<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Matolcsy szavaitól nyugodott meg valamelyest a ma is gyengülő forint árfolyam - pedig az új MNB-elnök valójában meg sem szólalt.

Összejöttek a dolgok: az elmúlt napokban a világsajtó megint előszeretettel foglalkozott velünk, úgy tűnik a bankoknál kezd elszakadni a cérna, miközben a kormány bankállamosítási terveitől retteg a szektor Orbán Viktor keddi beszéde után.

Matolcsy a meghallgatásán valójában "hallgatott" - akárcsak mostMár hétfőn szólt az EKB-nak

A Reutersnek nyilatkozó Ewald Nowotny, az EKB kormányzóbizottságának tagja azt mondta, hogy az új magyar jegybankelnök már hétfőn, vagyis Orbán Viktor beszéde előtt egy nappal ígéretet tett arra, hogy a kormánynak semmiféle államosítási terve nincsen. Azt ugyanakkor Matolcsy megerősítette, amit egy nappal később a miniszterelnök is elmondott, a kormány "egészségtelennek tartja" azt a helyzetet, hogy a bankszektor nagy része külföldi kézben van, szerintük az 50%-os magyar tulajdoni arány lenne a megfelelő.

Érthetetlen a magyar jegybank ezt miért nem kommunikálta eddig, mikor így is meglehetősen sok a bizonytalanság a kormány és az MNB stratégiai együttműködése és a monetáris politikai új irányvonala kapcsán. Matolcsy már hétfőn jelezte az EKB-nak, hogy szó sincs a magyar pénzügyi rendszer államosításáról, ma csütörtök van.

Egyelőre erősödött a forint

A forint többek között emiatt a kijelentés miatt is szépen elszállt, tegnap 9 havi mélypontját elérve 307,5 forintot is adtak a bankközi piacon egy euróért. A ma délelőtti kereskedésben - követve az eurót - felszúrt az árfolyam 306-ig is, majd egy kisebb korrekció után újra gyengülni kezdett, úgy látszott, beáll a 306-os szintre. Ezek után jelent meg a Matolcsy-nyilatkozat, ami úgy tűnik, kissé megnyugtatta a befektetőket. A hazai deviza jegyzése az euró ellenében visszatért a 305-ös szint alá, de továbbra is nagyon volatilis, és minden hírre nagy kilengéssel reagál. A forint most egyértelműen Matolcsy szavai után erősödik, hiszen nem követi a régiós devizákat, melyekkel tegnap is együtt mozgott (a halovány kormányzati nyilatkozatok és Balog Ádám szavai csak megtámogatni tudták a részleges erősödést).

A PLN (zöld) és a HUF (fekete) az euróval szemben. További árfolyamok >>>
LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos