4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.

Az új év közeledtével már javában zajlik a 2024-es utazástervezés. Az online utazási foglalásokkal foglalkozó rangos Expedia nemrégiben bemutatta a 2024-es utazási trendekről szóló jelentését, amely a szakmai származó adatokat egy 20 ezer utazó körében végzett fogyasztói felméréssel egyesíti. Ebből kiderül, milyen tényezők határozzák meg az utazási szokásokat az elkövetkező évben. 

A kultúrában és a technikában történő események gyakran – és egyre gyorsabban - alakítják a fogyasztói magatartást, ezt mind határozottabban látjuk a foglalások során – mondta Jon Gieselman, az Expedia elnöke az amerikai turisztikai online lapnak, a Travel + Leisure -nek adott interjújában.

Belépett a mesterséges intelligencia

A 2024-es trendeket adatok halmaza határozza meg, kezdve attól, hogy az utazók hogyan keresnek ajánlásokat (hello, ChatGPT), egészen a desztinációk megválasztásáig, amelynek divatos jelszava marad, hogy kerüljük a túlzsúfolt úti célokat.

Az idén az olyan mesterséges intelligencia eszközök, mint a ChatGPT már a figyelem középpontjába kerültek, de ez csak a kezdet. Gieselman szerint az utazóknak csak egy kis része – mindössze 6 százaléka – használta ezt eddig, utazásaik megtervezéséhez. A következő évre azonban az Expedia szélesebb körű elfogadást jósol; a megkérdezettek fele szándékozik a mesterséges intelligenciát alkalmazni, következő kiruccanása megtervezéséhez. 

Az utazók csaknem 40 százaléka állítja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével könnyebb megtalálni a tökéletes szállást. 

A TikTok hatása egyre erősebb

Az MI hasznosnak bizonyulhat az utazások megtervezésében, de hogyan fogják a turisták végül is eldönteni, hogy hol pihenjenek? Az Expedia megbízásából készült tanulmány elemezte azt a sajátos trendet, amely átvette az uralmat: ezek szerint a TikTokon látható bejegyzések és általában a közösségi médiában történő megkeresések nagyban befolyásolják a 2024-es utazási célpontok kiválasztását.

Sok esetben ezek a városok megfizethető alternatívái a híres történelmi helyszíneknek, amelyek többnyire drágábbak. E sajátos lista élén a tajvani Tajpej áll 2786 százalékos növekedéssel a járatkeresések számában, már 2024-et illetően.

Az Expedia szerint tehát Tajpej akár felválthatja Szöult, akárcsak az egyébként is népszerű thaiföldi Pattaya Bangkokot, és Párosz lehet a befutó Santorini, és Perth, Sydney helyett. 

A streaminghelyszínek erős vonzerővel bírnak

A megkérdezett utazók több mint fele azt mondja, hogy utánanézett vagy lefoglalt egy úti célt, miután látta azt egy televíziós műsorban vagy filmben. Például a Wednesday megjelenését követően a Netflixen, 150 százalékkal növekedett a Romániába irányuló utazási keresések száma. Kétszáz százalékkal pedig a francia főváros iránti érdeklődés, miután elkezdődött az Emily Párizsban legutóbbi szezonja. 

A másik nagy kedvencnek, a Fehér lótusz sorozatnak immár a harmadik évadját forgatják, ezúttal Thaiföldön, és az Expedia arra számít, hogy e délkelet-ázsiai országba még többen fognak utazni. A sorozat első két évada ugyanis 300 százalékos keresletnövekedést generált Hawaii és Szicília felé.

A Z generáció szárazon akar utazni?

Az Expedia azt reméli, hogy az utasok közül mind többen fognak egyetérteni a száraz utazás eszméjével, ahelyett, hogy csak egyes hónapokat neveznének ki annak. Ma már érezhető trend, hogy sokan egész évben alkoholmentes pihenésre vágynak. Az utazási szakma erre rögtön reagált, feltöltötte a minibárokat nulla százalékos újfajta italokkal és koktélokkal.. 

Egyre kevésbé vonzó az alkohol a fiatalok körében. Fotó: Depositphotos
Egyre kevésbé vonzó az alkohol a fiatalok körében. Fotó: Depositphotos

A felmérés vezetője szerint, a Z generációs utazók vallják leginkább a szárazon utazás eszméjét. Ma már ezekre a fiatalokra egyre inkább jellemző, hogy alkoholmentes életmódot folytatnak – jegyezte meg Giselman.

Nulla százalékos gin és koktél

Las Vegasban is egyre divatosabbak az újfajta koktélok, amelyeket gyógynövényekkel és más különleges hozzávalókkal ízesítenek. A dublini The Marrion már előrukkolt saját alkoholmentes ginjével. 

Az Expedia szerint az utazók több mint 40 százaléka fog méregtelenítő utazást lefoglalni a következő évben. A válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy szívesen megszállna olyan szállodában, amelyben sokféle, újszerű, alkoholmentes italt kínálnak.


 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Vadlovakban gyönyörködni a Húsvét-szigeten 
Elek Lenke | 2024. február 25. 18:20
A világ egyik – minden lakott helytől leginkább távol esőbb - szigete még csak a közelmúltban kezdett felocsúdni a pandémia miatti bezárásoktól. A járvány éveit kultúrájuk és hagyományaik újra élesztésére használta a helyi lakosság, abban bízva, hogy ezzel visszacsábítják a turistákat. Ami létfontosságú számukra, ugyanis ma az itteni lakosok nagy része a turizmusból él.
Turizmus Hatalmasat kaszált a Magyarországon is aktív szállodalánc, 800 millió dollárt is visszaoszthatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 11:52
Jól futott tavaly a 19 márkát és 6300 szállodát összefogó óriáscég.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Turizmus Több lett a külföldi vendég
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 12:05
Két számjegyű bővüléssel zárta a decembert a magyar turizmus. 
Turizmus Gigantikus reptérfejlesztést jelentettek be Madridban
Privátbankár.hu | 2024. január 26. 15:15
Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőteret 2,4 milliárd euró értékű munkálatokkal bővítik. 
Turizmus A törökök eltörölték az amerikaiak vízumkötelezettségét, a brazilok bevezették
Elek Lenke | 2024. január 26. 14:49
Törökország eddig is virágzó turisztikai nagyhatalom volt, többek között a magyar turistáknak is az egyik kedvenc üdülőhelye. A helyi hatóságok most még inkább megkönnyítik az ide tartók dolgát: a Törökországba utazó amerikai és kanadai turistáknak már idén január 1-jétől nincs szükségük vízumra, így minden eddiginél egyszerűbb lesz odalátogatni.
Turizmus Hajózni muszáj – idén is tengerre szállnak az úszó szállodák
Elek Lenke | 2024. január 22. 18:54
A Covid talán leginkább a tengerjárókat sújtotta, hiszen amíg a városi szállodákban a járvány idején is laktak üzletemberek, addig ezeket a hajókat teljesen leállították.
Turizmus Velencébe menne? Fontos változások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 12:43
Nagyon kellemetlen meglepetésbe futhat bele, aki elfelejt regisztrálni és fizetni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG