4p

Legalábbis erre a következtetésre jutott az amerikai Travel and Leisure című turisztikai szaklap. Míg negyedszázaddal ezelőtt a „lakj nálunk olcsón” elv szerint működő oldalakon található szállás tényleg fillérekbe került, addig egy mostani jelentés szerint ma már a szállodák sokszor olcsóbbak, mint az Airbnb-n, illetve az ugyancsak amerikai Vrbo-n keresztül bérelt lakások, nyaralók.

Az új tanulmány 50 desztinációban vizsgálta a villámgyorsan népszerű vált airbnb és más hasonló oldalak árait, és arra a következtetésre jutott, hogy a szállodaszoba újabban mintha megfizethetőbb választás lenne, de legalábbis erősen versenyképes. Persze mindez attól is függ, milyen árkategóriát választunk és milyenek az igényeink. Mindkét szállásformának megvannak a maga előnyei. De manapság különösen fontos szétnézni a neten, hogy megtalálja az utazó a megfizethető, de még minőségi megoldást.

Az Egyesült Királyság-beli székhelyű fogyasztói webhely, a Who? munkatársai a közelmúltban összehasonlították több ezer szálloda és majd ugyanannyi magánlakás hirdetés átlagos árát egy év alatt, 50 úticélt vizsgálva. Megállapították, hogy az elemzett területek több mint 75 százalékán átlagosan a szállodák nyertek. Arról nem beszélve, hogy nemcsak az ár számít, hiszen a szálloda plusz szolgáltatásokat – takarítást, portaszolgálatot, étkezési lehetőséget - nyújt a szobaárért cserébe.

Santorinin tapasztalható a legnagyobb árkülönbség. Fotó: Depositphotos
Santorinin tapasztalható a legnagyobb árkülönbség. Fotó: Depositphotos

Szantorinin jobb választás a szálloda

Igaz, az airbnb lakások viszont többnyire tágasak és kényelmesebben tud együtt aludni a család.

A Magyarországon kevésbé ismert Vrbo-t 1995-ben alapították az USA- ban. Ma az Expedia Inc. a tulajdonosa és Austinban (Texas) van a székhelye. Ez egy online piactér a nyaralók számára. Eredetileg Vacation Rentals by Owner néven volt ismert. Székhelye Austinban, Texas államban található, és az Expedia Group tulajdonában van. 

A kutatás szerint a legjelentősebb árkülönbség a népszerű görög Szantorini szigeten van, ahol az egy hálószobás bérlés 84 fonttal (kb. 104 dollár) drágább, mint egy hotelszoba.

Amszterdamban 83 dollár volt a különbség, Szingapúrban és Londonban 75, Dubaiban pedig 70 dollár. (Ebből már persze rögtön kiderül, hogy nem az alacsonyabb árkategóriájú házakat vizsgálták.)

A helyi ingatlanárak is szerepet játszanak

San Franciscóban, abban a városban, ahol az Airbnb-t alapították, az utazók 44 dollárt takaríthatnak meg, ha szállodát foglalnak, egy lakás helyett.

Az árak 2019 óta tartó emelkedése annak köszönhető a lap szerint, hogy a kis, belvárosi lakásokból a nagyobb kényelemmel rendelkező vidéki házakba költöztek azokon a helyeken, ahol általában többet kell fizetni" - osztotta meg a kutatókkal tapasztalatait a kutatás szóvivője, s azt is hozzátette, hogy az infláció hatásait is tapasztalták.

Az egyetlen ország, ahol a csapat olcsóbbnak találta a nyaralók bérlését, mint a szállodákat, az Franciaország. 

Az eredmények azt mutatták, hogy olcsóbb volt egy kis lakást lefoglalni Antibes-ben, Avignonban, Biarritzban, La-Rochelle-ben vagy Nizzában, mint az ottani hotelekben. Azonban Bordeaux-ban és Párizsban már itt is más volt a helyzet.

Bulizni még mindig jobb az Airbnb-vel

Itt is felmerülnek persze, hogy melyek az utazók igényei. Ha például valakinek konyhára van szüksége, akkor bérelni fog, mert a gyerekeknek már korán reggel össze kell ütni valamit. Különösen igaz ez speciális diéták esetében. Baráti társaságok – bulik, fesztiválok - alkalmával is sokszor vezet az Airbnb.

Az is megeshet, hogy olyan város az úti célunk, ahol nincs kedvünkre való panzió. Ha pedig valaki hosszabb ideig akar ott tartózkodni, és kifejezetten egy adott kerületbe vezet az üzleti útja, akkor annak közelében bérel majd lakást.

Az mindenesetre igaz, ilyen tekintetben is érdemes alapos ár-összehasonlítást végezni, mielőtt arról döntünk, hol szállunk meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Újabb kényszerszünet Münchenben
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 08:56
Az ónos eső átírta a forgatókönyvet. 
Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG