3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikaiaknak kezd elege lenni a politikusaikból, ami meggyorsíthatja a megállapodást a költségvetésről - aztán el lehet gondolkodni azon, mi legyen a költségvetési plafonnal.

13:30

297 forint környékére emelkedett az euró jegyzése, azaz megtorpant a napokban a régiót felülteljesítő magyar deviza erősödése. Az első erősebb impulzusok 14:30-tól érhetik a forintot, ekkor kezdi kamatdöntő ülést követő beszédét Mario Draghi, az EKB elnöke.

Friss árfolyamok >>

 

09:00

Annyira unják a politikát...

Egyelőre nincs megegyezés a költségvetésről az Egyesült Államokban, a republikánusok továbbra is az Obamacare néven is emlegetett egészségügyi-társadalombiztosítási reform elhalasztását szabják a megállapodás feltételéül, miközben a demokraták az élen Obama elnökkel hallani sem akarnak arról, hogy 2014 helyett csak 2015-ben terjesszék ki az egészségbiztosítási rendszert mintegy 30 millió, jelenleg biztosítássaln nem rendelkező amerikaira.

Segítheti a megegyezést, hogy az amerikaiak már nagyon unják a politikát: a friss felmérések szerint az Obamacare megítélésétől függetlenül mind a republikánusok, mind pedig a demokraták hozzáállását bírálják a költségvetés körüli hercehurca kapcsán. A Bloomberg beszámolója szerint a republikánusok kongresszusi tevékenységével a választók 74 százaléka elégedetlen, de a demokraták sem állnak sokkal jobban (60 százalék elégedetlen). Mindkét fél a másikra mutogat a helyzet előidézésével kapcsolatban, ám a számok azt mutatják, hogy inkább a republikánusoknak van vesztenivalója, ha sokáig fennmaradnak az áldatlan közállapotok az Egyesült Államokban. Bár az egészségügyi reformot többen utasítják el, mint ahányan támogatják, a többség úgy véli: a republikánusoknak nem kellene a költségvetés feltételeként megszabni az Obamacare elhalasztását, ennél fontosabb, hogy működjön az állam.

A költségvetésen kívül van egy még problémásabb területe az amerikai gazdaságnak: az adósságplafon kérdésének megoldása is egyre sürgetőbb. Október közepén érheti el az adósság a jelenleg meghatározott maximális szintet, ha nem lesz mágallopdás a plafon újbóli megemeléséről vagy eltörléséről, akkor az technikailag az ország csődjét jelentheti. Szakértők szerint ennej minden bizonnyal a mostaninál jóval nagyobb piaci hatása lenne.

A piacokat izgalomban tartó másik politikai vonal Olaszországba vezet, ahol enyhülni látszik a feszültség: a befektetők most nagyobb esélyt látnak arra, hogy a kormány túlél egy esetleges bizalmi szavazást - és akár az ellenzékben lévő volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi pártjából is kaphat ehhez támogatást.

Még mindig erős a forint - bőven lesz ma is izgalom

A dollár kedden nyolchavi mélypontra gyengült az euróval szemben, innen valamelyest korrigált az árfolyam, a közös pénz azonban továbbra is erős maradt: szerda reggel is 1,35 fölött jár az EUR/USD.

EUR/USD
Friss árfolyamok >>

 

A forint a hétfőn megkezdett menetelést kedden is folytatta, 296 alatt is járt az euró jegyzése.Szerdán 296 forintnál kezdi a napot a közös pénz.

EUR/HUF
Friss árfolyamok >>

 

Ma is izgalmas napunk lesz: az EKB kamatdöntő ülést tart, délután az amerikai gazdaságélénkítő program szempontjából kulcsfontosságú adatok érkeznek (ADP mezőgazdaságon kívüli szektorok foglalkoztatási adatai). Este pedig maga Ben Bernanke beszél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG