<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Soros György, a magyar származású részvény-, és devizapiaci guru állást foglalt a tegnapi európai monetáris lazítással kapcsolatban. Neki nem tetszik a lépés, kedvezőtlen mellékhatásokra hívja fel a figyelmet.

Növeli a különbségeket

Az Európai Központi Bank tegnap jelentette be lazítási programját, melynek során várhatóan jövő szeptemberig havonta 60 milliárd euróért vásárol vállalati-, és államkötvényeket. A várakozások szerint ez fellendíti a hitelezést, és ezáltal a gazdaságot. Soros szerint azonban a pénz a tőzsdékre fog áramlani, és ott lufit fújnak belőle. Így tényleges célját nem éri el, viszont növeli a már amúgy sem kicsi vagyoni különbségeket. A részvénytulajdonosok gazdagodni fognak, miközben a bérek továbbra is nyomás alatt lesznek az erős verseny és a magas munkanélküliség miatt.

Politikai és piaci felfordulás

Davosban, a világgazdasági fórumon elmondta: ennek politikai következményei is lesznek, és a program még a devizapiacokon is okozhat felfordulásokat. Hozzátette, hogy a pénzszórás irgalmatlan mérete és időtartama aggályos, és óhatatlanul olyan piaci torzulásokhoz vezethet, melyeket ő aktív korában learbitrált. Ha most foglalkozna még ilyen ügyletekkel, akkor látna most olyan piaci anomáliákat, amiken szépen kereshetne (ezeket konkrétan persze nem nevezte meg).

Az angol jegybank megleckéztetője

1992-ben is ezt tette, amikor az angol fontnak a német márkához képesti túlzottan magas árfolyamát próbálta fenntartani az angol jegybank. Elkerülhetetlen volt a leértékelés, hisz a Bank of England egyszerűen kifogyott a márkából, nem tudott többet eladni belőle. Túl soká látták ezt be: Soros egyszerűen megelőzte a bankot, megvette tőle utolsó márka kötegeit, utána már zuhanhatott a font. Hasonlóan nagy turbulencia volt, mint most a svájci franknál, az árfolyam aztán heves ingadozások után, sokkal mélyebben egyensúlyba jutott.

 

 

Ezért más Svájc

Az ügylet annyiban tért el a mostani svájci frank mizériától, hogy akkor az angol jegybanknak idegen valutát kellett eladnia, amiből nem tud nyomtatni, a svájci jegybanknak viszont a saját valutáját kellett eladni, amelyből annyit bocsát ki, amennyit akar. Ez az alapvető különbség, amikor egy jegybank a gyengüléstől vagy az erősödéstől próbálja megóvni valutáját. A gyengülés ellen csak korlátozottan tudja, az erősödés ellen tetszés szerint.

Soros György egyébként ezzel az 1992-es akciójával vált világhíressé.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG