<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint adódik a kérdés, hogy Putyin a Magyarországnak juttatott olcsó gázzal megvásárolta-e Orbán Viktor uniós szankciókkal szembeni vétóját egy Ukrajna elleni támadás esetére. Nyugati lapok bajtársi-baráti viszonyt emlegetnek a tegnapi találkozóval kapcsolatban, a magyar kormányfőt ugyanakkor főleg gazdasági érdekek motiválják. Az orosz Vedomosztyi szerint Orbán Viktor kulcsfontosságú, Moszkvához lojális európai vezető.

Több mint két év szünet után tegnap ismét személyesen egyeztetett egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában.

Gigantikus asztal 

A találkozó nem csak azért marad emlékezetes, mert az orosz elnök gigantikus asztalnál fogadta a magyar miniszterelnököt – közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor meg is jegyezte, hogy életében nem ült még ilyen hosszú asztalnál –, hanem azért is, mert a háborúval fenyegető orosz-ukrán válság kellős közepén került sor rá.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/KremlVlagyimir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Kreml

A csaknem öt órás találkozó után bejelentették, hogy egymilliárd köbméterrel növekedhetnek az orosz gázszállítások, vegyesvállalat jön létre az ukrán határon épült konténerterminál kihasználására, Magyarországon is gyárthatnak Szputnyik V-t, a Szputnyik Lightot pedig hamarosan engedélyezik, valamint mindkét vezető lát esélyt a válság háború nélküli megoldására. (Részletes tudósításunkat itt olvashatják, a magyar megfigyelők értékelését pedig laptársunk, az mfor.hu cikkében.)

A "meeting" természetesen a nemzetközi sajtó figyelmét sem kerülte el – már csak azért sem, mert a krízis kirobbanása óta Orbán Viktor volt az első a NATO-tagállamok kormányfői közül, akivel személyesen találkozott Putyin.

Mindenki jól járt

A Politico kiemelte: bár Moszkva és a Nyugat kapcsolata mélyponton van, a találkozót a színfalak előtt mosolyok és bajtársias, „régi öregfiú" jellegű gesztusok jellemezték, mégha az ölelés és a hátbaveregetés el is maradt a Covid-járvány miatt.

A találkozó mindkét fél számára előnyös volt, hiszen Putyin meg akarja mutatni, hogy nem teljesen izolált Ukrajnával kapcsolatos konfliktusában a Nyugattal szemben, Orbán pedig szeretné magát újraválasztatni áprilisban. Mindketten hangsúlyozták az erős gazdasági kapcsolatokat és méltatták azok tartósságát

-írta a brüsszeli lap.

Az Euractiv uniós tematikájú portál arra tette a hangsúlyt, hogy

Orbán Viktor erősen kritizálta az EU Oroszországot sújtó szankcióit (igaz, azokat Magyarország is rendre megszavazta), miközben méltatta sikeres kapcsolatait Putyinnal.

A lap szerint az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok ugyanolyan erősek, mint régen. Központi elemük most a paksi bővítés, amely jelenleg késésben van, a magyar kormány azonban azt reméli, hogy az energia-diverzifikáción és a fosszilis energiahordozók szerepének csökkentésén túl is előnyökkel jár majd.

A Süddeutsche Zeitung szerint 

Orbán Viktor feltűnően visszafogott volt Moszkvában a válsággal kapcsolatban: az ügy bonyolult, de biztosan találnak majd megoldást, mondta.

A magyar miniszterelnök előzetesen is jelezte, hogy Magyarországot Moszkvával kapcsolatban elsősorban a „kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatok” érdeklik.

A német liberális lap ugyanakkor idézte Daniel Freund Zöld EP-képviselőt, aki szerint Orbán moszkvai látogatása „jéghideg számítás”, amellyel azt demonstrálja az EU felé, hogy nem szorul rá. Szerinte a magyar kormányfő ott árt az uniós közösségnek, „ahol csak tud”.

Olcsó gázért vétó? 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint Orbán Viktor egy „autoriter rezsim“ előnybe részesített partnerévé tette országát, ami mindkét fél számára előnyös:

Orbánnak a magyarországi orosz befektetések, Moszkvának és Pekingnek pedig amiatt, mert Magyarország mindig megkérdőjelezi egy kicsit a Nyugat egységét.

A német konzervatív lap úgy véli, hogy Orbán Viktor számos kérdésben már tesztelte az EU és a NATO fájdalomküszöbét, ugyanakkor nem szakított velük – mindig beállt például az Oroszország elleni szankciók mögé.

Most azonban egyre nyíltabban játszik Putyin játszmájában, a barátjának adja ki magát, cserébe pedig jobb áron kapja a gázt Oroszországból, mint Európa többi része. A FAZ szerint adódik a kérdés, hogy

Putyin ezzel – néhány hónappal a magyarországi választások előtt – megvásárolta-e Orbán Viktor uniós szankciókkal szembeni vétóját egy Ukrajna elleni támadás esetére.

Ami pedig az orosz sajtóvisszhangot illeti, a TASS orosz hírügynökség összefoglalójából kiderül: a Vedomosztyi Orbán Viktort kulcsfontosságú, Moszkvához lojális európai vezetőnek nevezte, a tegnapi megbeszélés pedig a gazdasági kapcsolatokról és a NATO-val kapcsolatos egyensúlyról szólt.

Az orosz lap egyben idézi a magyar miniszterelnököt, miszerint

hisz abban, hogy lehetséges kompromisszumot találni Oroszország és a NATO között.    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG