<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Kezdd az őszt te is tanulással, és ha már belevágsz, válaszd a pénzügyi ismereteid bővítését! Rengeteg könyv nyújt segítséget ahhoz, hogy meghozd a helyes gazdasági döntéseidet az életben, de nehéz megtalálni azt, amelyik igazán az előnyödre válhat. Emiatt kértük meg a hazai befektetési szolgáltatókat, hogy mondják el ők, miből tanulták a legtöbbet és javasoljanak néhány olvasmányt az őszi napokra.

Itt van az ősz, itt van újra, bevonultak a diákok is a tantermekbe, így hát ennek apropóján a tanulás felé vettük az irányt a mostani befektetői körkérdésünkkel.

Sokszor írtuk már és bizonyára magán is érzi a magyar többség, hogy a pénzügyi tudása, a pénzügyi kultúra messze nincs az elvárható szinten, de ezen könnyen lehet segíteni - meglepetés! - tanulással. Arra kértük a hazai befektetési szolgáltatókat tehát, hogy ajánljanak egy könyvet, amely szerintük a leginkább hozzájárul a gazdasági rálátásunk épüléséhez, de megérti az is, aki nem érzete eddig szívügyének a közgazdaságtant. A feladat a szerkesztőség több tagjának is megtetszett, úgyhogy ők is beszálltak egy-két tippel a saját olvasmányélményeik alapján, de nézzük a könyveket szépen sorrendben:

 • Michael Lewis - A nagy dobás: Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója az idén Oscarral díjazott hasonló című film alapjául szolgáló könyvet ajánlja. "A 2008-as subprime válságról és a Lehman Brothers csődjéről szóló 2010-es könyve egészen egyedi megközelítésből írja le az eseményeket: egymástól néha független, néha összetalálkozó főszereplői az összeomláson dollár százmilliókat kaszáló nyertesek, akik időben felismerték a piacokon kialakuló fenntarthatatlan helyzetet. Ezek a sok esetben személyiségükben is különcök – vállalva a kockázatot – arra tették fel pénzüket, hogy a nagy többség téved. Mindezzel együtt járt a kiközösítés, a szakmai és családi konfliktusok, sőt saját belső morális vívódásuk is, hiszen tudták, tömeges nyomor, elszegényedés követi az amerikai ingatlanpiac és a bankok csődjét. A könyv szórakoztatóan, sokszor humorosan mutatja be a szereplőket és részletesen elmagyarázza, mi és miért történt a válság előtt. Műfajából fakadóan még az egyébként kiváló 2016-os filmhez képest is érthetőbbé teszi az eseményeket." - írja.
 • Janisz Varufakisz - And The Weak Suffer What They Must?: Christopher Dembik, a Saxo Bank makrogazdasági elemzési vezetője a görögök korábbi zabolázatlan, lázadó motoros pénzügyminiszterének alkotását olvastatná el mindenkivel. "Varoufakis katasztrofális pénzügyminiszter volt, de ettől függetlenül egy kiváló elméleti szakember, és ezt a legutóbbi, idén áprilisban megjelent könyvével is igazolja. Ez egy közgazdasági szempontból megírt könyv Európa történetéről, annak is az 1944-től napjainkig terjedő időszakáról. (...) A könyvben a szerző azt a véleményét fejti ki, miszerint a „nagy európai projekt” már a kezdettől fogva kudarcra volt ítélve. Jó pár meglepő fejezete is van a könyvnek, például az a rész, amelyben Varoufakis tisztelettel adózik Margaret Thatchernek, aki egyike volt azon politikusoknak, akik először mutattak rá az európai demokrácia deficitjére. Mindenkinek ajánlom a könyvet (nem csak közgazdászoknak), akik szeretnék jobban megérteni a jelen Európájának problémáit, és szeretnének megismerni néhány érdekes elképzelést a lehetséges reformokról.
 • Nassim Taleb - A fekete hattyú avagy a legváratlanabb hatás: "Szerintem a tőzsdén (is) az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy a képességei(nk) erősen korlátosak - véli Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője - Szeretnénk mindent kontrollálni, vagy legalábbis azt hinni, hogy van, aki tudja kontrollálni, miközben valójában a véletlennek sokkal nagyobb a szerepe az életünkben annál, mint amennyit beismerni szeretnénk. Ebből a szempontból nagyon jó szemet kinyitó mű Nassim Taleb „Black Swan”-ja. Elolvasva rögtön másképpen viszonyul majd az ember a „Miért emelkedik az OTP?” és „Merre megy a piac szeptemberben?” típusú kérdésekhez".
 • James B. Stewart - Den of Thieves: Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője egyből három könyvet is ajánlott. Stewart művére azért esett a választás, mert a Drexel Burnham összeomlásának, Michael Milken bukásának sztorija mély betekintést nyújt a világ legnagyobb kötvénybotrányába. A brókervilág sötét oldalait érdekes, fordulatos leírásban ismerhetjük meg, egészen a bóvlikötvény király bámulatos felemelkedésétől az évekkel későbbi megtöréséig. "Ismerős a sztori?" - kérdezi Al-Hilal.
 • Edwin Lefevre - Reminiscences of a stock operator: az egyik valaha élt legnagyobb részvénybefektető életéről szóló fikció betekintést nyújt abba, hogy hogyan működik a befektetések világa. Jesse Livermore a legtöbb szakmabelinek különös példaképe - írja a második könyvtippről.
 • Gabriel García Márquez - 100 év magány: és egy klasszikussal zárja végül: "Marquez regénye egy család többgenerációs életét mutatja be. Az élet körforgása a befektetési világra is igaz. A különböző generációk újra és újra bűnbeesése, a hibák újraelkövetése nagyon hasonlít a válságok ismétlődésére, valamint a befektetők által vétett visszatérő hibákra" - írja Al-Hilal István.

A szerkesztőség ajánlja:

 • Mark Twain - Tom Sawyer kalandjai: az ifjúsági irodalom klasszisa - meglepő módon - az üzletemberek, vállalatvezetők, startupok számára is érdekes tanácsokat rejt - árulta el a tőlem két asztallal arrébb ülő Balkó kollegina. "Hogyan motiváljuk az alkalmazottainkat egy látszólag unalmas munka örömteli elvégzésére? A feladat egyszerű: csináljunk játékot a projektből!" Köszönjük Ritának a kedvcsinálót!
 • Burton G. Malkiel - Bolyongás a Wall Streeten: "kölcsönadtam egy fickónak, aki eredetileg fotós volt, aztán kisbaltával kellett visszaszerezni, és a figura ma tőzsdei újságíró" - érzékeltette eme klasszikus fontosságát Eidenpenz József kolléga.
 • Benjamin Graham - Az intelligens befektető: alapmű a Warren Buffet által is sokszor megidézett könyv, hiszen Graham segítségével még én is könnyedén megértettem azokat a szempontokat, amelyek alapján valóban értékelni lehet és kell egy vállalkozást. Ha egy cég "valódi értékét" akarjuk feltárni, ne keressünk tovább és engedjük, hogy Graham megtanítsa a fundamentális elemzés alapjait!
 • André Kostolany - A pénz és a tőzsde csodavilága: mindegyik könyve jó, de ebben van a legtöbb - írja Fellegi Tamás kolléga. "Egyaránt vannak tőzsdei bölcsességek, befektetési tanácsok és anekdoták saját életéből, sőt olyan érdekes kitekintések, mint Nikola montenegrói király, aki tőzsdézett kicsiny országa pénzével, nemzetközi postai csalást követett el, és nem mellesleg lányait orosz cárevicsekhez adta."

Te is ajánlanál egy könyvet? Ne tartsd magadban és oszd meg velünk kommentben!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
  Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
  Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
  Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
  Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
  Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
  Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
  Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
  Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
  Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
  Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
  Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
  Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
  Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
  A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
  Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
  Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
  Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
  Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
  Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
  A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
  Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
  Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
  Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
  Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
  Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
  Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
  Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
  Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG