<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Putyin vonzódik a gigantikus asztalokhoz. Vagy csak üzen általuk. Talán többet is, mint amennyit akar.

Talán sokan emlékeznek még arra a terebélyes, ovális asztalra, amelynél az orosz elnök az idei év elején fogadta a Kremlben több EU- és NATO-tagország vezetőjét, köztük Orbán Viktort is. A miniszterelnök akkor meg is jegyezte, hogy életében nem ült még ilyen hosszú asztalnál.

Logikus feltételezés, hogy az asztal erődemonstrációs célt szolgált, és egyben üzenet volt az EU és főleg a NATO számára. Magyarul: Putyin meg akarta mutatni, ki az úr a háznál.

Már csak azért is gondolhatjuk ezt okkal, mivel ugyanabban az időben más vezetőket  – például Hszi Csin-ping kínai vagy Alberto Fernandez argentin elnököt – jóval közelebb engedett magához, és azóta is rendszeresen fogad vendégeket kis asztaloknál.

A napokban azonban ismét előkerült egy gigantikus asztal – még annál is gigantikusabb, mint amit év elején láthattunk. Íme:      

Az ott messze Putyin. Fotó: kremlin.ru/TASS/ Alexander Shcherbak
Az ott messze Putyin. Fotó: kremlin.ru/TASS/ Alexander Shcherbak

A fotó november 25-én került fel az orosz elnöki honlapra. A hivatalos közlés szerint a Moszkva közeli elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban készült az orosz Biztonsági Tanács ülésén, amelyen a kormány egyes tagjai mellett az orosz biztonsági szolgálatok vezetői is részt vettek.

Putyin az asztal legvégén ül, látványosan elkülönülve a többiektől – alakját szinte csak távcsővel lehet kivenni.

Vajon mi az oka a távolságtartásnak? Ezúttal is erőt akar demonstrálni? A hatalmát akarja fitogtatni? Vagy esetleg fél?

A választ nem tudhatjuk, a nyugati sajtóban mindenesetre időről időre napvilágot látnak olyan értesülések, miszerint az országát véres háborúba és kiterjedt izolációba taszító elnök elszigetelődik a Kremlben, egyre kevésbé bízik környezetében, és saját (tév)eszméi foglya lesz. Azaz egyre inkább úgy viselkedik, ahogy a lejtőre került diktátorok szoktak.

A fenti képet látva az az érzésünk támad, hogy ez a feltételezés talán nem is áll olyan távol a valóságtól.

Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG