<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az MNB szerepfelfogása és a kormányzati kettős beszéd fűti tovább a forinttal kapcsolatos piaci félelmeket. Komolyan kell venni a CIB Bank tulajdonosának szavait, a portfólió jellegű tőke kiáramlása után a működőtőke is megindulhat Magyarországról, a nagybankok államosítástól félnek. Nincs bizalom, mi lesz így a forinttal?

Az euró forintárfolyamában a 307-es komoly szintnek bizonyult, az árfolyam többször is átlépte, de egyelőre nem szállt el jobban, ha újabb gyengülési hullám jön, akkor viszont a 312-315-ig nem nagyon lesz megállás.

Már megint velünk foglalkozik mindenki

Magyarország az elmúlt 24 órában újra a világsajtó kedvence volt, a jogállamiság kereteit feszegető alkotmánymódosítást több nemzetközi szereplő is bírálta (Barroso, Merkel), nem beszélve a sajtóról. A különadók áthárítása is reflektorfényt kapott, a kormány ugyanis ezt egy bírósági ítélet ellenére jogalkotással próbálja kivédeni. A pontot az i-re a CIB-tulajdonos tegnapi nyilatkozata tette fel, miszerint Magyarország rémálom a pénzpiaci szereplőknek.

Varga Mihály és Orbán Viktor az MKIK rendezvényén: kettős beszédAz euró mindezek következtében 307 forint felett, a csődkockázati felárunk több havi csúcson, a BUX mínuszban 2 napja, ezekben a mutatókban leszakadtunk a régiótól. Az egyetlen pozitívum, hogy nem kezdődött eladási hullám az állampapírpiacon. priv

A zloty (zöld) és a forint (fekete) árfolyama az euróval szemben. További árfolyamok >>>A hangulatot továbbra is az MNB lehetséges szerepfelfogása mérgezi, egyre nagyobb a bizonytalanság amiatt is, hogy a piaci szereplők megítélése szerint az új jegybanki stáb kevésbé felkészült, mint a korábbi, az MNB-vel kapcsolatos átszervezéseket a befektetők aggodalommal figyelik. Konkrét információk híján csak a találgatások maradnak, ami a bizonytalanságot tovább növeli, az a következő:

  • a devizahiteleseknek nyújtandó újabb mentőcsomag
  • a vállalati devizahitelek lehetséges forintra váltása (ez több kérdés is felvet)
  • a mentőcsomagokba miként kapcsolódhat be az MNB, és hogyan érinti mindez a jegybanki devizatartalékot
  • él-e az MNB unortodox eszközökkel a jövőben a gazdaság élénkítésére.
Államosítanák a bankokat?
A Dankse Bank elemzői szerint Orbán Viktor tulajdonképpen "államosítással fenyegette meg a pénzpiaci szereplőket", amikor tegnap arról beszélt, hogy a magyar bankszektor felének magyar kézbe kellene kerülnie, mert "egészségtelen" az, hogy a szektor túlnyomó része külföldi kézben van. Lars Christensen szerint a kormány és a jegybanki unortodoxia könnyen a szektor államosításával folytatódhat, aminek előhírnöke lehet a takarékszövetkezetek helyzetbehozása is.  A Bloombergnek nyilatkozó John Milton, az Ipopema Securities SA pedig azt mondta, a kormányfő "ki akarja kényszeríteni, hogy a külföldi bankok távozzanak Magyarországról" ami egy demokráciában elfogadhatatlan.

307,49-es szinten is születtek üzletek ma a forintpiacon, Pálffy Gergely, a Buda-Cash elemzője szerint a befektetők szerint a tegnap kijött kedvező inflációs adat meg agresszívabb kamatvágásra sarkallhatja a Monetáris Tanácsot (ahol amúgy is a lazításra hajlamos galambok vannak többségben), ezt ellensúlyozhatja a forint volatilis mozgása.

Nagyon gyorsan jutottunk el a 307-es szintig, innen egy nagyobb korrekció is elképzelhető - mondta Pálffy a Privátbankárnak.

Felbátorodnak-e a galambok?

A piac megítélése szerint egyelőre koránt sem biztos, hogy az infláció célszint (3%) alatt tartható, de az is kérdés, hogy a jegybank tartja-e magát - legalább a "papírforma szintjén" - az inflációs célkövetéshez.

Pálffy szerint a piac a 3-6 havi távon azt árazza, hogy 1 százalékponttal csökken a forintkamat (négy 25 bázispontos vágás), a pénzromlás ütemének lassulása - hála a kormányzati beavatkozásnak - azonban akár egy bátrabb, 50 bázispontos vágást is hozhat a március 26-i kamatdöntő ülésen. Ez lesz Matolcsy György első kamatmeghatározó ülése, és ekkor fog először sajtótájékoztatót tartani, mint az MNB és a Monetáris Tanács elnöke. A piac egyelőre 25 bázispontos vágásra számít, de képbe került az agresszívabb vágás - főleg, hogy a piac nagyon bizonytalan az MNB új vezetésével szemben. A galambokat a volatilis forintmozgás mellett az ország kockázati felár emelkedése foghatja vissza.

A nagyok sem terveznek előre

Komoly rendszerkockázati tényező, hogy az MNB miként segíthet a devizahitelesek megsegítésére a devizatartalékkal - a mostani, közel 36 milliárdos tartalékok közel egynegyedét, egyharmadát is kiteheti a lakossági devizahitel-állomány, a piaci szereplők körében komolya félelem, hogy ehhez miként nyúl hozzá az MNB - ha hozzányúl (pedig a jegybank korábban is használta a devizatartalékot erre a célra, például a végtörlesztésnél).

Pálffy Gergely szerint a befektetőknek közép távon a kettős kommunikáció okoz gondot, miközben ugyanis a piac által jól fogadott új gazdasági miniszter, Varga Mihály arról beszél, hogy jó lenne, ha a forint a 285-ös árfolyamszinthez konvergálna, Orbán Viktor miniszterelnök arról nyilatkozik, hogy kívánatosabb volna az alacsonyabb kamatszint (ami gyengíti a forintot), hogy meginduljon a beruházási hitelezés.


Komoly veszély: menekülhet innen a működőtőke

Hosszabb távon az okoz ugyanakkor hatalmas problémát, hogy a magyarországi telephellyel rendelkező multi cégek, intézményi szereplők félévnél hosszabb időre egyszerűen nem tudnak tervezni, a jogalkotói, adózási és piaci környezet ugyanis annyira hektikusan változik Magyarországon, hogy nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki 6 hónapnál hosszabb időtávra jósoljon. Pálffy szerint emiatt nem csak a portfóliótőke, hanem a működő tőke is elkezdheti elhagyni az országot, ami hatalmas veszélyt rejt magában. "A  portfólió jellegű tőke forró pénz, amilyen gyorsan megy, olyan gyorsan jön, de a működő tőke kivonulás nagyon súlyos veszélyt jelent. Kiváló példa erre a CIB-tulajdonos tegnapi nyilatkozata, ezt még akkor is nagyon komolyan kell venni, ha egy ilyen folyamat 2.3 évig is elhúzódhat" - mondta Pálffy a Privátbankár kérdésére, aki szerint közép- és hosszú távon komoly probléma, hogy egy "megbicsaklott bizalom" Magyarországgal szemben.

Mi lesz a forinttal?

Az elemző szerint túl markáns és gyors volt a forintgyengülés az elmúlt 3 napban, így valószínűleg korrekció következhet, kevés rá a valószínűség, hogy az árfolyam meginduljon a 312-315 forintos szintek irányába. Ez akkor következhet be, ha a hónap végén a jegybank a várt 25 bázispontnál nagyobb mértékben csökkenti a kamatot. Pálffy szerint a 307-es azért sem lehet tartós szint, mert 304 és 305-nél komoly stop állomány lehetett a euró/forint-shortosoknál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG