4p
Jó híreket hozunk a hipermarketekből: nem csak hogy olcsóbban lehet lezavarni a havi nagybevásárlást, mint egy hónappal ezelőtt, hanem tavalyhoz képest is csak kevéssel kell mélyebbre nyúlni a tárcánkba: egy éve nem emelkedtek olyan kicsit az élelmiszerárak, mint most májusban. Megnéztük, mennyibe kerül egy kis májusi házi romantika, ha nem akar vagy nem tud sokat költeni az ember.

Ahogyan bő hét éve minden hónapban, ezúttal is nyakunkba vettük három hazai hipermarket-láncunk egy-egy egységét. Ezúttal május 4-én mentünk el az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy egységébe, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló élelmiszerkosarunk átlagos ára.

Mit hoz majd a vasárnapi újranyitás?

Az elmúlt egy hónapban a legnagyobb változás az áruházak életében a vasárnapi munkavégzés tilalmának eltörlése volt; az áruházak már elég jól berendezkedtek a régi-új rendszerre, így felmérésünket hosszú idő után először akár vasárnap is elvégezhettük volna.

Többféle találgatás is van arra, hogy ez az árakra hogyan hat majd – több emberre lesz szüksége a kiskereskedelmi láncoknak, mint az elmúlt egy évben, és vasárnapra egyébként is többet kell fizetni az embereknek, ami a költségek növekedésével járhat. Emellett minden lánc egyébként is munkaerőhiánnyal küzd, ami ellen csak a bérek emelésével lehet küzdeni – kérdés, hogy a forgalom bővülése elegendő fedezetet nyújt-e a költségek emelkedésére, vagy árakat is kell emelni.

13 hónapja nem volt ilyen alacsony áremelkedés

A választ még nem tudjuk, egyelőre azonban a vásárlók szempontjából üdítő hírekről számolhatunk be. Háromból két áruházban ugyanis olcsóbban úszhattuk meg a nagybevásárlást, mint egy hónapja: az Interspar és a Tesco is 3 százaléknál többet engedett áraiból egy hónap alatt. Az Auchanban eközben 1,4 százalékos havi áremelkedést mértünk. A francia lánc ennek ellenére megőrizte első helyét, viszont összébb rázódott a mezőny: a legdrágább és a legolcsóbb versenyző között most 1200 forint különbség sincsen.

Tavaly májushoz képest ennyire azért nem szép a kép, mindhárom lánc emelt valamennyit az árain, panaszra azonban nincs okunk: ilyen alacsony mértékű áremelést 13 hónapja nem tapasztaltunk az áruházakban. Árkosarunk átlagára 18 379 forint lett, ami közel 2 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónapja, és csak 2,3 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Az éves áremelkedés mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár Árindexe

A legolcsóbban persze abban az elméleti esetben úsznánk meg a nagybevásárlást, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják: ekkor ugyanis 16 628 forintból letudnánk az egészet, 7-14 százalékot spórolva az egyes áruházakhoz képest. Ez azonban a komoly logisztikai szervezés mellett vagy tripla időt, vagy három bevásárlócsapatot igényel, ez pedig nem biztos hogy megéri a macerát.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A legnagyobb áresést az almánál mértük: harmadával olcsóbban adják most, mint egy hónapja. 12-16 százalékkal drágább lett viszont a krumpli, a rizs és a tészta, mint áprilisban.

Éves összehasonlításban 21 százalékot esett az alma ára, nagyot drágult viszont a csoki (+11%), a tea (+18%), a cukor (+40%). A krumpliért átlagban majdnem kétszer annyit kérnek, mint tavaly (+88%).

Havi legolcsóbbak: éljen az 1500 forintos romantika

Elindult az eperszezon, a hipermarketekben egyelőre a külföldi gyümölcs az olcsóbb, de már mind nagyon szép és nagyon finom. Az Auchan akciójában ráadásul kilójáért mindössze 590 forintot kértek, a Tesco és az Interspar 898-ért adta a gyümölcsöt. Mindhárom áruház spanyol epret tudott adni ennyiért.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Aki tejszínhabbal szereti az epret, az 239 forintért is hozzájuthat egy flakonhoz az Auchanban, ha a Tuti Tippet választja – igaz, itt a „tejszín” kis túlzás, hiszen a legolcsóbb kategóriában csak növényi zsírral készülő termékek szerepelnek, ami azért messze nem az igazi. A Tesco Value habspray 249 forintba került, míg az Interspar legolcsóbb versenyzője a 269 forintos Topping spray volt. (Aki szerint a habbal csak elrontjuk a finom epret, az ne a gyümölcsre nyomja, ha romantikázni akar.)

Ehhez egy pezsgőt sem árt elpukkantani, ami a habhoz talán kevésbé megy, az eperhez viszont nagyon. Egy üveggel akár már 579 forintért is vehettünk – ennyit kért a Szovjetszkoje Igrisztojéért az Auchan ottjártunkkor. Az Intersparban egy üveg Burg muskotály magyar pezsgő 649 forint volt, a Tesco legolcsóbb versenyzője a 683 forintos König pezsgő volt ebben a kategóriában.

Ez azt jelenti, hogy egy üveg pezsgő, egy kiló eper és egy flakon hab akár már 1500 forint alatti áron is beszerezhető. Ezért persze ne várjunk el csúcsminőséget - de a többit kipótolhatjuk egy jó adag romantikával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG