<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Testbeszéde azt sugallja, hogy mentális problémái lehetnek. Mintha egyre inkább elveszne saját világában. Jegyzet.

Két fotósorozatot is közölt tegnap Vlagyimir Putyinról hivatalos oldala, a kremlin.ru. Az egyiken honvédelmi minisztere, Szergej Sojgu társaságában látható a Kremlben:

Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ruVlagyimir Putyin és Szergej Sojgu a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ru

A találkozóról, amelyen Putyin a mariupoli hadművelettel kapcsolatban adott ki parancsokat, videó is készült:

Ezt követően Nikolaj Tokarevet, a Transznyeft állami olajipari cég elnökét fogadta a hivatalos közlések szerint:

Vlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ruVlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ru

Erről a vizitről szintén több fotót publikáltak – az egyik szemből mutatja Putyint:

Vlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ruVlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ru

De miért fontos mindez?

Valami nem stimmel

Bár néhány képből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, testbeszéde mégis árulkodik egészségi és lelkiállapotáról.

Az orosz elnök mindkét találkozón "kapaszkodott" az asztalba  – a videófelvételen az is látszik, hogy beszéd közben el sem engedi. Míg tárgyalópartnerei egyenesen ülnek, ő nagyrészt elterül a székben.

Évekkel ezelőtti dinamizmusának nyoma sincs: fáradt, megöregedett ember benyomását kelti.

Persze egy 69 éves, két hónapja háborúzó vezetőnél ez nem feltétlenül meglepő, a képek alapján mégis az a benyomásunk, hogy ennél többről van szó.

Furcsa fickó: titokzatos hiedelmei vannak, nem igazán látni bele a fejébe, ráadásul nem vagyok benne biztos, hogy stabil mentális állapotban van

- mondta róla Kira Jarmis, a börtönbe zárt ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij szóvivője március elején az Azonnalinak. Szerinte Putyin nem használ internetet, nincs mobiltelefonja. Nincs saját hozzáférése információkhoz, csak olyanokhoz, amiket valaki összeeszkábál számára.      

Információink alapján Putyin már a saját világában él, fél mindenkitől, fél attól, hogy megbetegszik

- tette hozzá.

Arról már az invázió megindításakor reppentek fel hírek, hogy "nem stimmel vele valami", saját (tév)eszméinek foglya lett. Talán nem is szembesül azzal, hogy háborúja elképesztő szenvedést, pusztítást okoz. Ráadásul lassan csődbe viszi országát, és így saját hatalmát ássa alá.

Zárt világ 

Nyugati vezetők – elsősorban Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár – az elmúlt két hónapban is tartották vele a kapcsolatot telefonon, Karl Nehammer osztrák kancellár pedig bő egy hete személyesen is tárgyalt vele.

Az osztrák kancellár szerint közvetlenül akarta szembesíteni az orosz elnököt a háború következményeivel, a háborús bűnökkel, a civilek szenvedésével és azzal, hogy Nyugaton abszolút nem osztják nézetét, miszerint a háború csak „speciális művelet” és jogos önvédelem Oroszország részéről.

Putyin azonban hajthatatlan – úgy tűnik, nem akar vagy nem képes kitörni saját világából, a "háborús logikából".

Ezzel csak fokozza a pusztítást, a további következmények pedig beláthatatlanok. Vagy ahogy Kira Jarmis fogalmazott:

Február 24-e előtt senki nem gondolta, hogy Putyin megtámadja Ukrajnát, de megtörtént. Oroszországban minden megtörténhet. 

(Erről is szó lesz majd Klasszis Klubunk április 28-i rendezvényén, amelynek vendége Dr. Rácz András Oroszország-szakértő. Részletek az alábbi cikkben.)                 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG