<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kezdd az őszt te is tanulással, és ha már belevágsz, válaszd a pénzügyi ismereteid bővítését! Rengeteg könyv nyújt segítséget ahhoz, hogy meghozd a helyes gazdasági döntéseidet az életben, de nehéz megtalálni azt, amelyik igazán az előnyödre válhat. Emiatt kértük meg a hazai befektetési szolgáltatókat, hogy mondják el ők, miből tanulták a legtöbbet és javasoljanak néhány olvasmányt az őszi napokra.

Itt van az ősz, itt van újra, bevonultak a diákok is a tantermekbe, így hát ennek apropóján a tanulás felé vettük az irányt a mostani befektetői körkérdésünkkel.

Sokszor írtuk már és bizonyára magán is érzi a magyar többség, hogy a pénzügyi tudása, a pénzügyi kultúra messze nincs az elvárható szinten, de ezen könnyen lehet segíteni - meglepetés! - tanulással. Arra kértük a hazai befektetési szolgáltatókat tehát, hogy ajánljanak egy könyvet, amely szerintük a leginkább hozzájárul a gazdasági rálátásunk épüléséhez, de megérti az is, aki nem érzete eddig szívügyének a közgazdaságtant. A feladat a szerkesztőség több tagjának is megtetszett, úgyhogy ők is beszálltak egy-két tippel a saját olvasmányélményeik alapján, de nézzük a könyveket szépen sorrendben:

 • Michael Lewis - A nagy dobás: Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója az idén Oscarral díjazott hasonló című film alapjául szolgáló könyvet ajánlja. "A 2008-as subprime válságról és a Lehman Brothers csődjéről szóló 2010-es könyve egészen egyedi megközelítésből írja le az eseményeket: egymástól néha független, néha összetalálkozó főszereplői az összeomláson dollár százmilliókat kaszáló nyertesek, akik időben felismerték a piacokon kialakuló fenntarthatatlan helyzetet. Ezek a sok esetben személyiségükben is különcök – vállalva a kockázatot – arra tették fel pénzüket, hogy a nagy többség téved. Mindezzel együtt járt a kiközösítés, a szakmai és családi konfliktusok, sőt saját belső morális vívódásuk is, hiszen tudták, tömeges nyomor, elszegényedés követi az amerikai ingatlanpiac és a bankok csődjét. A könyv szórakoztatóan, sokszor humorosan mutatja be a szereplőket és részletesen elmagyarázza, mi és miért történt a válság előtt. Műfajából fakadóan még az egyébként kiváló 2016-os filmhez képest is érthetőbbé teszi az eseményeket." - írja.
 • Janisz Varufakisz - And The Weak Suffer What They Must?: Christopher Dembik, a Saxo Bank makrogazdasági elemzési vezetője a görögök korábbi zabolázatlan, lázadó motoros pénzügyminiszterének alkotását olvastatná el mindenkivel. "Varoufakis katasztrofális pénzügyminiszter volt, de ettől függetlenül egy kiváló elméleti szakember, és ezt a legutóbbi, idén áprilisban megjelent könyvével is igazolja. Ez egy közgazdasági szempontból megírt könyv Európa történetéről, annak is az 1944-től napjainkig terjedő időszakáról. (...) A könyvben a szerző azt a véleményét fejti ki, miszerint a „nagy európai projekt” már a kezdettől fogva kudarcra volt ítélve. Jó pár meglepő fejezete is van a könyvnek, például az a rész, amelyben Varoufakis tisztelettel adózik Margaret Thatchernek, aki egyike volt azon politikusoknak, akik először mutattak rá az európai demokrácia deficitjére. Mindenkinek ajánlom a könyvet (nem csak közgazdászoknak), akik szeretnék jobban megérteni a jelen Európájának problémáit, és szeretnének megismerni néhány érdekes elképzelést a lehetséges reformokról.
 • Nassim Taleb - A fekete hattyú avagy a legváratlanabb hatás: "Szerintem a tőzsdén (is) az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy a képességei(nk) erősen korlátosak - véli Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője - Szeretnénk mindent kontrollálni, vagy legalábbis azt hinni, hogy van, aki tudja kontrollálni, miközben valójában a véletlennek sokkal nagyobb a szerepe az életünkben annál, mint amennyit beismerni szeretnénk. Ebből a szempontból nagyon jó szemet kinyitó mű Nassim Taleb „Black Swan”-ja. Elolvasva rögtön másképpen viszonyul majd az ember a „Miért emelkedik az OTP?” és „Merre megy a piac szeptemberben?” típusú kérdésekhez".
 • James B. Stewart - Den of Thieves: Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője egyből három könyvet is ajánlott. Stewart művére azért esett a választás, mert a Drexel Burnham összeomlásának, Michael Milken bukásának sztorija mély betekintést nyújt a világ legnagyobb kötvénybotrányába. A brókervilág sötét oldalait érdekes, fordulatos leírásban ismerhetjük meg, egészen a bóvlikötvény király bámulatos felemelkedésétől az évekkel későbbi megtöréséig. "Ismerős a sztori?" - kérdezi Al-Hilal.
 • Edwin Lefevre - Reminiscences of a stock operator: az egyik valaha élt legnagyobb részvénybefektető életéről szóló fikció betekintést nyújt abba, hogy hogyan működik a befektetések világa. Jesse Livermore a legtöbb szakmabelinek különös példaképe - írja a második könyvtippről.
 • Gabriel García Márquez - 100 év magány: és egy klasszikussal zárja végül: "Marquez regénye egy család többgenerációs életét mutatja be. Az élet körforgása a befektetési világra is igaz. A különböző generációk újra és újra bűnbeesése, a hibák újraelkövetése nagyon hasonlít a válságok ismétlődésére, valamint a befektetők által vétett visszatérő hibákra" - írja Al-Hilal István.

A szerkesztőség ajánlja:

 • Mark Twain - Tom Sawyer kalandjai: az ifjúsági irodalom klasszisa - meglepő módon - az üzletemberek, vállalatvezetők, startupok számára is érdekes tanácsokat rejt - árulta el a tőlem két asztallal arrébb ülő Balkó kollegina. "Hogyan motiváljuk az alkalmazottainkat egy látszólag unalmas munka örömteli elvégzésére? A feladat egyszerű: csináljunk játékot a projektből!" Köszönjük Ritának a kedvcsinálót!
 • Burton G. Malkiel - Bolyongás a Wall Streeten: "kölcsönadtam egy fickónak, aki eredetileg fotós volt, aztán kisbaltával kellett visszaszerezni, és a figura ma tőzsdei újságíró" - érzékeltette eme klasszikus fontosságát Eidenpenz József kolléga.
 • Benjamin Graham - Az intelligens befektető: alapmű a Warren Buffet által is sokszor megidézett könyv, hiszen Graham segítségével még én is könnyedén megértettem azokat a szempontokat, amelyek alapján valóban értékelni lehet és kell egy vállalkozást. Ha egy cég "valódi értékét" akarjuk feltárni, ne keressünk tovább és engedjük, hogy Graham megtanítsa a fundamentális elemzés alapjait!
 • André Kostolany - A pénz és a tőzsde csodavilága: mindegyik könyve jó, de ebben van a legtöbb - írja Fellegi Tamás kolléga. "Egyaránt vannak tőzsdei bölcsességek, befektetési tanácsok és anekdoták saját életéből, sőt olyan érdekes kitekintések, mint Nikola montenegrói király, aki tőzsdézett kicsiny országa pénzével, nemzetközi postai csalást követett el, és nem mellesleg lányait orosz cárevicsekhez adta."

Te is ajánlanál egy könyvet? Ne tartsd magadban és oszd meg velünk kommentben!

  Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
  Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
  A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
  Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
  Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
  Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
  Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
  Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
  Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
  Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
  Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
  Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
  Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
  Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
  Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
  Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
  Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
  A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
  Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
  Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
  Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
  Személyes pénzügyek Felújítást tervez? Így spórolhat a hiteltörlesztőn!
  Gergely Péter | 2023. május 21. 19:29
  Az energiaárak növekedésével többen elhalasztják a lakásvásárlást, és döntenek a jelenlegi otthonuk felújítása mellett. A felújítás gondolata a költözni nem akarókban is felmerülhet, hiszen egy korszerű lakással komoly összeget lehet megfogni a rezsiköltségen. A jelenlegi kamatszintek mellett viszont a felújítók sincsenek könnyű helyzetben, ha a munkákat hitelből végeztetnék el.
  Személyes pénzügyek Vigyázat, megint lopják a banki adatainkat!
  Privátbankár.hu | 2023. május 19. 14:58
  Bankbiztonsági szakemberként vagy banki alkalmazottként bemutatkozó bűnözők online vásárláshoz szükséges adatok megszerzésével próbálkozhatnak - közölte az OTP Bank pénteken az MTI-vel.
  Személyes pénzügyek Csúnya meglepetés érheti a kamatstopos hiteleseket
  Privátbankár.hu | 2023. május 19. 09:51
  Közel kétszeresére is ugorhat a törlesztőrészlet - elmondjuk miért.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

  Részletek

  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG