<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.

Az új tanulmány arra világít rá, hogy az Egyesült Államokban élő női Airbnb-tulajdonosok átlagosan 25 százalékkal keresnek kevesebbet évente, mint férfi társaik. Ez valamivel magasabb, mint az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala által jelentett éves, nemek közötti bérszakadék, ami azt jelenti, hogy több mint 4000 dollárral alacsonyabb bevételt jelent ez évente a nőknek.

A kutatáshoz az Egyesült Államok több városából választottak ki 8000 ingatlantulajdonost, akinek a nyilvános profiljából vett adatait vetették össze. Azokra az adatokra összpontosítottak, amelyek csak egy pénztárgéppel és csak egy aktív adatlappal rendelkeznek. Ahol egyértelműek voltak a férfi és női nevek, azokat simán bekódolták a nemek szerint, de ahol a nevek félreérthetőek voltak a nemi hovatartozást illetően, azokat kizárták – írja az érdekes vizsgálatról The Conversation.

A házigazdák éves bevételének meghatározásához elemezték az egyes hirdetésekben szerepelő egy éjszakás árakat, az évi tartózkodások számát és az átlagos tartózkodási időt. Más tényezőket is megvizsgáltak, amelyek hozzájárulhatnak a bevételi különbséghez, például az elhelyezhető vendégek számát és azt, hogy az egyes vendéglátók hány éve aktívak a platformon.

A nemek közötti ingatlanértékek közötti különbséget pedig úgy határozták meg, hogy a Zillow.com platformján található ingatlanok irányítószáma alapján ingatlanbecslést végeztek.

Az elemzésnek köszönhetően az derült ki, hogy a női házigazdák egy éjszakára érvényes átlagos díja jóval kevesebb, akár 30 dollárral is olcsóbb, mint a férfi házigazdáké. Ezenkívül a női tulajdonosoknál kevesebb foglalás is történik, és az ott tartózkodások alkalmával általában kevesebb vendég is száll meg.

A kutatás készítői azt találták, hogy az ingatlanok több, mint felének, - 53 százalékának – nők a tulajdonosai, s hogy ezek a lakások, vagy házak valamivel értékesebbek és szebbek is, mint a férfiaké. Viszont a kutatók nem találtak szignifikáns különbséget a női és férfi házigazdák között a platformon eltöltött éveik tekintetében.

Úgy tűnik, hogy a kereseti különbség akkor a legmarkánsabb, amikor a vendéglátó egy egész lakást ad ki, nem pedig egy privát szobát kínál a saját lakóhelyén belül. És bár a rés szűkül, miután számos, a kiadással kapcsolatos tényezőt – például az otthoni átlagértéket – ellenőrizték, a bevételek különbsége továbbra is fennáll. Mindez arra utal, hogy tovább kell menni az Airbnb adatain, hogy meg lehessen magyarázni a különbséget.

További okok

A felmérés arra ösztönözte a kutatókat, hogy kicsit mélyebbre ássanak, vajon milyen tényezők járulhatnak hozzá a nemek között észlelhető keresetbeli különbségekhez. Az Egyesült Államokban a teljes munkaidőben dolgozó nők még mindig körülbelül minden egyes dollárból csak 80 centet keresnek a férfiakkal szemben, ezen kívül jóval több nő él szegénységben, mint férfi. 

Ez a jövedelemhiány gyerekek millióit is érinti, mert a Népszámlálási Iroda szerint az olyan családokban, ahol a nő a családfenntartó, 1 biztosan szegénységben él, míg a férfiaknál ez az arány 10 az 1-hez.

A bérszakadék ismert okai között szerepel még, hogy a nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel választanak olyan állásokat, amelyek részmunkaidősek, vagy rugalmas időbeosztással végezhetőek. A rövidebb munkaidő és a mobilis időbeosztás azoknak a munkavállalóknak valóban előnyösebb, akiknek több otthoni kötelezettsége van, de ezek a munkák gyakran alacsonyabb fizetéssel is járnak.

Az Airbnb-tulajok azonban teljes egészében saját maguk osztják be a napi teendőiket és a foglalások intézését, és itt a nők is szabadon, ömmaguk határozzák meg az áraikat. Tehát a napi ütemezési rugalmasság hiánya nem lehet oka annak, hogy a gyengébb nem miért keres kevesebbet a platformon, mint a férfiak.

Ismeretlen tényezők

A legfontosabb ismeretlen tényező ezen a kutatási területen az, hogy vajon a nők tisztában vannak-e azzal, hogy alacsonyabb árakat kínálnak, mint a férfiak. Új szempontokat vethet fel egy szélesebb körű vizsgálat, hogy vannak-e nemi alapú kereseti különbségek más vendéglátó platformokon is, mint például a Vrbo vagy a Homestay.

Az sem világos, hogy a férfi és a női házigazdák valóban elétrő megközelítést alkalmaznak-e az Airbnb-díjak meghatározásában, és ha igen, miért. Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy alkuhelyzetekben a férfiak a nőkhöz képest magasabb fizetést érnek el. Egy 2009-es, nemek közötti különbségeket vizsgáló tanulmány, amely a szakértői díjak meghatározását elemezte, azt találta, hogy a nők jellemzően kevesebbet számolnak fel ugyanazért a szolgáltatásért, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a gyengébb nem hajlamos figyelembe venni az ügyfeleikkel kialakult kapcsolataikat, aminek köszönhetően végül alacsonyabb árakat számítanak fel. Azaz végső soron odajutunk, amit mindig is tudtunk, hogy a nők empatikusabban működnek az életben, ami a pénzhez való hozzáállásukat is befolyásolhatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG