2p

Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 

Az idén nőtt az utazók száma Európában, akik ráadásul majdnem ötödével több bevételt termeltek vendéglátóiknak, mint 2019-ben – idézte a WTM Global Travel Report és a Tuorism Economics kutatóközpontok adatait a Euronews.

Boom Törökországban

Az utazók számának alakulásáról az egyik legérdekesebb hír az, hogy Törökország felzárkózhat Európa két legkedveltebb turisztikai célpontja, Franciaország és Spanyolország mellé. Az UNWTO adatai szerint már tavaly is jelentősen bővült az idegenforgalom a két pandémia sújtotta év, 2020 és 2021 után. Franciaországba 79,4 millióan, Spanyolországba 71,66 millióan, Törökországba 50,45 millióan, Olaszországba 49,81 millióan érkeztek.

Az nem derült ki az új felmérésből, hogy ezekhez az adatokhoz képest mekkora volt az idei növekedés, mert még nincs vége az évnek, de az igen, hogy a pandémia előtti utolsó békeévhez képest Törökország érte el a legnagyobb növekedést. Ebbe az országba 73 százalékkal többen érkeztek 2023-ban, mint 2019-ben. Franciaország esetén 33 százalék, Spanyolország esetén 31 százalék a bővülés.

Horvátország a dobogón. Fotó: Pixabay
Horvátország a dobogón. Fotó: Pixabay

A bővülés alapján felállított rangsorban Horvátországé a második hely, amelybe 51 százalékkal több turista érkezett idén, mint négy évvel korábban.

Miért éppen a törökök? 

Törökország előretörésének magyarázata igen egyszerű: olcsó. A török líra gyengesége sok olyan turistának is elérhetővé teszi az országot, akiknek korábban nem fért bele a török tengerpart felkeresése a büdzséjükbe. A cikk szerint jó minőségű üdülőhelyek pénzkímélő alternatíváivá váltak az olasz vagy a francia Riviérának.

Árfolyamok és grafikonok

Isztambul az Ottomán birodalom nagyságát idéző történelmi látványosságaival (és legendás, 125 ezres népességűre becsült kóbormacska-kolóniájával) vonzza a látogatókat. Az ország közepén hőlégballonról csodálhatják meg a természet szépségeit az arra járók.

Nem mellesleg ez az egyetlen olyan európai ország, amely nem tiltotta be az orosz légitársaságok repülőgépeinek leszállását. Becslések szerint ennek köszönhetően egyedül Oroszországból hétmillió turista érkezhet 2023-ban Törökországba. Egy évvel korábban, 2022-ben ötmillió volt ez az adat.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Turizmus A világ másik végén van, de megéri elmenni oda. Mi az?
Mester Nándor | 2023. november 5. 18:31
Dél-Korea második számú városa, Busan önálló turista látványossággá nőtte ki magát az elmúlt években. Megmutatjuk, hogy miért.
Turizmus Hová utazzunk 2024-ben? Itt a lista!
Kollár Dóra | 2023. november 4. 18:13
A Lonely Planet közzétette az előttünk álló év 50 legjobb úti célját. Nézzük, mik ezek!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG