1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Arteus-Capital szerint a forinthoz hasonlóan az euró árfolyama is könnyen elszállhat, a hosszú távú befektetéshez ezért elsősorban az aranyat ajánlják. A nemesfém árfolyama eddig máshogy mozgott, mint a részvényeké - de már csak 20 évre elegendő készletünk van belőle.

A Moody’s leminősítése után – ha még nem tette volna meg – mindenkinek el kell azon gondolkodnia, hogy megtakarításait mibe fektesse - figyelmeztet az Arteus-Capital elemzése.

A "korparancs"

Aki nem hisz a részvények erejében, vagy akár a befektetési alapokban, ami e válságban érthető, annak a valuták és az arany, gyémánt, termőföld marad menekülési lehetőségnek. Az angol és amerikai elemzők az euró bedőlését jósolják, hogy ezzel erősítsék a dollárba és a fontba vetett bizalmat. Az euró-pártiak szerint az euró hanyatlása megrázná a BRICS-országok gazdaságát is, hiszen nekik ez egyet jelentene külpiacaik elvesztésével és a növekedésre, exportra alapozott gazdaságuk azonnali átrendezésének kényszerével. A valuták inflálódása tehát törvényszerű, s ez a folyamat körbefut a bolygónkon. Az értékőrzés biztosítása tehát korparancs.

Munka kell, nincs más alternatíva

Az országok jegybankjai más és más stratégiát választanak a források bővítésére, de ez is erősíti az inflációs nyomást, hiszen a gazdasági válság újabb hullámában még nincs tiszta kép a kivezető stratégiákról. Az látható, hogy a megoldás középpontjában a munkahely-teremtésnek kell állnia, a közelmúlt amerikai és európai tüntetései is azt jelezték, hogy már politikát befolyásoló, felsőfokú végzettségű, magasan képzett fiatalok számára sincs hely a munkaerőpiacon. Meg kell fordulnia annak a trendnek, hogy a fejlett országok kiszervezik a gyártásukat, szolgáltatásukat az olcsóbb országokba, hiszen a belső fogyasztásnak így kiesik a forrása a munkanélküliek és kevésbé fizetőképes rétegek számának növekedésével. Nem véletlen az USA azon törekvése sem, hogy vámot vet ki az alulértékelt valutájú országokból érkező importra, de ez csak az első lépés lehet. Ha a fejlett országok nem akarják, hogy minden vagyonuk az általuk beruházott összegekből és az általuk vásárolt termékek jövedelméből meggazdagodott országoké legyen, tehát még a maradék forrásaikat, infrastruktúrájukat is megegye egy-egy ázsiai, dél-amerikai mamut, akkor előbb-utóbb rákényszerülnek kereskedelmi, beruházási, munkaerő-piaci politikájuk átértékelésére. A megoldás nem a kínai pénzek felhasználása, hanem a Münchausen-effektus: saját hajuknál fogva kell kihúzni magukat a bajból, ami komolyabb együttműködést tételez a gazdasági és állami vezetők részéről. Az adó- és pénzügypolitikáktól el kell mozdulni az újabb gazdaságpolitikák felé.

Nincs idő gondolkodni

A válság megmutatta, hogy aki szegény, az még szegényebb lesz, s a lecsúszás már nem veszély, hanem realitás a középosztály számára is. A pénzbőség és pénzszűke jó és rossz hírei villámsebesen járják be a világot és ezért hektikussá válnak a piacok. Az internet korában szinte nincs is idő megállni és végiggondolni a hosszú távú folyamatokat. S ez a kapkodás csak növeli a gondokat. Egyelőre, bármilyen is a pénzpolitika, az egyik igazán hosszú távú érték az arany marad – mondja dr. Varga Zoltán, az Arteus-Capital vezérigazgatója. ‑ Azt tudjuk, hogy a föld aranykészlete 20 évre elegendő, tehát szűkös forrásról beszélünk, amikor a kitermelés költségei csak nőnek a szigorú környezetvédelmi előírások, növekvő beruházási költségek miatt.

Míg korábban az arany árfolyama nem követte a részvények árfolyammozgását, sőt inkább ellenében hullámzott, hiszen ha felmentek a részvények árai, akkor mindenki futott utánuk, és az arany nem volt érdekes, és ha lezuhantak, akkor mindenki menekült az aranyba; most ez a trend megfordult, azon cégek révén, akik közös aranyvásárlóként lépnek a tőzsdére, és papírjaik fedezete a fizikai arany. A legjobb befektetés nem a papír, hanem a fizikai arany, ami azok számára is elérhető, akik kicsiben gondolkodnak és havi megtakarításaikat is biztonságba akarják tudni. Az nem kérdés, hogy az arany ára fel fog menni, ha a válság fokozódik, de a tőzsdei árfolyamok hullámzásával – és a relatív pénz- és kereslethiány miatt ‑ az ár most éppen lefelé tart.

Gondoljon a karácsonyra is!

A legszélsőségesebb elemzői vélemények 1500 és 2200 dolláros árat egyformán vizionálnak. De amikor 20-40 dollárt szánkázik naponta az árfolyam, lehetetlen rövidtávra gondolkodni, csak hosszú távra szabad – véli Varga Zoltán.

A jövő pedig bizonytalan. Magyarországnak jövőre 4 ezermilliárd eurónyi adósságot kell törlesztenie, amelynek fedezete az IMF jóindulatán múlik, de tudható, hogy Portugáliának 35 milliárd eurót kell előteremtenie, tehát gond lesz az euró értékállóságával is. Ebben a helyzetben nem marad más, mint nagyon stabil értékek keresése, magunknak, utódainknak. De nem csak a pénzre kell gondolnunk: jön a karácsony, s a szeretteinkre, az emberi értékekre, a családi összefogásra is – mondta Varga Zoltán, az Arteus-Capital vezérigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG