<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Testbeszéde azt sugallja, hogy mentális problémái lehetnek. Mintha egyre inkább elveszne saját világában. Jegyzet.

Két fotósorozatot is közölt tegnap Vlagyimir Putyinról hivatalos oldala, a kremlin.ru. Az egyiken honvédelmi minisztere, Szergej Sojgu társaságában látható a Kremlben:

Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ruVlagyimir Putyin és Szergej Sojgu a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ru

A találkozóról, amelyen Putyin a mariupoli hadművelettel kapcsolatban adott ki parancsokat, videó is készült:

Ezt követően Nikolaj Tokarevet, a Transznyeft állami olajipari cég elnökét fogadta a hivatalos közlések szerint:

Vlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ruVlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ru

Erről a vizitről szintén több fotót publikáltak – az egyik szemből mutatja Putyint:

Vlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ruVlagyimir Putyin és Nikolaj Tokarev a Kremlben 2022. április 21-én. Fotó: kremlin.ru

De miért fontos mindez?

Valami nem stimmel

Bár néhány képből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, testbeszéde mégis árulkodik egészségi és lelkiállapotáról.

Az orosz elnök mindkét találkozón "kapaszkodott" az asztalba  – a videófelvételen az is látszik, hogy beszéd közben el sem engedi. Míg tárgyalópartnerei egyenesen ülnek, ő nagyrészt elterül a székben.

Évekkel ezelőtti dinamizmusának nyoma sincs: fáradt, megöregedett ember benyomását kelti.

Persze egy 69 éves, két hónapja háborúzó vezetőnél ez nem feltétlenül meglepő, a képek alapján mégis az a benyomásunk, hogy ennél többről van szó.

Furcsa fickó: titokzatos hiedelmei vannak, nem igazán látni bele a fejébe, ráadásul nem vagyok benne biztos, hogy stabil mentális állapotban van

- mondta róla Kira Jarmis, a börtönbe zárt ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij szóvivője március elején az Azonnalinak. Szerinte Putyin nem használ internetet, nincs mobiltelefonja. Nincs saját hozzáférése információkhoz, csak olyanokhoz, amiket valaki összeeszkábál számára.      

Információink alapján Putyin már a saját világában él, fél mindenkitől, fél attól, hogy megbetegszik

- tette hozzá.

Arról már az invázió megindításakor reppentek fel hírek, hogy "nem stimmel vele valami", saját (tév)eszméinek foglya lett. Talán nem is szembesül azzal, hogy háborúja elképesztő szenvedést, pusztítást okoz. Ráadásul lassan csődbe viszi országát, és így saját hatalmát ássa alá.

Zárt világ 

Nyugati vezetők – elsősorban Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár – az elmúlt két hónapban is tartották vele a kapcsolatot telefonon, Karl Nehammer osztrák kancellár pedig bő egy hete személyesen is tárgyalt vele.

Az osztrák kancellár szerint közvetlenül akarta szembesíteni az orosz elnököt a háború következményeivel, a háborús bűnökkel, a civilek szenvedésével és azzal, hogy Nyugaton abszolút nem osztják nézetét, miszerint a háború csak „speciális művelet” és jogos önvédelem Oroszország részéről.

Putyin azonban hajthatatlan – úgy tűnik, nem akar vagy nem képes kitörni saját világából, a "háborús logikából".

Ezzel csak fokozza a pusztítást, a további következmények pedig beláthatatlanok. Vagy ahogy Kira Jarmis fogalmazott:

Február 24-e előtt senki nem gondolta, hogy Putyin megtámadja Ukrajnát, de megtörtént. Oroszországban minden megtörténhet. 

(Erről is szó lesz majd Klasszis Klubunk április 28-i rendezvényén, amelynek vendége Dr. Rácz András Oroszország-szakértő. Részletek az alábbi cikkben.)                 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva szerint a Nyugat a hibrid akciók és a nyílt fegyveres konfliktus határán lavírozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 07:59
Moszkva szerint Washington is könnyen belekeveredhet a konfliktusba. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 178. napján.
Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG