünk meg huzamosabb ideig.) Egy hat százalékos marzs, plusz a brókerjutalékok hatása, már egy éves kincstárjegy-kamattal ér fel.

Ahány ház, annyi tőkeáttétel

Akkor csak menjünk, és vegyünk valami szépet? A lottónál és más szervezett szerencsejátékoknál biztosan magasabbak a nyerési esélyeink, már csak azért is, mert ott a pénzünk felét-harmadát elviszik a költségek és az állam. Azt azonban nem árt még megfigyelni, hogy mekkora a tőkeáttétel, nehogy csalódjunk, vagy túlvállaljuk magunkat. Általában minél inkább veszített már értékéből a certifikát, minél közelebb van az ára a nullához, annál nagyobb lesz a tőkeáttétel. Minél magasabbra szökik az ára, annál kisebb, akár egy alá is süllyedhet, vagyis a tőkeáttételünk teljesen elolvad.

Pénteken délben az euró/forint turbó (EBEURHUFTL14) tőkeáttétele volt talán a legnagyobb, 24,5, azaz ezer forintnyi ilyen papírral 24 500 forintnyi euróhoz juthattunk hozzá. Ennek megfelelően amikor az euró a reggeli 282 forintról 283-ra ugrott fel - körülbelül 0,35 százalékos emelkedés -, akkor a certifikát ára is a 130-133 forint körüli szintről 140-150 forintra ment fel. (A 0,35 százalékos emelkedés 24,5*0,35, azaz mintegy 9 százalékos emelkedést indukált, a vételi és eladási ajánlatok közötti marzs azonban torzítja a képet.) (A tőkeáttételek mértékéről itt a táblázatok jobb szélén lehet tájékozódni.)

Jaj a legyőzötteknek

Bár a 25-szörös tőkeáttétel nagyon jól hangzik, csak akkor kellemes, ha jó irányba megy az árfolyam. Az említett euró/forint turbó certifikát a 275 forintos euróárfolyamnál megszűnik (ez a korlátár és a k. o., a kiütődés), és a befektetők csak egy szerény maradványértéket kapnak vissza, befektetett pénzük kisebb részét. (Persze attól függ, mennyiért vették.) Ilyenkor már nem is tűnik olyan jó ötletnek a magas tőkeáttétel. Vásárlás előtt tehát fontos megvizsgálni a tőkeáttételt, a korlátot is, és végiggondolni a lehető legrosszabb forgatókönyvet, ami bekövetkezhet.

A német államkötvények turbó short certifikátja is magas, 19 százalékos tőkeáttétellel forgott. Más certifikátoké jóval szerényebb, az OTP-nél például csak 0,9-3-szeres, a Magyar Telekomnál 1 és 4 közötti a különböző sorozatoknál, az aranyé 6-9, a dollár/forinté 9-10 körül volt.

(Frissítés: pénteken 15.20 körül hirtelen 281 forint alá esett az euró árfolyama, az euró/forint turbó certifikát ára 111 forintra esett, tőkeáttétele pedig 31-re nőtt.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG