<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kezdd az őszt te is tanulással, és ha már belevágsz, válaszd a pénzügyi ismereteid bővítését! Rengeteg könyv nyújt segítséget ahhoz, hogy meghozd a helyes gazdasági döntéseidet az életben, de nehéz megtalálni azt, amelyik igazán az előnyödre válhat. Emiatt kértük meg a hazai befektetési szolgáltatókat, hogy mondják el ők, miből tanulták a legtöbbet és javasoljanak néhány olvasmányt az őszi napokra.

Itt van az ősz, itt van újra, bevonultak a diákok is a tantermekbe, így hát ennek apropóján a tanulás felé vettük az irányt a mostani befektetői körkérdésünkkel.

Sokszor írtuk már és bizonyára magán is érzi a magyar többség, hogy a pénzügyi tudása, a pénzügyi kultúra messze nincs az elvárható szinten, de ezen könnyen lehet segíteni - meglepetés! - tanulással. Arra kértük a hazai befektetési szolgáltatókat tehát, hogy ajánljanak egy könyvet, amely szerintük a leginkább hozzájárul a gazdasági rálátásunk épüléséhez, de megérti az is, aki nem érzete eddig szívügyének a közgazdaságtant. A feladat a szerkesztőség több tagjának is megtetszett, úgyhogy ők is beszálltak egy-két tippel a saját olvasmányélményeik alapján, de nézzük a könyveket szépen sorrendben:

 • Michael Lewis - A nagy dobás: Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója az idén Oscarral díjazott hasonló című film alapjául szolgáló könyvet ajánlja. "A 2008-as subprime válságról és a Lehman Brothers csődjéről szóló 2010-es könyve egészen egyedi megközelítésből írja le az eseményeket: egymástól néha független, néha összetalálkozó főszereplői az összeomláson dollár százmilliókat kaszáló nyertesek, akik időben felismerték a piacokon kialakuló fenntarthatatlan helyzetet. Ezek a sok esetben személyiségükben is különcök – vállalva a kockázatot – arra tették fel pénzüket, hogy a nagy többség téved. Mindezzel együtt járt a kiközösítés, a szakmai és családi konfliktusok, sőt saját belső morális vívódásuk is, hiszen tudták, tömeges nyomor, elszegényedés követi az amerikai ingatlanpiac és a bankok csődjét. A könyv szórakoztatóan, sokszor humorosan mutatja be a szereplőket és részletesen elmagyarázza, mi és miért történt a válság előtt. Műfajából fakadóan még az egyébként kiváló 2016-os filmhez képest is érthetőbbé teszi az eseményeket." - írja.
 • Janisz Varufakisz - And The Weak Suffer What They Must?: Christopher Dembik, a Saxo Bank makrogazdasági elemzési vezetője a görögök korábbi zabolázatlan, lázadó motoros pénzügyminiszterének alkotását olvastatná el mindenkivel. "Varoufakis katasztrofális pénzügyminiszter volt, de ettől függetlenül egy kiváló elméleti szakember, és ezt a legutóbbi, idén áprilisban megjelent könyvével is igazolja. Ez egy közgazdasági szempontból megírt könyv Európa történetéről, annak is az 1944-től napjainkig terjedő időszakáról. (...) A könyvben a szerző azt a véleményét fejti ki, miszerint a „nagy európai projekt” már a kezdettől fogva kudarcra volt ítélve. Jó pár meglepő fejezete is van a könyvnek, például az a rész, amelyben Varoufakis tisztelettel adózik Margaret Thatchernek, aki egyike volt azon politikusoknak, akik először mutattak rá az európai demokrácia deficitjére. Mindenkinek ajánlom a könyvet (nem csak közgazdászoknak), akik szeretnék jobban megérteni a jelen Európájának problémáit, és szeretnének megismerni néhány érdekes elképzelést a lehetséges reformokról.
 • Nassim Taleb - A fekete hattyú avagy a legváratlanabb hatás: "Szerintem a tőzsdén (is) az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy a képességei(nk) erősen korlátosak - véli Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője - Szeretnénk mindent kontrollálni, vagy legalábbis azt hinni, hogy van, aki tudja kontrollálni, miközben valójában a véletlennek sokkal nagyobb a szerepe az életünkben annál, mint amennyit beismerni szeretnénk. Ebből a szempontból nagyon jó szemet kinyitó mű Nassim Taleb „Black Swan”-ja. Elolvasva rögtön másképpen viszonyul majd az ember a „Miért emelkedik az OTP?” és „Merre megy a piac szeptemberben?” típusú kérdésekhez".
 • James B. Stewart - Den of Thieves: Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője egyből három könyvet is ajánlott. Stewart művére azért esett a választás, mert a Drexel Burnham összeomlásának, Michael Milken bukásának sztorija mély betekintést nyújt a világ legnagyobb kötvénybotrányába. A brókervilág sötét oldalait érdekes, fordulatos leírásban ismerhetjük meg, egészen a bóvlikötvény király bámulatos felemelkedésétől az évekkel későbbi megtöréséig. "Ismerős a sztori?" - kérdezi Al-Hilal.
 • Edwin Lefevre - Reminiscences of a stock operator: az egyik valaha élt legnagyobb részvénybefektető életéről szóló fikció betekintést nyújt abba, hogy hogyan működik a befektetések világa. Jesse Livermore a legtöbb szakmabelinek különös példaképe - írja a második könyvtippről.
 • Gabriel García Márquez - 100 év magány: és egy klasszikussal zárja végül: "Marquez regénye egy család többgenerációs életét mutatja be. Az élet körforgása a befektetési világra is igaz. A különböző generációk újra és újra bűnbeesése, a hibák újraelkövetése nagyon hasonlít a válságok ismétlődésére, valamint a befektetők által vétett visszatérő hibákra" - írja Al-Hilal István.

A szerkesztőség ajánlja:

 • Mark Twain - Tom Sawyer kalandjai: az ifjúsági irodalom klasszisa - meglepő módon - az üzletemberek, vállalatvezetők, startupok számára is érdekes tanácsokat rejt - árulta el a tőlem két asztallal arrébb ülő Balkó kollegina. "Hogyan motiváljuk az alkalmazottainkat egy látszólag unalmas munka örömteli elvégzésére? A feladat egyszerű: csináljunk játékot a projektből!" Köszönjük Ritának a kedvcsinálót!
 • Burton G. Malkiel - Bolyongás a Wall Streeten: "kölcsönadtam egy fickónak, aki eredetileg fotós volt, aztán kisbaltával kellett visszaszerezni, és a figura ma tőzsdei újságíró" - érzékeltette eme klasszikus fontosságát Eidenpenz József kolléga.
 • Benjamin Graham - Az intelligens befektető: alapmű a Warren Buffet által is sokszor megidézett könyv, hiszen Graham segítségével még én is könnyedén megértettem azokat a szempontokat, amelyek alapján valóban értékelni lehet és kell egy vállalkozást. Ha egy cég "valódi értékét" akarjuk feltárni, ne keressünk tovább és engedjük, hogy Graham megtanítsa a fundamentális elemzés alapjait!
 • André Kostolany - A pénz és a tőzsde csodavilága: mindegyik könyve jó, de ebben van a legtöbb - írja Fellegi Tamás kolléga. "Egyaránt vannak tőzsdei bölcsességek, befektetési tanácsok és anekdoták saját életéből, sőt olyan érdekes kitekintések, mint Nikola montenegrói király, aki tőzsdézett kicsiny országa pénzével, nemzetközi postai csalást követett el, és nem mellesleg lányait orosz cárevicsekhez adta."

Te is ajánlanál egy könyvet? Ne tartsd magadban és oszd meg velünk kommentben!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Személyes pénzügyek Kétszer meggondolják a magyarok, hogy áruhitelt vegyenek fel
  Privátbankár.hu | 2022. január 27. 18:22
  A vásárlók többsége inkább spórolna a nagyobb értékű műszaki cikk vásárlására.
  Személyes pénzügyek Több magyar oldhatta a stresszt alkohollal a járvány második évében
  Király Béla | 2022. január 25. 06:07
  2021-ben már kevesebb korlátozással kellett a lakosságnak szembenéznie és a vendéglátóhelyek látogatása is csak az év elején ütközött korlátokba. Vélhetőleg ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly is nagy mennyiségű alkohol fogyott az országban.
  Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
  Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
  Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
  Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
  Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
  Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
  Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
  Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
  Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
  A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
  Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
  Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
  Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
  Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
  Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
  Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
  Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
  Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
  A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
  Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
  Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
  Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
  hírlevél
  Ingatlantájoló