5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.

Az új tanulmány arra világít rá, hogy az Egyesült Államokban élő női Airbnb-tulajdonosok átlagosan 25 százalékkal keresnek kevesebbet évente, mint férfi társaik. Ez valamivel magasabb, mint az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala által jelentett éves, nemek közötti bérszakadék, ami azt jelenti, hogy több mint 4000 dollárral alacsonyabb bevételt jelent ez évente a nőknek.

A kutatáshoz az Egyesült Államok több városából választottak ki 8000 ingatlantulajdonost, akinek a nyilvános profiljából vett adatait vetették össze. Azokra az adatokra összpontosítottak, amelyek csak egy pénztárgéppel és csak egy aktív adatlappal rendelkeznek. Ahol egyértelműek voltak a férfi és női nevek, azokat simán bekódolták a nemek szerint, de ahol a nevek félreérthetőek voltak a nemi hovatartozást illetően, azokat kizárták – írja az érdekes vizsgálatról The Conversation.

A házigazdák éves bevételének meghatározásához elemezték az egyes hirdetésekben szerepelő egy éjszakás árakat, az évi tartózkodások számát és az átlagos tartózkodási időt. Más tényezőket is megvizsgáltak, amelyek hozzájárulhatnak a bevételi különbséghez, például az elhelyezhető vendégek számát és azt, hogy az egyes vendéglátók hány éve aktívak a platformon.

A nemek közötti ingatlanértékek közötti különbséget pedig úgy határozták meg, hogy a Zillow.com platformján található ingatlanok irányítószáma alapján ingatlanbecslést végeztek.

Az elemzésnek köszönhetően az derült ki, hogy a női házigazdák egy éjszakára érvényes átlagos díja jóval kevesebb, akár 30 dollárral is olcsóbb, mint a férfi házigazdáké. Ezenkívül a női tulajdonosoknál kevesebb foglalás is történik, és az ott tartózkodások alkalmával általában kevesebb vendég is száll meg.

A kutatás készítői azt találták, hogy az ingatlanok több, mint felének, - 53 százalékának – nők a tulajdonosai, s hogy ezek a lakások, vagy házak valamivel értékesebbek és szebbek is, mint a férfiaké. Viszont a kutatók nem találtak szignifikáns különbséget a női és férfi házigazdák között a platformon eltöltött éveik tekintetében.

Úgy tűnik, hogy a kereseti különbség akkor a legmarkánsabb, amikor a vendéglátó egy egész lakást ad ki, nem pedig egy privát szobát kínál a saját lakóhelyén belül. És bár a rés szűkül, miután számos, a kiadással kapcsolatos tényezőt – például az otthoni átlagértéket – ellenőrizték, a bevételek különbsége továbbra is fennáll. Mindez arra utal, hogy tovább kell menni az Airbnb adatain, hogy meg lehessen magyarázni a különbséget.

További okok

A felmérés arra ösztönözte a kutatókat, hogy kicsit mélyebbre ássanak, vajon milyen tényezők járulhatnak hozzá a nemek között észlelhető keresetbeli különbségekhez. Az Egyesült Államokban a teljes munkaidőben dolgozó nők még mindig körülbelül minden egyes dollárból csak 80 centet keresnek a férfiakkal szemben, ezen kívül jóval több nő él szegénységben, mint férfi. 

Ez a jövedelemhiány gyerekek millióit is érinti, mert a Népszámlálási Iroda szerint az olyan családokban, ahol a nő a családfenntartó, 1 biztosan szegénységben él, míg a férfiaknál ez az arány 10 az 1-hez.

A bérszakadék ismert okai között szerepel még, hogy a nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel választanak olyan állásokat, amelyek részmunkaidősek, vagy rugalmas időbeosztással végezhetőek. A rövidebb munkaidő és a mobilis időbeosztás azoknak a munkavállalóknak valóban előnyösebb, akiknek több otthoni kötelezettsége van, de ezek a munkák gyakran alacsonyabb fizetéssel is járnak.

Az Airbnb-tulajok azonban teljes egészében saját maguk osztják be a napi teendőiket és a foglalások intézését, és itt a nők is szabadon, ömmaguk határozzák meg az áraikat. Tehát a napi ütemezési rugalmasság hiánya nem lehet oka annak, hogy a gyengébb nem miért keres kevesebbet a platformon, mint a férfiak.

Ismeretlen tényezők

A legfontosabb ismeretlen tényező ezen a kutatási területen az, hogy vajon a nők tisztában vannak-e azzal, hogy alacsonyabb árakat kínálnak, mint a férfiak. Új szempontokat vethet fel egy szélesebb körű vizsgálat, hogy vannak-e nemi alapú kereseti különbségek más vendéglátó platformokon is, mint például a Vrbo vagy a Homestay.

Az sem világos, hogy a férfi és a női házigazdák valóban elétrő megközelítést alkalmaznak-e az Airbnb-díjak meghatározásában, és ha igen, miért. Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy alkuhelyzetekben a férfiak a nőkhöz képest magasabb fizetést érnek el. Egy 2009-es, nemek közötti különbségeket vizsgáló tanulmány, amely a szakértői díjak meghatározását elemezte, azt találta, hogy a nők jellemzően kevesebbet számolnak fel ugyanazért a szolgáltatásért, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a gyengébb nem hajlamos figyelembe venni az ügyfeleikkel kialakult kapcsolataikat, aminek köszönhetően végül alacsonyabb árakat számítanak fel. Azaz végső soron odajutunk, amit mindig is tudtunk, hogy a nők empatikusabban működnek az életben, ami a pénzhez való hozzáállásukat is befolyásolhatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG