1p
Továbbra is reális lehetőségként számolnak az euróövezet felbomlásával londoni elemzőházak. Bár a legtöbbjük elismeri, hogy az európai vezetők már eddig is sokat tettek ennek megakadályozására, mégis kevésnek tartják az eddigi intézkedéseiket. Az elemzések szerint az euróövezeti válság idén is erősen terheli a világgazdasági folyamatokat.

Economist Intelligence Unit

Az Economist Intelligence Unit - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – szerint az eddig megtett intézkedések ellenére továbbra is "valós lehetőség" az euróövezet összeomlása. A ház elemzése  úgy fogalmaz, hogy a harmadik évébe lépő európai pénzügyi válság előreláthatóan " idén is a katasztrófa szélén tartja a világgazdaságot". Az elmúlt hetekben tapasztalt piaci hangulati kilengések "kellemetlen módon" hívták fel a figyelmet arra, hogy az európai vezetők által eddig tett intézkedések "közel sem elégségesek" azoknak a repedéseknek a befoltozására, amelyek széteséssel fenyegetik a valutauniót. A válság megoldását célzó válaszlépések továbbra is "lassúak, bürokratikusak és hiányosak" - áll az EIU  elemzésében.

A ház elemzői közölték: változatlanul "valós lehetőségnek" tartják az euróövezet összeomlását, és 40 százalékos esélyt adnak arra, hogy a valutaunió két éven belül felbomlik. Az elemzők szerint ha ez bekövetkezik, az Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna. A ház szerint 2012 "kiábrándító év" lesz a legtöbb ország számára, és "potenciálisan katasztrofális" esztendőnek is bizonyulhat, ha az euróövezet szétesik. Más nagy londoni házak is most már jelentős eséllyel jósolják az euróövezet legalább korlátozott formájú felbomlását, és azt sem zárják ki, hogy a folyamat még az idén elkezdődik.

Az Economist Intelligence Unit megerősítette azt a várakozását, hogy az euróövezet az idei év egészét recesszióban tölti. Az EIU közgazdászainak becslése szerint a valutauniós GDP-érték 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal csökken, de ez a prognózis is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet "a következő 12 hónapban nem bomlik fel" - áll az elemzésben. Az EIU szerint a befektetők azt vallják, hogy az euróövezeti válságnak két lehetséges kimenetele van: a költségvetési integráció vagy a felbomlás, és a piac megpróbálja kierőszakolni az egyik vagy a másik fejleményt.

Capital Economics

Egy másik vezető citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics legutóbbi helyzetértékelésében azt valószínűsítette, hogy össze fog állni egy olyan pénzügyi mentőcsomag, amely néhány évre fedezi a legsúlyosabb költségvetési és adóssággondokkal küszködő Görögország finanszírozási igényeit. A ház londoni elemzőinek várakozása szerint azonban a görögök "előbb-utóbb" arra a következtetésre jutnak, hogy a pénzügyi segítség feltételrendszere egyszerűen túl nagy terhet jelent, és a legjobb megoldás a mentőcsomag törlése, egy újabb adósság-átalakítás végrehajtása és a valutaunió elhagyása. A Capital Economics szerint mivel a görög GDP-érték eddig 13 százalékot esett legutóbbi csúcsszintjéhez képest, és gyorsan zuhan tovább, Görögország még az  év vége előtt elhagyhatja az euróövezetet.

CEBR

Egy másik tekintélyes londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research 2012-re szóló globális előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos esélyt lát "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

Barclays

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport e héten ismertetett új felméréséből mindazonáltal az derült ki, hogy az euróválság kimeneteléről alkotott befektetői előrejelzések ennél árnyaltabbak. A Barclays Capital rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát. A héten elvégzett legújabb vizsgálat során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy szerintük hogyan végződik az euróövezeti szuverén adósságválság.

A befektetési cégek igazgatói egyszerre több válaszlehetőséget is megjelölhettek. A válaszadók 66,7 százaléka azt jósolta, hogy a valutauniós tagországok költségvetési uniót alakítanak, emellett 48,5 százalékuk arra is számít, hogy az EKB agresszív szuverén kötvényvásárlásokba kezd, 39,4 százalék bízik abban, hogy az európeriféria országai szerkezeti reformokat hajtanak végre, és 15,2 százalékuk mondta azt, hogy az euró összeomlásától tart.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG