3p
A kormányzat részéről először hangzott el a napokban nyílt figyelmeztetés a jüan túlértékeltségével kapcsolatban. A fejlődő piacokon tapasztalható elbizonytalanodás miatt az elmúlt hetekben – több esetben meredek - valuta leértékelődés történt Oroszországban, Indonéziában, Indiában, Thaiföldön és Malajziában. Ha a kínai hatóságok a jüan leértékelése mellett döntenek, az különösen Európában okozhat igazán fejfájást.

Kína növekvő kétségbeeséssel figyeli, hogy kiemelt kereskedelmi partnerei - mint Japán, Oroszország, Indonézia és Malajzia – valutái a mélységbe zuhannak. Ezért verbális intervencióba kezdett, hogy elkerülje a deflációs csapdát.

A kormányzat részéről először hangzott el a napokban nyílt figyelmeztetés a jüan túlértékeltségével kapcsolatban. A kínai jegybank helyettes kormányzója, Ji Gang nyilatkozata világos jelzés arra vonatkozóan, hogy az ázsiai birodalom komolyan fontolóra vette valutapolitikájának revízióját annak fényében, hogy erősödik a deflációs nyomás az országban, az ázsiai versenytársak valutái pedig szánkóznak a mélybe.

A dollár/jüan árfolyamának változása 2014-ben

Gang kiemelte, hogy a jüan „túl gyorsan” erősödött az elmúlt évben. Valóban, a Kína valutájának reálárfolyama már hatodik hónapja folyamatosan erősödik és ez még nehezebb helyzetbe hozza a hazai exportőröket. Kereskedelmileg súlyozva a jüan csak novemberben 2,3 százalékkal erősödött, amint ázsiai partnerei sorra hagyják leértékelődni valutáikat. Ez pedig egy amúgy is lassuló kínai gazdaság számára szigorodó monetáris környezetet jelent.

Egyedül az ázsiai leértékelődések közepette

A jüan ár nincsen fixen rögzítve az amerikai dollárhoz, de egy sávon belül mégiscsak kapcsolódik hozzá (’soft peg’).  Éppen ezért idén a dollárral együtt erősödött a fejlett világ valutáival szemben is, holott a kínai gazdaság érezhetően lassul, globális versenyképessége pedig romlik. A fejlődő piacokon tapasztalható elbizonytalanodás miatt már így is további – több esetben meredek - valuta leértékelődés történt Oroszországban, Indonéziában, Indiában, Thaiföldön és Malajziában.

Pedig az ország már így is veszélyesen közel került a deflációhoz.  A termelői árak a legutóbbi adatok szerint 2,7 százalékkal csökkentek, ahogy az acél, cement, vegyi termékek, sőt a napelemek túlzott kapacitásoktól nyögő piacán gyilkos árverseny alakult ki.

Ha a kínai hatóságok a jüan leértékelése mellett döntenek, az különösen Európában okozhat igazán fejfájást, ahol az EKB már így is kétségbeesetten küzd, hogy elkerülje a deflációt.

De valójában Kína és Európa is a japán valuta-sokk ellen küzd. Az ’Abenomics’ keretében a tokiói kormányzat likviditási cunamit idézett elő, amelynek eredményeképpen a jen 2012 eleje óta értékének 40 százalékát veszítette el főbb versenytársainak valutáihoz képest. A jen értékvesztése pedig az elmúlt hónapokban vált igazán veszélyessé Kínának, amikor a japán exportőrök elkezdték radikálisan csökkenteni áraikat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG