6p
Kezdd az őszt te is tanulással, és ha már belevágsz, válaszd a pénzügyi ismereteid bővítését! Rengeteg könyv nyújt segítséget ahhoz, hogy meghozd a helyes gazdasági döntéseidet az életben, de nehéz megtalálni azt, amelyik igazán az előnyödre válhat. Emiatt kértük meg a hazai befektetési szolgáltatókat, hogy mondják el ők, miből tanulták a legtöbbet és javasoljanak néhány olvasmányt az őszi napokra.

Itt van az ősz, itt van újra, bevonultak a diákok is a tantermekbe, így hát ennek apropóján a tanulás felé vettük az irányt a mostani befektetői körkérdésünkkel.

Sokszor írtuk már és bizonyára magán is érzi a magyar többség, hogy a pénzügyi tudása, a pénzügyi kultúra messze nincs az elvárható szinten, de ezen könnyen lehet segíteni - meglepetés! - tanulással. Arra kértük a hazai befektetési szolgáltatókat tehát, hogy ajánljanak egy könyvet, amely szerintük a leginkább hozzájárul a gazdasági rálátásunk épüléséhez, de megérti az is, aki nem érzete eddig szívügyének a közgazdaságtant. A feladat a szerkesztőség több tagjának is megtetszett, úgyhogy ők is beszálltak egy-két tippel a saját olvasmányélményeik alapján, de nézzük a könyveket szépen sorrendben:

  • Michael Lewis - A nagy dobás: Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója az idén Oscarral díjazott hasonló című film alapjául szolgáló könyvet ajánlja. "A 2008-as subprime válságról és a Lehman Brothers csődjéről szóló 2010-es könyve egészen egyedi megközelítésből írja le az eseményeket: egymástól néha független, néha összetalálkozó főszereplői az összeomláson dollár százmilliókat kaszáló nyertesek, akik időben felismerték a piacokon kialakuló fenntarthatatlan helyzetet. Ezek a sok esetben személyiségükben is különcök – vállalva a kockázatot – arra tették fel pénzüket, hogy a nagy többség téved. Mindezzel együtt járt a kiközösítés, a szakmai és családi konfliktusok, sőt saját belső morális vívódásuk is, hiszen tudták, tömeges nyomor, elszegényedés követi az amerikai ingatlanpiac és a bankok csődjét. A könyv szórakoztatóan, sokszor humorosan mutatja be a szereplőket és részletesen elmagyarázza, mi és miért történt a válság előtt. Műfajából fakadóan még az egyébként kiváló 2016-os filmhez képest is érthetőbbé teszi az eseményeket." - írja.
  • Janisz Varufakisz - And The Weak Suffer What They Must?: Christopher Dembik, a Saxo Bank makrogazdasági elemzési vezetője a görögök korábbi zabolázatlan, lázadó motoros pénzügyminiszterének alkotását olvastatná el mindenkivel. "Varoufakis katasztrofális pénzügyminiszter volt, de ettől függetlenül egy kiváló elméleti szakember, és ezt a legutóbbi, idén áprilisban megjelent könyvével is igazolja. Ez egy közgazdasági szempontból megírt könyv Európa történetéről, annak is az 1944-től napjainkig terjedő időszakáról. (...) A könyvben a szerző azt a véleményét fejti ki, miszerint a „nagy európai projekt” már a kezdettől fogva kudarcra volt ítélve. Jó pár meglepő fejezete is van a könyvnek, például az a rész, amelyben Varoufakis tisztelettel adózik Margaret Thatchernek, aki egyike volt azon politikusoknak, akik először mutattak rá az európai demokrácia deficitjére. Mindenkinek ajánlom a könyvet (nem csak közgazdászoknak), akik szeretnék jobban megérteni a jelen Európájának problémáit, és szeretnének megismerni néhány érdekes elképzelést a lehetséges reformokról.
  • Nassim Taleb - A fekete hattyú avagy a legváratlanabb hatás: "Szerintem a tőzsdén (is) az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy a képességei(nk) erősen korlátosak - véli Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője - Szeretnénk mindent kontrollálni, vagy legalábbis azt hinni, hogy van, aki tudja kontrollálni, miközben valójában a véletlennek sokkal nagyobb a szerepe az életünkben annál, mint amennyit beismerni szeretnénk. Ebből a szempontból nagyon jó szemet kinyitó mű Nassim Taleb „Black Swan”-ja. Elolvasva rögtön másképpen viszonyul majd az ember a „Miért emelkedik az OTP?” és „Merre megy a piac szeptemberben?” típusú kérdésekhez".
  • James B. Stewart - Den of Thieves: Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője egyből három könyvet is ajánlott. Stewart művére azért esett a választás, mert a Drexel Burnham összeomlásának, Michael Milken bukásának sztorija mély betekintést nyújt a világ legnagyobb kötvénybotrányába. A brókervilág sötét oldalait érdekes, fordulatos leírásban ismerhetjük meg, egészen a bóvlikötvény király bámulatos felemelkedésétől az évekkel későbbi megtöréséig. "Ismerős a sztori?" - kérdezi Al-Hilal.
  • Edwin Lefevre - Reminiscences of a stock operator: az egyik valaha élt legnagyobb részvénybefektető életéről szóló fikció betekintést nyújt abba, hogy hogyan működik a befektetések világa. Jesse Livermore a legtöbb szakmabelinek különös példaképe - írja a második könyvtippről.
  • Gabriel García Márquez - 100 év magány: és egy klasszikussal zárja végül: "Marquez regénye egy család többgenerációs életét mutatja be. Az élet körforgása a befektetési világra is igaz. A különböző generációk újra és újra bűnbeesése, a hibák újraelkövetése nagyon hasonlít a válságok ismétlődésére, valamint a befektetők által vétett visszatérő hibákra" - írja Al-Hilal István.

A szerkesztőség ajánlja:

  • Mark Twain - Tom Sawyer kalandjai: az ifjúsági irodalom klasszisa - meglepő módon - az üzletemberek, vállalatvezetők, startupok számára is érdekes tanácsokat rejt - árulta el a tőlem két asztallal arrébb ülő Balkó kollegina. "Hogyan motiváljuk az alkalmazottainkat egy látszólag unalmas munka örömteli elvégzésére? A feladat egyszerű: csináljunk játékot a projektből!" Köszönjük Ritának a kedvcsinálót!
  • Burton G. Malkiel - Bolyongás a Wall Streeten: "kölcsönadtam egy fickónak, aki eredetileg fotós volt, aztán kisbaltával kellett visszaszerezni, és a figura ma tőzsdei újságíró" - érzékeltette eme klasszikus fontosságát Eidenpenz József kolléga.
  • Benjamin Graham - Az intelligens befektető: alapmű a Warren Buffet által is sokszor megidézett könyv, hiszen Graham segítségével még én is könnyedén megértettem azokat a szempontokat, amelyek alapján valóban értékelni lehet és kell egy vállalkozást. Ha egy cég "valódi értékét" akarjuk feltárni, ne keressünk tovább és engedjük, hogy Graham megtanítsa a fundamentális elemzés alapjait!
  • André Kostolany - A pénz és a tőzsde csodavilága: mindegyik könyve jó, de ebben van a legtöbb - írja Fellegi Tamás kolléga. "Egyaránt vannak tőzsdei bölcsességek, befektetési tanácsok és anekdoták saját életéből, sőt olyan érdekes kitekintések, mint Nikola montenegrói király, aki tőzsdézett kicsiny országa pénzével, nemzetközi postai csalást követett el, és nem mellesleg lányait orosz cárevicsekhez adta."

Te is ajánlanál egy könyvet? Ne tartsd magadban és oszd meg velünk kommentben!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kell-e szigorítani a Nők 40 programon?
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 09:57
A tervezett nyugdíjreform kapcsán vita kerekedett arról, hogy kell-e szigorítani Magyarországon a Nők 40 programot. Azóta kiderült, se nyugdíjreform nem lesz, se változtatás a Nők 40 programon, minden marad a régiben. Mégis a vita kapcsán számos eddig ismeretlen részlet került elő a magyar nyugdíjrendszerről.
Személyes pénzügyek „Felelős magatartással a legtöbb baleset elkerülhető” – beszélgetés Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével
Natív tartalom | 2024. október 15. 19:18
Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) társrendezésében a Biztonság Hete rendezvénysorozatot. Az események középpontjában ezúttal a mikromobilitás, valamint hozzá kapcsolódóan a kerékpárosok és gyalogosok veszélyeztetettsége állt. Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével e tematikus hét tapasztalatairól beszélgettünk.
Személyes pénzügyek A nyugdíjmegtakarítások lakáscélú felhasználásával kapcsolatban ezek még a nyitott kérdések
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 13:51
A nyugdíjmegtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásáról éjszaka megjelent a jogszabálytervezet. Számos kérdés már világis, de van ami még tisztázásra szorul.
Személyes pénzügyek Az ember is fontos, nem csak a munkaerő – interjú az Erste HR-vezetőjével 
Natív tartalom | 2024. október 14. 20:44
Új utak és új lehetőségek kiaknázását teszi lehetővé a digitalizáció a HR-esek számára. Akiknek az az egyik legfontosabb feladatuk, hogy tanácsadással, stratégiai döntéstámogatással és edukációval segítsék a munkavállalók kiteljesedését. Amennyiben ez sikerül, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és jobban tudnak teljesíteni munkahelyükön is - vallja Mihók Krisztina, az Erste humánerőforrás-vezetője.
Személyes pénzügyek Ingatlant is vásárolhatunk majd a nyugdíjpénztári megtakarításból
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 09:14
Idén is jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak. A hozamok bőven az infláció fölött alakultak az első kilenc hónapban, a nagyobb kockázatot vállaló portfóliók két számjegyű pluszban állnak.
Személyes pénzügyek Apple Pay: szinte biztos a változás, de van egy fontos kérdés
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 14:59
Tíz éve vezette be a piacra az Apple az Apple Pay fizetési rendszert, ám a versenyhatósági eljárások miatt a bevált rendszert is át kell alakítani. Azt még nem tudjuk, hogy előnyére vagy hátrányára változik-e.
Személyes pénzügyek Csak a Richter örülhetett ma a parketten, meg is volt az oka
Privátbankár.hu | 2024. október 9. 18:09
Kissé lehangolt állapotba került ma a tőzsde, csak a Richternek volt jó napja. 
Személyes pénzügyek Hogyan tehetünk szert 80 százalék befektetési haszonra 20 százaléknyi pénzzel?
Natív tartalom | 2024. október 8. 11:06
Ahogy Máté apostol mondta: "Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik; a kinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, a mije van".
Személyes pénzügyek Egyre messzebb Nagy Márton álma
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 06:45
A lakáshitelek kamatai semmit sem csökkentek október elején, egyelőre nyoma sincs, hogy a bankok elindulnának a tőlük kért 5 százalékos THM felé. A személyi kölcsönöknél van példa kamatvágásra, de ennek azok örülhetnek, akik az átlagosnál valamivel magasabb nettó jövedelmet tudnak felmutatni.
Személyes pénzügyek Üzenetet kapott minden bankkártyás: mi a teendő átverés esetén? Megszólalt a szakértő
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:55
Csak az idei második negyedévben több mint 8 milliárd forint értékben okoztak kárt a bűnelkövetők a bankkártyás, mobiltelefonos és internetes banki fizetések során Magyarországon. A károsultak jelentős része azonban a mai napig nincsen tisztában azzal, kitől követelheti az okozott kár megtérítését – derül ki többek között a BDO Legal Jókay Ügyvédi iroda alábbi összegzéséből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG